Igraju osminu finala Eura, a kukaju što im igrači odlaze u BiH

Nije ni Premijer liga za odbaciti

Igraju osminu finala Eura, a kukaju što im igrači odlaze u BiH

Edmir Škorić

Bosna i Hercegovina ne smatra se fudbalski privlačnom zemljom, a naša fudbalska reprezentacija propustila je još jedno veliko takmičenje, no čini se da i kao takvi možemo da pariramo mnogo jačim zemljama u regiji.

Premijer liga Bosne i Hercegovine često je znala da bude na lošem glasu zbog mnogih stvari, ali je svejedno bila utočište za neke igrače iz susjednih zemalja. Čak i igrači iz mnogo jačih i uređenijih liga i država dolaze i potpisuju za premijerligaše.

Takav slučaj nedavno je zabilježen. Ivan Posavec je napustio Olimpiju iz Ljubljane, jednu od dvije najveće ekipe u Sloveniji, pa je potpsao za mostarski Zrinjski, s kojim će igrati Evropu, ali i pokušati da obrani trofej u Kupu i ponovo osvoj titulu, koju je iz Mostara prošle sezone "ukrao" Borac.

"Ljubljanske igrače uzimaju klubovi iz Bosne i Hercegovine i Ukrajine, najgori udarac bit će odlazak Timija Maxa Elšnika, navodi slovenački portal Nogomania.com.

Olimpija je ostala i bez mladog bh. reprezentativca Admira Bristrića, koji je odlučio karijeru nastaviti u Ukrajini. Intresantno da je posuđen Polissjiju iz Žitomira, ekipi koja bi mogla biti rival Olimpiji u Konferencijskoj ligi.

Oglasi

Popisu igrača koji će napustiti Stožice se može dodati i reprezentativnog heroja i klupskog kapitena Timija Maxa Elšnika koji će također potražiti novi izazov nakon Evropskog prvenstva.

Njemački Eintracht iz Frankfurta i španska Sevilla spominju se kao moguća odredišta jednog od najvažnijih članova slovenske reprezentacije koja je izborila plasman u osminu finala. Ipak, pojavila se i glasina da ga želi splitski Hajduk na čelu sa sportskim direktorom Nikolom Kalinićem i novim trenerom Gennarom Gattusom.

Odlaskom Elšnika Olimpija bi mnogo izgubila, a mediji u Sloveniji brinu se zbog sve češćih odlazaka igrača, pa i eto u manje atraktivne fudbalske zemlje kao što je BiH. A u Sloveniji trenutno vlada prava fudbalska groznica budući da se reprezentacija plasirala u osminu finala Eura i igrat će protiv Portugala za četvrtfinale.

Bilo je i dolazaka u Ljubljani. Prvi je brazilski centralni veznjak Charles Thalisson koji je prošle sezone skrenuo pažnju na sebe u Rogaškoj. Za njega Olimpija predstavlja iskorak u karijeri, a ljubljanska ga je struka vjerovatno zamislila kao prirodnog nasljednika upravo Elšnika.

Na probi je bio i njemački krilni igrač Benjika Caciel, koji je posljednji put igrao u četvrtom rangu domaćina Eura za Wurzburger Kickers s kojim se nije uspio plasirati u treću ligu. Jučer je potpisao ugovor.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Olimpija je bila prvak u sezoni 2022/23, a prošle sezone titula je otišla u ruke ekipe Celja. S obzirom na sva dešavanja u i oko ljubljanskog tima, pitanje je mogu li ponovo proći prvi kroz cilj.

Slovenački velikan ima sedam titula, te je osam puta osvajao Kup Slovenije. Ipak, daleko trofejniji je ljuti rival Maribor koji ima 16 titula i devet trofeja u Kupu.

Top Komentari

Evander
Glu.pi novinari ss ba, u nasu ligu dolazi igraci koji nemaju mjesta u klubovima iz slo,hrv i tako dalje.... Najgora smo liga u Evropi, najneuspjesnija nacija na dunjaluku, jednom se plasirali u sp, eu nikad, jedini klub iz Bih koji se prestavlja kao hrv klub igrao grupnu fazu evropskih liga, ublehe ss ba prestanite pravit od nas silu
4 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi