Hurem: Meč sa Engleskom je moguća prekretnica za ovaj sport

Ženski nogomet na marginama u BiH

Hurem: Meč sa Engleskom je moguća prekretnica za ovaj sport

Dino Kurbegović

Stereotipi i predrasude su u mnogim sferama našeg života, ali čini se da su najviše zastupljene oko pitanja ženskog nogometa u BiH.

Mnogo kažu da žene i nogomet ne mogu u istu rečenicu, a mi se pitamo zašto i ljepši spol ne bih igrao i bio ravnopravan u toj najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu.Ženski nogomet u BiH je zapostavljen, te je na marginama već godinama. U posljednje vrijeme neke stvari su se pokrenule prema naprijed.

 Državna reprezentacija ima svoj Trening kamp u Zenici, gdje ima redovna okupljanja i sve uslove za dobru pripremu utakmica. Proteklih godina to svakako nije bio slučaj, ali kako igračice i stručni štab imaju bolje uslove za rad, tako su i rezultati sve bolji.Mnogi sigurno ne znaju da je nogometni klub SFK iz Sarajeva višestruki prvak i osvajač Kup-a BiH, te učesnik Lige prvaka za žene, gdje su čak uspjele doći u 1/16 finala što je svakako rezultat koji nikoga ne može ostaviti ravnodušnim.Novac koji se ulaže u ženski nogomet je mizeran, većina igračica su amateri i sigurno da se to mora promijeniti.

 Zanimljivo da igračica SFK Sarajevo i seniorska reprezentativka Azra Numanović, pored igranja nogometa, obavlja funkciju generalnog sekretara kluba usporedo je zadužena i za medijsku promociju ovog sporta, budući da mediji malo ili skroz nikako posvećuju pažnju ovom sportu.

Rezultati koji se postižu u klubovima i reprezentaciji su odlični, kada se uzme u obzir kakva primanja imaju odnosno nemaju igračice. Nogomet u BiH kada su u pitanju žene sigurno je više od sporta, one se pokušavaju osloboditi predrasuda da je nogomet samo za muškarce. Mnogi roditelji ne daju svojoj djeci da se bave ženskim nogometom, jer je navodno to "muški sport" koji je grub, ali takvi isti dopuštaju da te djevojčice treniraju ragbi, ženski rukomet, karate ili džudo, koji su dosta grublji sportovi.

Osoba koja nastoji promijeniti mnoge stvari kada je u pitanju ovaj sport je Samira Hurem, trener SFK Sarajevo i seniorske reprezentacije BiH.Ona se nada da je naredna utakmica protiv Engleske velika šansa da se odnos prema ovom sportu promijeni na bolje.

"Dosad smo imali veoma loš odnos cjelokupne bh.javnosti prema ženskom nogometu, klupskom i reprezentativnom koji bilježi odlične rezultate.Moramo promijeniti sliku čitave javnosti i medija o ženskom nogometu.Ovaj sport je dugo na marginama i krajnje je vrijeme da se nešto promjeni"ističe Hurem.

Ona je uvjerena da ovaj sport ima perspektivu u našoj zemlji

"Ja nisam Mehmed Baždarević ili Amar Osim, imam osjećaj da sam totalno nebitna osoba u ovoj zemlji, iako vodim seniorsku državnu selekciju, kao i djevojke koje nose isti dres kao Edin Džeko ili Emir Spahić.Nama je stvarno potrebna podrška nakon pobjeda, ali i poraza, mi smo mala država, ali zaista s ogromnim talentom u ovome sportu.Ako nas svi podrže, mislim da utakmica protiv Engleske može biti velika prekretnica" nada se Hurem.

Selekcija BiH 12.aprila u Zenici će odmjeriti snage protiv trećeplasirane ekipe na svijetu

"Mi smo poraženi u Engleskoj minimalno 1:0 od takve velesile, ali ono što je fascinantno bilo jeste da je na stadionu bilo preko 15.000 gledatelja.Imali smo takav tretman, kao da smo Brazil ili Njemačka, odnos medija prema nama je bio zaista nevjerovatno pozitivan.Utakmica u Zenici može uraditi dosta na popularizaciji ovog sporta. Uvjerena sam da ko dođe na sljedeću utakmicu, da će doći i na utakmicu poslije. Ostvarili smo pomak na rang listi od 25 mjesta, a to se može samo velikim entuzijazmom i radom.Nadam se da će to mediji i navijači prepoznati, te da ćemo protiv Engleske imati ispunjene tribine u Trening centru.Ko dođe protiv Engleske uvjeren sam da će uživati u nogometu i tim divnim djevojkama, koje iz ljubavi igraju ovaj sport" kazala je Hurem.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi