Hrvatska jeste poražena, ali je prekinula niz Španije od čak 136 utakmica dug 16 godina

U posjedu lopte

Hrvatska jeste poražena, ali je prekinula niz Španije od čak 136 utakmica dug 16 godina

Eldar Ganibegović, foto: T. Hebib

Fudbalska reprezentacija Hrvatske ubilježila je poraz na startu Evropskog prvenstva, ali je prekinula veliki niz Španije koji je trajao još od 2008. godine.

Jučer je, drugog dana Evropskog prvenstva, odigran prvi veliki derbi na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj. 

U okviru 1. kola grupe B Španija i Hrvatska igrale su meč na Olympiastadionu u Berlinu, a Crvena furija je protiv Vatrenih slavila rezultatom 3:0.

Kažnjen je svaki promašaj Hrvatske. Španija je golova postigla u razmaku od 30. do 45. minute, a strijelci su bili Morata, Ruiz i Carvajal. 

Igrala se 80. minuta kada je poništen pogodak Brune Petkovića za nadu Hrvatske i tada je i definitivno sve bilo gotovo.

Španija je tako krenula sjajno u turnir, dok je Hrvatska ubilježila poraz i zakomplikovala sebi situaciju odmah na startu u grupi smrti, kako je grupa B okarakterisana.

Oglasi

Iako je poražena, Hrvatskoj utjeha može biti što je u jednom segmentu bila bolja od Španije i tako prekinula niz koji traje već 16 godina i 136 utakmica.

Naime, prvi put nakon finala EURO-a 2008. i utakmice protiv Njemačke, Španija na jednoj utakmici nije imala posjed lopte na svojoj strani.

Hrvatska je 53 posto vremena imala loptu u nogama, dok su španski fudbaleri loptu držali u svom posjedu 47 posto vremena.

Iako lijepa statistika, još ljepše bi za Hrvatsku bilo da je okrunjena makar bodom ako ne s tri, no šta je tu je. 

Oglasi

Sinoć je u istoj grupi reprezentacije Italije, koja brani naslov, slavila rezultatom 2:1 protiv Albanije koja je postigla najbrži pogodak u historiji prvenstava Evrope.

Naredne utakmice u grupi B igraju se 19. i 20. juna. Hrvatska će 19. juna igrati protiv Albanije, dok se 20. juna sastaju Španija i Italija.

Podsjetimo, jučer se još igrala utakmica Švicarske i Mađarske u grupi A koju je Švicarska pobijedila s 3:1, dok je dan ranije u utakmici otvaranja u istoj grupi Njemačka s 5:1 razbila Škotsku.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi