Jedna evropska velesila u svojoj reprezentaciji ima čak šest muslimana, nije riječ o Francuskoj

Zanimljiv podatak

Jedna evropska velesila u svojoj reprezentaciji ima čak šest muslimana, nije riječ o Francuskoj

Admin Čaušević

Katar je prva muslimanska zemlja koja organizuje Svjetsko prvenstvo, a interesantno je i da znatan broj igrača islamske vjeroispovijesti nastupa za različite evropske selekcije. Oni su uglavnom porijeklom iz Afrike ili su u međuvremenu prešli na islam.

Obično na velikim takmičenjima od evropskih selekcija najviše igrača muslimana u svom taboru ima reprezentacija Francuske, ali to na Mundijalu u Kataru nije slučaj.

Interesantno da po broju muslimana u svojoj selekciji prednjači Njemačka čije boje u Kataru brani šest igača islamske vjeroispovijesti.

Radi se od Antonyiju Rudigeru, Ilkayu Gundoganu, Leroyu Azizu Saneu, Jamalau Musiali, Yusufu Moukaku i Karimu Adeyemi. Neki od ovih igrača poput Rudigera i Musiale su neizostavni u startnoj postavi.

Igrači islamske vjeroispovijesti u reprezentaciji Njemačke

Ousmane Dembele, Yousssouf Fofana i Ibrahima Konate su muslimani koji igraju za Francusku, ali svakako bi taj broj bio i veći da nije bilo određenih povreda.

Zbog povreda u Kataru nisu Karim Benzema, Paul Pogba i N'Golo Kante koji su kada su zdravi u stalnim kombinacijama Didiera Deschampsa.

I ostale evropske selekcije imaju nekoliko muslimanskih igarča u svojim redovima. Tako su u Belgiji tu Amadou Onana i Eden Hazard, u Švicarskoj Granit Xhaka, Haris Seferović i Xherdan Shaqiri te u Španiji Ansu Fati.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Zanimljivo da po jednog muslimana u svom taboru imaju i reprezetnacije SAD te Australije. Kod Amerikanaca je to 19-godišnji Yunus Musah, a kod Australaca Aziz Behich.

I afričke selekcije u svojim redovima imaju veliki broj muslimana. Izdvajaju se Achraf Hakimi i Hakim Ziyech iz Maroka, Thomas Partey iz Gane te Kalidou Koulibaly iz Senegala.

Top Komentari

prvak1905
Šta vi odjavljujete majko draga..
5 0
emial766
Koga ovo briga?
4 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi