FIFA pokrenula postupak: Hrvatski navijači uradili su ono što nisu smjeli
Foto: EPA - Ilustracija

Istakli su nedozvoljenu zastavu

FIFA pokrenula postupak: Hrvatski navijači uradili su ono što nisu smjeli

Eldar Ganibegović

FIFA je otvorila disciplinski postupak protiv HNS-a zbog ponašanja grupe navijača Hrvatske na utakmici protiv Kanade. Nekim stvarima jednostavno nije mjesto na sportskim borilištima.

Hrvatska je prije dva dana u 2. kolu grupne faze Svjetskog prvenstva nakon preokreta s 4:1 savladala Kanadu i tako ostala u igri za plasman u osminu finala.

Davies je doveo Kanađane u vodstvo u 2. minuti, Kramarić i Livaja su kreirali preokret do odlaska na odmor, da bi u drugom poluvremenu Kanađane dokrajčili Kramarić drugim golom, te Majer u nadoknadi vremena. 

Na tribinama je tokom utakmice istaknuta zastava s natpisom "Knin 95. Niko ne bježi kao Borjan". Bila je to poruka za kanadskog golmana Milana Borjana, koji je rođen 23. oktobra 1987. godine u hrvatskom gradu Kninu, ali je pobjegao iz zemlje u Srbiju u dobi od osam godina tijekom rata između dviju država.

Zastava hrvatskih navijača odnosila se na operaciju "Oluja" koju su hrvatske snage izvele od 4. do 7. augusta 1995. godine po zapovijedi tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana. Tada je Hrvatska vojska iz domovine protjerala preko 250.000 ljudi.

Oglasi

U neredima je poginulo više od 2.000 ljudi, uglavnom civila. John Deere, najpoznatija marka traktora na svijetu, koristi se u ovoj priči (a i na zastavi) kao podsjetnik da su Srbi morali napustiti zemlju s traktorima. FIFA je sada pokrenula disciplinski postupak.

"Disciplinski komitet FIFA-e pokrenulo je postupak protiv HNS-a zbog ponašanja njihovih navijača tokom utakmice Hrvatska - Kanada 27. novembra. Pokrenut je postupak prema člancima 13. i 16. Disciplinskog kodeksa FIFA-e", saopšteno je u utorak poslijepodne iz FIFA-e.

Oba se članka bave mogućim novčanim kaznama i sankcijama, uključujući igranje pred zatvorenim tribinama ili na neutralnom terenu. Takav "užitak" već je susreo Hrvate u oktobru 2018. kada su u Ligi nacija igrali bez sudjelovanja publike.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Tada su kažnjeni zbog otisnute svastike koja se pojavila na terenu uoči utakmice protiv Italije. Nije poznato kada će FIFA donijeti odluku po ovom pitanju.

Ranije je FIFA pokrenula postupak protiv još jedne zemlje s Balkana, odnosno Srbije. Reprezentativci Srbije su nakon utakmice s Brazilom (0:2) u svlačionici okačili  zastavu s kartom na kojoj se u srpskim zemljama nalazi i teritorij Kosova, uz natpis: "Ne daj se".

Top Komentari

nakopitam
Izbacite gamad fasisticku.
3 5
Milfhunter
Koji (po)****** ovo pise. Hrvatska je oslobodila svoju zemlju u legitimnoj vojnoj akciji
4 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi