Hrvoje Miličević: Proslavio bih gol protiv Zrinjskog, golovi su tu da se slave
Zvuči nevjerovatno, no iako stoper, Miličević je u karijeri zaradio samo jedan crveni karton

Novi defanzivac Sarajeva govorio je za SportSport.ba

Hrvoje Miličević: Proslavio bih gol protiv Zrinjskog, golovi su tu da se slave · Intervju

E. Škorić, foto: E. Haračić

Nekoliko zvučnih pojačanja doveo je FK Sarajevo u proteklom periodu, a jedno od njih sasvim sigurno je i 26-godišnji stoper Hrvoje Miličević.

Mostarac visok 192 centimetra stigao je s namjerom da pomogne Bordo klubu na putu do ostvarivanja zacrtanih ciljeva, a prije svega to je odbrana titule. Njegovo iskustvo, ali i kvalitet mogli bi imati značajnu ulogu u tome, zbog čega je, na kraju krajeva, Sarajevo i odabralo upravo igrača koji zna kako se osvajaju prvenstva, budući da je sa Zrinjskim svojevremeno bio prvak BiH.

U Antaliji smo imali priliku razgovarati sa Miličevićem, koji je hvalio atmosferu u ekipi, način na koji se spremaju za nastavak sezone, ali i izrazio zadovoljstvo što je odabrao upravo Sarajevo.

"Privuklo me to što je Sarajevo trenutno jedan od najboljih klubova u BiH i što razmišljaju na neki evropski način, što je drugačije u odnosu na druge klubove u BiH. Mislim da nisam pogriješio. Što se tiče priprema, suvišno je trošiti riječi, svakodnevno vidite kako dobro radimo i kako se dobro slažemo", rekao je Miličević na početku intervjua za SportSport.ba.

Dolazak u Sarajevo ima i svoje 'mane', a tu mislimo na pritisak koji sa sobom nosi bordo dres?

"Sarajevo je takav klub. Gdje ima ambicija, ima i pritiska. Ovdje se traži titula i normalno je da se osjeća određena nervoza i pritisak, ali to sve može da te motiviše i treba to gledati na taj način. Neko ko se boji pritiska, jednostavno ne može da igra u tako velikom klubu".

Da li si guglao o Sarajevu kada ste saznali da selite na Koševo?

"Haha, ma ne, nisam stvarno guglao ništa o Sarajevu jer ga dobro poznajem. I klub, ali i grad".

Dugo si izbivao s bh. terena, smatraš li se dosta toga popravilo u odnosu na period kada si bio tu?

"Dosta toga se promijenilo u ovim godinama koje nisam bio tu. Mislim da je liga danas bolja, pogodak je ovo sa 12 klubova. Liga je postala interesantnija, a evo i ove sezone je slučaj da pet-šest ekipa ima mogućnost i ambicije da bude prva. Sada su svi protivnici atraktivni i teški, igrate na dobrim terenima, a to ranije nije bio slučaj".

Duele sa Sarajevom pamtiš?

"Pamtim neke mečeve sa Sarajevom dok sam igrao u Zrinjskom. Jednom smo pobijedili, no ostalih se više ni ne sjećam".

Da li bi proslavio pogodak protiv Zrinjskog?

"Pogoci su tu da se slave, što da ne? Proslavio bih taj gol kao i svaki drugi".

Koliko poznaješ trenutnu ekipu Sarajeva?

"Trenera Vinka Marinovića ne poznajem, znam da je radio u Zrinjskom. Od ranije poznajem Tatara, a s Jukićem se također dobro poznajem. Ostale polako upoznavam, ali već imamo dobre odnose".

Kazahstan i Italija?

"Rekao bih da je u Kazahstanu liga jača. Imate Astanu, Kairat... Koji svake godine igraju evropska takmičenja. Italija? To je već druga priča".

Početak drugog dijela sezone će biti jako važan?

"Mislim da će tri kola nakon pauze biti jako bitna za sve. Ima i nekih međusobnih utakmica koje mogu odrediti dalji tok takmičenja. Mi npr. igramo sa Tuzlom, pa s Borcem i te utakmice mogu mnoge stvari odrediti".

S kojim igračima si imao priliku da igraš u karijeri? Čini se da si, kao član hrvatske mlade reprezentacije, dijelio svlačionicu s nekim današnjim zvijezdama?

"Ante Rebić, Vrsaljko, Kovačić, Livaja, Delač... Imao sam priliku da igram s njima u mladoj reprezentaciji Hrvatske. Većina njih je ostvarila velike karijere i dobro su nam poznati".

Navijači?

"Pritisak je, ali bolje da 15.000 navija za tebe. Sada, da li će te psovati ili ne, to je do tebe... Treba ih poštovati i bolje je kada su na tvojoj strani u svakom slučaju".

Ne možemo, a da ne pitamo za sarajevski derbi...

"Derbi? Pa nema dileme da je to najveća utakmica. Imao sam priliku da igram hercegovački, bit će mi drago ako budem igrao i sarajevski".

Bh. klubovi i Evropa nisu na 'ti'. Šta nam to fali?

"Taj jedan korak uvijek fali. Sarajevo je imalo dobru šansu protiv BATE Borisova, Zrinjski u onim utakmicama protiv Maribora. Šta fali? Možda i novca, ali i sreće, nedostaje nam i pravog mentaliteta".

Kakav si na terenu, a kakav lično?

"Izvan terena sam smiren i opušten, ali na terenu ipak moram da budem nešto agresivniji, da se borim za svaku loptu pa izgledam možda drugačije".

Ključne stvari za igrača na stoperskoj poziciji?

"Ključ je koncentracija, koja mora da bude prisutna 90 minuta, ali i da se ima dobra komunikacija sa ostatkom tima".

Jesi li u karijeri igrao i na nekoj drugoj poziciji?

"Počeo sam kao zadnji vezni, ali onda sam prebačen na stopera i tu se najbolje snalazim".

Šta dalje?

"Sve je šta bi bilo - kad bi bilo, ali sada sam fokusiran na Sarajevo i hajde prvo da napravimo dobre rezultate, a kasnije ćemo vidjeti. Ako bude sve kako treba, nije isključeno da ostanem duži period na Koševu".

Miličević je ponikao u Zrinjskom, a onda je u Italiji igrao za Pescaru, Teramo, L'Aquilu, prije nego je otišao u Kazahstan, odakle kao slobodan igrač stiže u FK Sarajevo.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Ono što je zanimljivo, a čime nam se pohvalio, jeste činjenica da je u karijeri dobio samo jedan crveni karton. Za jednog stopera je to, priznat ćete - premalo.

"Više sam ih dobio ja kao napadač nego on kao defanzivac", uz smijeh dobacuje sportski direktor Sarajeva Emir Hadžić koji se nalazio u našoj blizini u trenutku dok smo vodili ovaj razgovor.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Sikter2027
'' Da li si guglao o Sarajevu kada ste saznali da selite na Koševo? '' - Pismeni dokaz kako nam je zurnalistika pala u crnilo.
4 0
rodjak
je li ono ovaj igrac slomio nogu nekome iz Zelje?dobru reputaciju ima za gradskog rivala :)
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti