SportSport VAR: Macić nije pogriješio, a kontrolor i Komitet za sudije će reći da li je Kazlagić?
Situacija kod poništenog gola Igmana

Mnogo spornih momenata na utakmici u Konjicu

SportSport VAR: Macić nije pogriješio, a kontrolor i Komitet za sudije će reći da li je Kazlagić?

A. Beganović

Nekoliko diskutabilnih situacija bilo je na dašanjem meču Igmana i Sarajeva koji je završio pobjedom gostiju 2:1. Pomoću 3 D animacije SportSport.ba je analizirao situaciju kada je Igmanu poništen pogodak zbog nedozvoljene pozicije.

Duel Igmana i Sarajeva (1:2), odigran danas u Konjicu donio je mnogo uzbuđenja, dobrih prilika s obje strane, ali i diskutabilnih sudijskih odluka o kojima će se u narednim danima mnogo pričati.

Pune ruke posla nakon susreta u Konjicu imat će i kontrolor suđenja, te Komitet za suđenje Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine kada bude analizirao dijeljenje pravde na današnjem meču u Konjicu.

SportSport.ba je u nedostatku VAR sistema u Premijer ligi, započeo projekat analiziranja nekih diskutabilnih odluka uz pomoć 3 D animacije na osnovu koje se sa sigurnošču može potvrditi da li su sudije ispravno donijele odluku kod ofsajda ili eventualno kod situacija kada nije jasno da li je lopta prešla gol ili neku drugu liniju na terenu.

Iz meča Igmana i Sarajeva, na osnovu dostupnih snimaka analizirali smo situaciju iz finiša prvog poluvremena kada je Igman, odnosno Sipović, postigao pogodak nakon jednog centaršuta.

Oglasi

Stoper Igmana bio je najviši u skoku, zatresla se mreža gostiju iz Sarajeva, no pomoćni sudija Amer Macić signalizirao je nedozvoljenu poziciju. Na osnovu 3 D animacije, može se konstatovati da je Macić bio u pravu te da je Sipović bio najbliže golu Sarajeva u trenutku upućivanja lopte.

Odluka koja bi se na evropskim terenima sasvim sigurni provjeravala VAR sistemom jer radilo se o "malom" ofsajdu, je ispravna, te pomoćni sudija zaslužuje pohvale.

No, osim ove diskutabilne situacije, na današnjem meču ih je bilo još nekoliko. Prije svega izdvaja se momenat kada je napadač Igmana Ramić nakon duela sa stoperom Sarajeva Đuričkovićem pao u kaznenom prostoru.

Tražili su domaći penal, no Kazlagić nije mislio tako, a na fotografiji ispod vidi se da je Ramić imao loptu u nogama, te da je bilo guranja i "čupanja" za dres. Vidi se da je Đuričković "čupao" Ramića za dres, kao i da je napadač Igmana također držao svog suparnika za dres, dok ga je ovaj pak držao za ruku.

Duel odbramnenog igrača Sarajeva i napadača Igmana
Situacija u kaznenom prostoru Sarajeva o kojoj će se mnogo pričati

U svakom slučaju jako diskutabilna odluka na koju su domaći imali mnogo zamjerki, a šta će u svom izvještaju napisati kontrolor suđenja, te kako će on i Komitet za sudije okarakterisati ovaj duel, pokušat ćemo saznati u narednim danima.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

No, ni to nije sve, odnosno i početkom drugog dijela još jedna diskutabilna situacija. Ovaj put pred golom Igmana. U glavnim ulogama su bili Anđušić i Đorić. Fudbaler Sarajeva je bio bliže lopti, na par metara od gola Igmana, a iza njega je bio pomenuti Đorić. Došlo je do određenog kontakta, no za Kazlagića nedovoljnog. Gosti su tražili penal, a i ova situacija će se vjerovatno pronaći u izvještaju kontrolora suđenja te na stolu Komiteta za suđenje.

Nažalost, Premijer liga je još uvijek bez VAR sistema, koji bi sasvim sigurno bio od ogromne pomoći kod ovakvih situacija, a SportSport.ba će nastaviti sa svojim projektom 3 D analiza diskutabilnih situacija prilikom signaliziranja ofsajda. Barem u tim situacijama ćemo pomoći ljubiteljima bh. klupskog fudbala da donesu ispravan sud.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

FahrudinKonjHodzic
namjestita utakmica prica cijeli konjic vraceni bodovi sarajvu
2 6
user1675926959
Nisam ni pročitao tekst a već znam da ste stali na stranu ovog korumpiranog sudije zato što ste pitarski portal.Kakav vaš var hahahahaha.Objektivni ste ko Tegeltija hahaha
2 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi