Igrači Cardiffa ne smiju u avion, a ni Turkoviću nije mio: "Od Japana je sve krenulo"

U igrače Cardiffa se nakon potresne tragedije uvukao strah

Igrači Cardiffa ne smiju u avion, a ni Turkoviću nije mio: "Od Japana je sve krenulo"

Tragična nesreća u kojoj je, gotovo pa sigurno, stradao argentinski napadač Emiliano Sala potresla je cjelokupnu nogometnu javnost.

Nesuđeni Salin klub Cardiff City u utorak je odigrao prvu utakmicu otkad su u javnost isplivale informacije o nestalom avionu, a koliko je događaj potresao cjelokupni klub najbolje se moglo vidjeti pred sami put na Emirates. Iako od Cardiffa do Londona ima tek 211 kilometara zračne linije, igračima nije bilo svejedno kada su zakoračili u avion, što opisuju i riječi obrambenog igrača Sola Bambe.

"Nije bilo lagodno, mnogi igrači su kazali kako ne žele putovati, počeli su se bojati letenja", ispričao je Samba, jedan od stubova odbrane Cardiff Cityja.

Problemi s letenjem koje imaju danas u velškom klubu nisu jedini takav slučaj u nogometnoj galaksiji. Poznat je i primjer paničnog straha od aviona koji je godinama pratio Dennisa Bergkampa, zbog fobije je morao propuštati evropske susrete Arsenala, a na neki način aviona se bojao i nekadašnji napadač Sarajeva Almir Turković. Igrajući za Hajduk dva je puta odbijao avionom otputovati na pripreme, zbog čega je i financijski kažnjavan.

"Nije mene toliko strah letenja koliko je od zatvorenog prostora, a gdje ćeš dalje od aviona koji je u zraku... U prošlosti nisam imao problema s tim, letio sam 400-500 puta, ali kada se jednom u čovjeka uvuče taj strah, onda je teško i u lift kući, a kamoli u avion. Sve je počelo kada sam u Japanu igrao", ispričao je Turković za SportSport.ba, pa nastavio:

"Dok sam igrao u Japanu morao sam letjeti skoro svake sedmice. Jednom smo zapali u nevrijeme, turbulencije su bile velike, vjetar je bacao avion... Ma, neugodan skroz osjećaj. Od tada mi je počelo smetati to, dobio sam klaustrofobiju koja mi je nekada izgleda kao smiješna, međutim vidio sam da se ne smije to olako shvatiti."

Zbog aviona Turković je prekinuo i bogati ugovor, a znao je plaćati kazne.

Potražite više informacija na temu Premier league:

"Mogao sam igrati još u Japanu, barem četiri-pet godina, ali radi tih stvari sam odlučio da se vratim. Počelo mi je smetati, nisam se osjećao najbolje, tako da nisam imao izbora nego da odem. I kada sam bio u Hajduku imao sam problem s tim, recimo, kada krenemo na pripreme. Spremim se, odlučim da idem i na kraju dođe vrijeme da se krene na aerodrom, jednostavno ne mogu... Plaćao sam i kazne zbog toga", prisjetio se Turković.

U Cardiff Cityju su u međuvremenu igračima osigurali i psihologa kako bi im maksimalno olakšali i pomogli da što lakše prebrode novonastalnu situaciju. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi