Skandalozan propust: Hrvati cijelo vrijeme na dresovima imali pogrešan grb

Na dresu bila ustaška šahovnica

Skandalozan propust: Hrvati cijelo vrijeme na dresovima imali pogrešan grb

Endin Čaušević

Reprezentacija Hrvatske jučer se oprostila od Evropskog prvenstva nakon poraza od Španije.

Ove reprezentacije odigrale su odličnu utakmicu na Parken stadionu u Kopenhagenu, a na kraju je Crvena furija pobijedila sa 5:3 nakon produžetaka i plasirala se u četvrtfinale.

Ovaj meč čudno je počeo nakon bizarnog autogola Španaca. Pedri je vratio loptu golmanu Unaiju Simonu kojem je ona prošla iznad stopala i završila je u mreži za vodstvo Hrvatske od 1:0.

Međutim, Španci su uspjeli da dođu do preokreta u ovom meču i povedu sa 3:1 golovima Sarabije, Azpilicuete i Ferrana Torresa. Tada se činilo da je sve gotovo, ali Hrvati su se vratili na sjajan način.

Prvo je Oršić smanjio na 3:2, a pogodak u 92. minuti za 3:3 i produžetke postiže Pašalić. Vatreni su u prvom produžetku propustili dva zicera za potpuni preokret i Španci su ih kaznili.

Crvena furija je uspjela u produžecima da zabije dva gola preko Morate i Oyarzabala i na kraju slavi sa 5:3, te se plasira u narednu rundu nokaut faze Evropskog prvenstva.

Oglasi

Samo dan nakon što su ispali s Eura u javnosti su se pojavile informacije da su Hrvati cijelo vrijeme na dresovima imali pogrešan grb.

Naime, na dresovima svih ekipa nalaze se zastave ovih zemalja koji igraju međusobno, ali su svi tek shvatili da je Hrvatska na dresovima imala pogrešan grb na svojoj zastavi.

Na dresovima u kojim su igrali igrači Hrvatske na šahovnici je prvo bila bijela boja što je simbol ustaške Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

Opis nije dostupan.

Inače, na grbu Hrvatske prvo ide polje crvene boje, ali to nije bio slučaj na ovom Evropskom prvenstvu.

Oglasi

Zbog svega toga oglasio se i HNS iz kojeg su poslali izvinjenje zbog takvog prospusta.

"Sav tisak na sportsku opremu hrvatske reprezentacije radi tvrtka Sitotisak Decolor, uključujući zastave zemalja za pojedine utakmice. Nažalost, dogodila se nenamjerna greška u ručnom vektorskom crtanju i potom u tiskanju hrvatske zastavice uoči Europskog prvenstva, koja potom nije primijećena. Hrvatski nogometni savez tražit će odgovornost od tvrtke Sitotisak Decolor te interno disciplinirati djelatnike odgovorne za ovaj nenamjeran propust, zbog kojeg se ispričavamo javnosti i hrvatskim navijačima. Dakako, HNS odbija svaku pomisao da bi se radilo o namjernom izvrtanju hrvatskog grba kojeg hrvatske reprezentacije godinama ponosno predstavljaju diljem svijeta", poručili su iz HNS-a.

Opis nije dostupan.

Ono što je nevjerovatno jeste da su svi tek to shvatili nakon što su Hrvati ispali, a prije toga odigrali su četiri utakmice.

Potražite više informacija na temu EURO 2020:

Opis nije dostupan.

Opis nije dostupan.

Top Komentari

opasni_medo
Nije to skandalozan propust nego zvanična politika Hrvatske zadnjih 30 godina.
31 2
Sierra_Leone1946
Nisam nacionalista al hrvate MRZIM zbog ovih stvari i zbog toga sto gledaju "samo svoje"...MATER IM USTASHKU
15 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi