Ogromna cifra: Poznato koliko će Hrvati inkasirati od nastupa na Evropskom prvenstvu

UEFA povećala nagradni fond

Ogromna cifra: Poznato koliko će Hrvati inkasirati od nastupa na Evropskom prvenstvu

Endin Čaušević

Selekcija Hrvatske jučer se oprostila od nastupa na Evropskom prvenstvu.

Vatreni su u osmini finala u odličnoj utakmici poraženi nakon produžetaka od Španije sa 5:3. Hrvati su pružili sjajano otpor Crvenoj furiji, ali na kraju nisu mogli do pobjede.

Sigurno je da su navijači u Hrvatskoj očekivali dosta bolji plasman na Evropskom prvenstvu, a posebno jer su prije tri godine na Mundijalu u Rusiji uspjeli da osvoje srebrenu medalju.

No, Hrvatska se od Eura oprostila već u prvom krugu nokaut faze i jasno je da slijedi smjena generacija ovog tima.

Međutim, u HNS-u sigurno zadovoljno trljaju ruke jer će zaraditi bogatstvo od učešća na Evropskom prvenstvu.

Naime, HNS će od UEFA-e dobiti 13.5 miliona eura od plasmana na Evropskom prvenstvu što je sigurno odlična cifra. UEFA zna da nagradi ekipe za rezultate na Euru, a tako je i ovaj put.

Oglasi

Hrvati su za učešće na Euru dobili 9.25 miliona eura, dok su za pobjedu protiv Škotske dobili još 1.5 miliona eura. Također, 750.000 eura inkasirali su nakon remija protiv Češke.

Za plasman u osminu finala selekcija Hrvatske dobila je još dva miliona eura. Da su se plasirali u četvrtfinale zaradili bi još 3.25 miliona eura, ali na njihovu žalost to nisu uspjeli da urade.

Potražite više informacija na temu EURO 2020:

Selekcije koje se plasiraju u polufinale ovog takmičenja zaradit će po pet miliona eura. Poraženi u finalnoj utakmici će dobiti sedam, a pobjednik Evropskog prvenstva deset miliona eura.

UEFA je povećala svoj fond jer će pobjednik na kraju inkasirati maksimalno 34 miliona eura, dok je na prethodnom Euru limit bio 27 miliona eura. Nagradni fond UEFA je uvećala za čak 23% u odnosu na prošlo Evropsko prvenstvo koje se igralo prije pet godina.

Top Komentari

Antisha
Ovoliko BiH nije zaradila od dvijetisucite godine pa naovamo
7 6
Dr.Lehrer
Ima li odgovor na vase pitanje ko je kriv za ispadanje hrvata, boli me *******?? Samo pitam?
1 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi