Je li pošteno prema Ibrahimu Šehiću?
Kontradiktorni stavovi navijača i nimalo fer prema Ibrahimu Šehiću.

On šuti i radi svoj posao

Je li pošteno prema Ibrahimu Šehiću? · Riječ, dvije...

E. Ganibegović

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine se ponovo okuplja narednog mjeseca. Dugo je prošlo od posljednjeg okupljanja kada smo u septembru 2022. slavili plasman u A diviziju Lige nacija. Selektor je novi, a dočekala su ga neka stara pitanja. 

Bez odugovlačenja i nekog dugog uvoda, pređimo na stvar. Asmir Begović je godinama unazad jedno od glavnih pitanja reprezentacije Bosne i Hercegovine, odnosno zašto ga nema na spiskovima.

Posljednji put je branio u septembru 2020. godine kada smo na Bilinom polju poraženi od Poljske 2:1 u Ligi nacija, te je bio i kapiten na toj utakmici.

Poziv je dobio od Dušana Bajevića i za oktobarsko okupljanje te godine. Bio je na klupi protiv Sjeverne Irske u baražu za EURO i protiv Nizozemske u Ligi nacija, nakon čega je napustio kamp reprezentacije.

Tada su Zmajevi otišli put Poljske gdje su s igračem manje poraženi 3:0 u Ligi nacija, a za tu utakmicu je kao treći golman prijavljen trener golmana naše reprezentacije, u izostanku Asmira Begovića.

Generalno, status prvog golmana Asmir Begović je izgubio još 2018. godine kada je reprezentaciju preuzeo Robert Prosinečki. Begović je branio kod Mehmeda Baždarevića sve mečeve u kvalfikacijama za Mundijal u Rusiji, nakon čega prestaje njegova ozbiljnija uloga u nacionalnom timu.

Oglasi

Prosinečki je debitovao na klupi bh. selekcije u Americi u prijateljskim utakmicama protiv SAD-a i Meksika gdje je branio Ibrahim Šehić, nakon toga je pozivao Begovića za prijateljske duele s Bugarskom i Senegalom (mart 2018. godine), te Crnom Gorom i Južnom Korejom (juni 2018. godine), no nije se odazvao.

Ibrahim Šehić je iznenada ukazanu priliku znao da iskoristi, pa je 2018. godinu završio s 12 nastupa u reprezentaciji Bosne i Hercegovine i samo četiri primljena gola, od čega tri u prijateljskim utakmicama i samo jednim u četiri meča u Ligi nacija.

Otada je Šehić nezamjenjiv na golu reprezentacije Bosne i Hercegovine i ima status prvog golmana. Branio je kompletne kvalifikacije za EURO 2020., te je u izdanju Lige nacija kada smo ispali u B diviziju zvanično izabran za najboljeg golmana.

Otkada je naslijedio Begovića među stativama Zmajeva, definitivno je jedan od najboljih igrača naše selekcije uz Edina Džeku ili Anela Ahmedhodžića koji blista u posljednje vrijeme.

Da li se kod navijača cijeni učinak Ibrahima Šehića? Definitivno ne. Stavovi navijača su kontradiktorni. Dok traže da se u reprezentaciju ne pozivaju igrači koji ne igraju u klubovima (primjer je Kenan Pirić oko kojeg se, kao trećeg golmana tada, digla velika hampa kada je pozvan dok je bio na tribinama u Mariboru), istovremeno se pitaju i zašto nema Asmira Begovića koji je, uzgred rečeno, u posljednje dvije sezone skupio 12 nastupa za Everton. 

Oglasi

Ne ulazeći u to da li Asmir Begović želi da se odazove i u to da li mu je ispod časti da bude na klupi Ibrahimu Šehiću, sa sportske strane gledajući u ovom momentu ne zaslužuje poziv. 

"Mala smo fudbalska zemlja i svaki igrač koji igra na njega računam. Što se tiče golmana imamo Šehića, Pirića i Vasilja. Bili su kod mojih kolega i ja ću krenuti s njima trojicom", naglasio je i selektor Faruk Hadžibegić. 

Jasno je da su u ovom momentu po formi sva tri golmana koja je selektor spomenuo u boljoj poziciji od Asmira Begovića, ukoliko ćemo gledati trenutno stanje, a ne stare zasluge.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Toliko osporavani Kenan Pirić je u najboljoj formi od sve trojice golmana. Jedan je od glavnih igrača AEK-a ove sezone u Evropi i kiparskoj ligi gdje jure titulu prvaka države, Ibrahim Šehić je standardno dobar na golu Konyaspora s kojim je produžio ugovor, dok Nikola Vasilj redovno brani za St. Pauli u respektabilnoj Cvajti.

Selektor je, dakle, već obznanio tri golmana na koja će računati protiv Islanda i Slovačke na startu kvalifikacija, a javnost i navijači bi definitivno trebali više cijeniti učinak Ibrahima Šehića, barem dok Asmir Begović ponovo ne bude imao za poziv u reprezentaciju adekvatnu minutažu i učinak u klubu. 

Top Komentari

user1603303812
Znamo dobro da će se Begović odazvati samo ako će biti prvi golman a znamo i to kako je otjerao Hasagića kao prvog golmana i sad bi da otjera Šehu odličnog golmana i jos boljeg čovjeka,zato novinaru zatvorite priču o tom golmanu koji je vise bio rezerva u klubovima gdje je imao ugovor nego bio prvi golman hvala bogu mi imamo golmana odličnih počev od već spomenutog Šehića pa sve do mlađanog Šahinovića
3 5
zak84
Zar se mogu poredit Šehić i Begović? Šehić ni do koljena nije Begoviću... Pogledajte samo klubove i karijeru.... Sehicev top qarabaq ili kako se već zove, a Begović u EPL čitavu karijeru..... Šehić prosječan, katastrofalan na izlaske na centarsuteve, protiv Ukrajine u Zenici oba gola njegova u njegovu stranu.....
4 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi