Borac, Zrinjski i Sarajevo znaju svoj status: U Albaniji se igra jako bitna utakmica za Velež

Mostarcima nije odgovarao rezultat iz San Marina

Borac, Zrinjski i Sarajevo znaju svoj status: U Albaniji se igra jako bitna utakmica za Velež

Haris Zilić, foto: T. Hebib

Još jedna fudbalska sezona u Bosni i Hercegovini stigla je do kraja. Poznato je da je prvak Bosne i Hercegovine ekipa Borca iz Banjaluke, u Konferencijsku ligu će Zrinjski koji je osvojio Kup naše zemlje i završio na drugom mjestu u prvenstvu, a u pretkolo Konferencijske lige idu FK Velež i FK Sarajevo.

I ostale fudbalske lige su skoro sve završene, tako da su poznati i učesnici evropskih takmičenja, tačnije status naših timova pred žrijeb.

Borac (5.500) neće biti nositelj u prvom pretkolu Lige prvaka, Sarajevo (6.500) će imati status nositelja u prvom pretkolu Konferencijske lige, a Zrinjski (9.500) kreće od drugog pretkola Konferencijske lige gdje će imati status nositelja.

U neizvjesnosti je još FK Velež (3.500) koji čeka rasplet u dvije evropske lige.

Rođeni su trenutno na 25. mjestu po koeficijentu od klubova učesnika prvog pretkola Konferencijske lige. U prvom pretkolu imamo 52 kluba, dakle 26 klubova će imati status nositelja.

Veležu na ruku nije išla činjenica da je La Fiorita osvojila Kup San Marina jer taj klub ima veći koeficijent od Veleža i spustila je našeg predstavnika za još jednu poziciju. Da kojim slučajem La Fiorita nije osvojila Kup, Velež bi već matematički osigurao status nositelja u prvom pretkolu Konferencijske lige.

Oglasi

Mostarcima je odgovarao rasplet iz Crne Gore gdje je FK Mornar završio drugi u tamošnjem prvenstvu i izborio plasmanu Evropu, ali sada Velež ovisi i od Kupa Crne Gore.

Da skratimo, do kraja je još ostao rasplet u prvenstvu Albanije i Kupu Crne Gore, a Veležu treba da se potrefi jedan rezultat da bi bio nositelj u prvom pretkolu Konferencijske lige.

U finalu play-offa prvenstva Albanije večeras igraju Partizani i Egnatija, a za Velež bi dobro bilo da Partizani bude prvak i Egnatiju pošalje u prvo pretkolo Konferencijske lige jer Egnatija ima manji koeficijent od Veleža, Partizani veći koeficijent.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

I u konačnici finale Kupa Crne Gore igraju Jezero i Budućnost. Ako se ne poklopi rezultat iz Albanije, Velež će u finalu Kupa Crne Gore navijati za Jezero, tačnije da Budućnost ostane bez plasmana u Evropu.

Naši klubovi će rivale u pretkolima saznati 18. i 19. juna kada je zakazan žrijeb u Nyonu, a utakmice prvih pretkola igraju se drugu sedmicu mjeseca jula. Prve utakmice prvog pretkolo Lige prvaka igraju se 9. i 10. jula, a prvo pretkolo Konferencijske lige 11. jula.

Zaprati FK Velež, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Velež Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

hzsg
Urednici i novinari ovog portala, ZNAM DA VAS BOLI, ali profesionalna dužnost je da objavite ko je osvojio šampionku tutilu u BiH u konkurencijama muškarci U19, muškarci U15, prva liga u ženskoj konkurenciji....., OBJAVITE KOJE SU TO TITULE PO BROJU, KOLIKO UZASTOPNIH TITULA. Naravno toga nema jer je rječ o FK SARAJEVU. jEDITE SE SMRADOVI...!!!!
1 3
Taceoni
U ovom slucaju Velezu je bolje da igra prvu na strani jer je 11.juli prva utakmica tj.dan žalosti tako bolje prvu na strani?
1 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi