Hrvatska nakon penala izbacila Dansku i plasirala se u četvrtfinale!

Osmina finala Svjetskog prvenstva

Hrvatska nakon penala izbacila Dansku i plasirala se u četvrtfinale!

Izuzetno dinamičan i uzbudljiv meč odigrale su večeras u Nižnji Novgorodu selekcije Hrvatske i Danske. Nakon 90, a potom i 120 minuta rezultat je bio 1:1, a u četvrtfinale se nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca plasirala Hrvatska koja je slavila sa 3:2!

Drama je preblag izraz za ono što se dešavalo na samom otvaranju utakmice. Rezultat 0:0 bio je na snazi svega 56 sekundi, a onda je Danska prešla u vodstvo nakon prvog napada na utakmici. U velikoj gužvi pred golom Hrvatske najbolje se snašao Mathias Jorgensen, koji je uz veliku pomoć Danijela Subašića pogodio za 1:0.

Rani gol nije poremetio Hrvate, koji su ekspresno stigli do izjednačenja. Vrsaljko je centrirao, lopta se odbila od Knudsena i došla do Mandžukića koji je pospremio u mrežu za 1:1.

Nakon toga je uslijedio mirniji period utakmice, ali bilo je prilika do kraja prvog poluvremena. Hrvatska je imala više od igre i prvo je zaprijetila preko Perišića iz slobodnog udarca, ali je njegov silovit pokušaj blokirao živi zid Danaca. U 29. minuti, probali su Rakitić i Perišić ali se Danska spasila uprkos velikoj nesigurnosti Schmeichela u toj situaciji.

Igrao se 38. minut kada je Hrvatska propustila najbolju priliku u prvom poluvremenu. Modrić je izveo slobodni udarac, a Lovren glavom šutirao malo pokraj gola. Tri minute prije odlaska na odmor, Eriksen je pokušao centrirati a lopta je mogla prevariti Subašića, ali je okrznula prečku i završila u gol autu. Ostalo je 1:1.

Nastavak susreta skoro da nije ponudio nikakva uzbuđenja do 72. minute, kada je Jorgensen šutirao pravo u Subašića. Nedugo zatim, novi pokušaj Danaca preko Eriksena koji je loše šutirao pored gola. Hrvatska je pred sami kraj utakmice imala priliku preko Rakitića, koji je u drugoj minuti sudijske nadoknade topovski šutirao pored gola. Ostalo je 1:1 i pristupilo se produžecima.

U prvom produžetku nije bilo nekih većih uzbuđenja, ali su Danci stajali bolje na terenu. Prava dešavanja stigla su u 114. minuti kada je Modrić fenomenalno uposlio Rebića koji je predriblao Schmeichela, a onda ga je u posljednjem trenutku ispred potpuno praznog gola zaustavio Jorgensen. Dosuđen je penal za Hrvatsku, a odgovornost je preuzeo Luka Modrić.

Kapiten Hrvatske pretvorio se u tragičara, šutirao veoma loše a Kasper Schmeichel mu je uhvatio 'živu loptu'. Hrvati su u narednih nekoliko minuta pokušali još jednom preko Modrića i Kramarića, ali bez učinka i putnika u četvrtfinale su odlučivali jedanaesterci.

Prva dva penala promašili su Eriksen, a zatim i Badelj, tačnije oba puta su golmani zaustavljali njihove udarce. Potom je Kjaer bio siguran i doveo Dansku u vodstvo, nakon čega je siguran bio i Kramarić. Nakon dvije penal serije - 1:1.

Sigurni su nakon toga bili Krohn-Dehli i Modrić (2:2), a onda je Subašić odbranio udarac Schonea. Drama se nastavila nakon što je potom Schmeichel odbranio i udarac Pivarića, pa je ostalo 2:2.

U petoj penal seriji, Jorgensenov udarac odbranio je Subašić nakon čega je Rakitić pogodio za 3:2 i plasman Hrvatske u četvrtfinale!

Hrvatska će u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva igrati protiv Rusije, koja je danas također na penale bila bolja od Španije.

Svjetsko prvenstvo, osmina finala:

Hrvatska - Danska 1:1 (3:2 penali)

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Hrvatska: Subašić, Vrsaljko, Strinić, Lovren, Vida, Rakitić, Modrić, Brozović, Perišić, Rebić, Mandžukić.

Danska: Schmeichel, Kjaer, Knudsen, Christensen, Jorgensen, Dalsgaard, Delaney, Eriksen, Braithwaite, Poulsen, Cornelius.

Top Komentari

Njofra
Ko je ovaj komentator na BHT,majku jebo kad Bosna igra isto kurac tih bude....
27 26
Dobar,Los,Zao
Najgori komentator ikada na BH tv,iritantan glas,kad on prenosi utakmicu tona nema!
14 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi