Pao rekord bugarske lige: Ivaylo Petev ostao bez najboljeg strijelca, ali Ludogorec napunio kasu

Brazilac ide u Belgiju

Pao rekord bugarske lige: Ivaylo Petev ostao bez najboljeg strijelca, ali Ludogorec napunio kasu

Edmir Škorić

Mladi brazilski napadač Igor Thiago (21) napustio je Ludogorec, a bugarski prvak ostvario je rekordan iznos za uslove te zemlje.

Thiago je u Ludogorec došao početkom 2022. godine za malo više od milion eura, a vrlo brzo Bugari su zaradili njegovom prodajom. Iako transfer nije zvaničan, novinari u Bugarskoj tvrde da igrač prelazi u redove belgijskog Club Bruggea za osam miliona eura.

Također, šampionu Bugarske pripast će 12,5 posto od naredne prodaje ovog talentovanog napadača, koji je briljiroa prošle sezone.

On je ukupno odigrao 53 meča te je postigao 20 golova uz 11 asistencija, od čega je 15 pogodaka u prvenstvu. Bio je ključan u ekipi koja je osvojila novi naslov u Bugarskoj.

Tokom utakmica Konferencijske lige ove sezone imao je priliku da igra protiv druge belgijske ekipe, Anderlechta, kome je postigao dva gola.

Inače, ekipu Ludogoreca sa dosta uspjeha vodi bivši bh. selektor Ivajlo Petev, koji je došao do duple krune, te će igrati u kvalifikacijama za Ligu prvaka, ali očito bez svog najboljeg strijelca.

Oglasi

Dosadašnji rekord kada su transferi igrača iz Bugarske u pitanju drži Jonathan Cafu, Brazilac koji je za 7,5 miliona eura prešao u francuski Boredaux. I on je prethodno igrao za Ludogorec.

Atalanta je Josea Luisa Palomina, Argentinca, platila 4,7 miliona eura, dok su po 4,5 miliona eura plaćeni Junior Caicara (Schalke), odnosno Radostin Kishishev (Charlton).

Za razliku od Bugara, mi ipak mnogo manje zarađujemo prodajom naših nogometaša, a rekord drži reprezentativac BiH Gojko Cimirot, za koga je PAOK svojevremeno Sarajevu platio 1,68 miliona eura (podaci sa Transfermarkta).

Drugi na listi je Amir Hadžiahmetović koji je iz Željezničara za navodnih 905 hiljada eura prešao u Konyaspor, dok je treći Said Husejinović, koji je davno za 900 hiljada eura iz Slobode otišao u Werder Bremen.

Iz BiH je prema Njemačkoj otišao nekadašnji reprezentativac naše zemlje Mirko Hrgović. Njega je Wolfsburg Širokom platio 800.000 eura.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti