Borjanu će zbog tri prsta pokazana Hrvatima tek sada pasti mrak na oči

U međuvremenu FIFA promijenila i postupak protiv Hrvatske

Borjanu će zbog tri prsta pokazana Hrvatima tek sada pasti mrak na oči

A. Čaušević

Milan Borjan je u centru pažnje posljednjih dana, a sada se suočava sa ozbiljnom kaznom koja mu prijeti od FIFA-e i to zbog pokazana tri prsta navijačima Hrvatske tokom meča 2. kola Svjetskog prvenstva između Kanade i Hrvatske.

Borjan je na sebe skrenuo izjavama da je rođen u Kninu u republici Srpskoj Krajini iako je taj grad geografski pripada Hrvatskoj zbog čega i nije omiljena osoba kod dobrog broja naših zapadnih komšija.

Iako je Srbin Borjan nastupa za Kanadu, ali vrlo često ističe svoje porijeklo jer je kao sedmogodišnjak tokom akcije Oluja 1995. godine morao napustiti svoje ognjište.

"Velika greška, nisam rođen u Hrvatskoj, rođen sam u Krajini, Dalmaciji. To je bilo srpsko mjesto. Ja sebe opisujem kao nekoga ko je rodom iz Srbije, iz Dalmacije, ali osjećam se kao Kanađanin jer sam tamo proveo puno godina", jedna je od napoznatijih izjava golmana Crvene zvezde.

Tokom utakmice hrvatski navijači su borjana vrijeđali na etničkoj osnovi, a pojedini su mu i sarkastično pjevali da je ustaša.

Iskusnom čuvaru mreže je upučeno preko 2.500 poruka nakon što se njegov broj pojavio na društvenim mrežama pa su za njega posljednji dani bili sve osim laki.

Oglasi

Inače, dok je trajala utakmica Borjan nije ostao imun na silne provokacije pa je u jednom trenutku hrvatskim navijačima pokazao tri prsta.

[twitter]https://twitter.com/Luj0Q/status/1596933908310155264[/twitter]

Taj pozdrav se može smatrati uvredljivim i nacionalističkim zbog čega se Borjan suočava sa žestokom finansijkom kaznom baš kao i Granit Xhaka i Xherdan Shaqiri prije četiri godine.

Xhaka i Shaqiri su na Svjetskom prvenstvu u Rusiji rukama pokazivali dvoglavog orla tokom utakmice Švicarske i Srbije pa su i prošli sa kaznom od 10.000 franaka.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Kako sada stvari stoje i Borjan kojem je ostao meč protiv Maroka u trećem kolu bi mogao biti kažnjen na identičan način. Dakle, sa finansijskom kaznom, ali ne i suspenzijom.

U međuvremenu je stigla i vijest da je FIFA pokrenula postupak protiv Hrvatske zbog nacionalističkog ponašanja navijača te reprezentacije tokom susreta sa Kanađanima pa će i HNS biti sankcionisan, ostaje da se vidi na koji način.

Top Komentari

King_Kenny
...sve oderati fino,i ove ujkane zbog navijaca i ovog chetalja...
5 5
Husrefbeg22
Trebali su mu kroati sva tri prsta slomiti i pokazati mu 4 prsta (toliko je i golova primio)
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi