I dalje bez dogovora o medicinskom protkolu za Seriju A
(Foto: EPA) Napadač Atalante Duvan Zapata stiže na individualni trening u klupskom kampu

Sporno nekoliko tačaka

I dalje bez dogovora o medicinskom protkolu za Seriju A

Italijanska vlada što prije mora donijeti odluku o medicinskom protkolu i eventualnom nastavku Serije A. Međutim, Naučno vijeće i dalje nije zadovoljno medicinskim protokolom Fudbalske federacije Italije (FIGC), ni nakon njegovih zadnjih korekcija.

Prva verzija protkola, koji je uslov za nastavak sezone Serije A, je odbijena od strane vladinog Naučnog vijeća jer se smatrala nedovoljno dobrom u osiguravanju sigurnosti i zdravlja u vrijeme pandemije novog koronavirusa.

FIGC je napravio određene ispravke i dorade, a u međuvremenu je igračima klubova Serije A dozvoljen nastavak treninga. Istina, individualnih i uz strogo poštovanje mjera socijalnog distanciranja.

Iako igrači mogu trenirati, konačni dogovor o protkolu se mora postići prije donošenja odluke o mogućem nastavku sezone. Bez njega nema ekipnih treninga niti kontakata tokom istih.

Prema pisanjima više italijanskih medija, današnji sastanak čija je tema bio medicinski protokol je trajao oko sat i po, a nakon njega je jasno da još uvijek postoje neke tačke protkola oko kojih je Naučno vijeće zabrinuto.

Prije svega se to odnosi na realnu mogućnost da se osigura dovoljan broj testova za igrače i članove stručnih štabova, a da se to ne uradi nauštrb ostatka italijanske populacije.

Jedno od pitanja oko kojih se u Italiji i dalje lome koplja je i: Šta uraditi ako je igrač pozitivan na Covid-19?

Klubovi žele da se u tom slučaju u izolaciju šalje samo zaraženi igrač, dok je Naučno vijeće za opciju da u karantin ide čitava ekipa i stručni štab.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Tu je i pitanje osiguranja, jer bi se vrlo vjerovatno zaraza virusom Covid-19 tokom treninga ili utakmice tretirala na isti način kao sportska povreda.

Na Naučnom vijeću je sada da napiše izvještaj i prezentuje ga ministru sporta Vincenzu Spadafori, a on će odlučiti da li su pitanja oko kojih nema dogovora u tolikoj mjeri ključna da zbog njih nije moguće nastaviti sezonu Serije A (i Serije B).

Zaprati AC Milan, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
AC Milan Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi