HSV-u je ove sezone falio jedan Barbarez, Keegan, Vaart ili Mahdavikia
Možda mrlja ne bi bila bačena na simpatični tim kakav je HSV da umjesto današnjih igraju oni bivši, legendarni nogometaši, koji su ipak bili klase zbog ovog ili onog razloga

Prvi put od 1963. ispali iz Bundeslige

HSV-u je ove sezone falio jedan Barbarez, Keegan, Vaart ili Mahdavikia

E. Škorić

Sat na stadionu u Hamburgu je otkucao - HSV je prvi put od 1963. godine ispao iz Bundeslige.

Neki će reći - bilo je i vrijeme, pošto se HSV godinama već nalazi u opasnim zonama, ali je uvijek nekako pronalazio način da se spasi. Ovaj put stanovnici Hamburga morali su da prihvate bolnu istinu i da se pomire s činjenicom da će prvi put u povijesti Bundeslige svoj tim gledati u drugoj ligi.

Za ostanak u ligi HSV-u je trebala pobjeda protiv Borussije (M), to su igrači i ostvarili, no bio im je potreban i poraz Wolfsburg. Vukovi su očekivani ostvarili pobjedu i tako je HSV morao da se pripremi za drugu ligu.

Navijači su napravili prekid u završnici meča, zapalili su tribinu, ali spasa nije bilo.

U 54-godišnjoj bundesligaškoj povijesti HSV je imao brojne zvijezde, a Deutsche Welle je odabrao 10 internacionalaca koji su ostavili najveći trag.

Na listi se nalazi i Sergej Barbarez, koji je ukupno zabio 76 golova za HSV u svim takmičenjima, a 2001. godine bio je najbolji strijelac lige sa 22 gola.

Rafael van der Vaart je imao bezuvjetnu ljubav prema HSV-om grbu, a istu mu je uzvraćao svaki navijač ovog kluba. U dva navrata je dolazio u HSV i jedna je od najvećih zvijezda koje su posljednjih godina dolazile u sjeverni dio Njemačke.

Kevin Keegan je iz Liverpoola 1977. godine prešao u HSV, a u tri sezone je osvojio naslov prvaka Njemačke, te je dva puta dobivao Zlatnu loptu.

David Jarolim je odigrao 344 meča u dresu HSV-a, a u klubu je proveo devet godina. Nijedan drugi internacionalac nije imao više nastupa u HSV-u. On je bio član HSV-a i kada se igralo u vrhu, a i kada se klub borio za opstanak, ali uspio je otići prije nego će doći najteći dani.

Hrvatski nogometaš Ivica Olić će ostati upamćen kao prvi HSV-ov igrač koji je zabio hat-trick za poluvrijeme, a za ovaj tim je u dva mandata odirao više od 100 utakmica i dao je 31 gol. S HSV-om je osvojio Intertoto Cup 2007. godine.

Na listi HSV-ovih bitnih internacionalaca su još brazilska legenda Ze Roberto, Mehdi Mahdavikia kao najupečatljivijih bliskoistočnih nogometaša svoje generacije, potom današnja zvijezda Tottenhama Heung-min Son koji je ponikao u HSV-ovoj akademiji (stigao kao klinac iz Seula 2008. godine), stoper Manchester Cityja Vincent Kompany (51 nastup za HSV) i Mladen Petrić.

HSV je osnovan 1887. godine, od osnutka Bundeslige 1963. godine stigao je do tri naslova prvaka Njemačke, tri Kupa, a bio je i prvak Evrope. Sada navijačima predstoji nada da će se klub vratiti već naredne godine u društvo najboljih, a prethodno ih čekaju žestoki dueli, posebno sa ljutim rivalom St. Paulijem.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Možda im je ove sezone baš nedostajao jedan Sergej Barbarez, neki heroj, pravi kapiten, vođa, neko ko bi se potrudio da ovaj klub ostane bez mrlje. Navijači se i danas nostalgično sjete bh. legende, Vaarta, Olića, Mahdavikije, Keegana, Jarolima...

Top Komentari

Jasmin Jareb
Sarajevo, Željo, Široki i Zrinjski nisu nikad ispali od kada se igra PL BiH.
1 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi