Ibraković: Nisam čovjek koji se predaje, nego koji mijenja stvari

S Kapfenbergom bilježi sjajne rezultate

Ibraković: Nisam čovjek koji se predaje, nego koji mijenja stvari

Adnan Beganović

Nekadašnji sportski direktor Sarajeva, Abdulah Ibraković, pred početak ove sezone preuzeo je austrijskog drugoligaša Kapfenberga s kojim bilježi sjajne rezultate.

Nekoliko mjeseci nakon što je napustio redove Sarajeva, bosanskohercegovački stručnjak je imenovan za novog šefa stručnog štaba Kapfenberga. Iz kancelarije se Ibraković ponovo vratio na teren, a ako se po jutru dan poznaje, nije pogriješio kao što nisu pogriješili ni čelnici ovog nekadašnjeg austrijskog prvoligaša.

"Teren je moja ljubav i tu sam svoj na svome. Druga austrijska liga? Volim izazove, najlakše je pametovati, a ništa ne raditi. Ovdje imao 20-ak profesionalnih klubova, a Druga liga je poligon za mlađe igrače, te veoma zahtjevna za igrati. Nije mnogo nekvalitetnija od Bundeslige. Treneri iz Bosne i Hercegovine teško da mogu pronaći posao u Evropi, a moja želja je da barem u Austriji otvorim vrata svojim kolegama", za SportSport.ba je istakao Ibraković.

Iako su pred početak sezone s obzirom da imaju jedan od manjih proračuna u ligi proglašeni za glavnog kandidata za ispadanje, izabranici Abdulaha Ibrakovića se nakon pet odigranih kola nalaze na čelu tabele i jedna su od najljepših priča austrijskog klupskog fudbala.

"Uslovi za rad u Kapfenbergu su odlični, pa tako i za razvoj mladih igrača. Predsjednik kluba Erwin Fuchs je čovjek vizionar i on je tvorac sadašnjeg Kapfenberga. Vjerujte mi da još nisam upoznao predsjednika koji toliko poznaje fudbal kao Erwin. Naš proračun je među najmanjim u ligi, no pokazali smo da nekada novci nisu presudni. Bili smo otpisani pred početak sezone i zbog toga su naši dobri rezultati još vrijedniji. Jedini je cilj ostati u ligi", ističe nekadašnji trener Veleža, Slobode i Čelika.

"Prije nego sam preuzeo Kapfenberg mnoge kolege su mi govorile da mi to nije pametan potez. Međutim, nisam čovjek koji je boji i predaje, nego čovjek koji mijenja stvari. Raduje me što se Kapfenberg polako fudbalski budi. Radi se o radničkom gradu, a o fudbalu se ovdje sve više priča. To je za mene već velika pobjeda", dodao je Ibraković.

Večeras izabranici Abdulaha Ibrakovića u okviru 6. kola igraju derbi protiv Lieferinga, svojevrsnog drugog tima Reb Bull Salzburga.

"Radi se o najboljoj i najskupljoj ekipi u ligi. Veliki su favoriti, pogotovo na svom terenu. To je druga ekipa Red Bulla, čine je mladi fudbaleri koji će već za godinu nositi igru najbolje austrijske ekipe. Međutim, nećemo se predati, pokušat ćemo nastaviti naš niz nepobjedivosti", govori trener Kapfenberga.

S mnogo pažnje Ibraković prati dešavanja u Premijer ligi.

"Pratim dešavanja u evropskom fudbalu, a skoro svaku utakmicu dosadašnjeg dijela premijerligaške sezone sam pogledao. No, ne bih mnogo komentarisao dešavanja i rezultate kako mog Sarajeva, tako ni bilo kojeg drugog kluba. Dok sam radio u BiH najviše sam mrzio kada su nam "pamet solili" treneri iz inostranstva ili koji su nekad radili u inostranstvu. Želim samo poručiti navijačima Sarajeva da budu uz svoj klub, svi smo mi prolazni, samo je Sarajevo vječno", zaključio je Ibraković.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti