Barcin nesretni rekorder - 101 utakmica i još uvijek bez debija u La Ligi

Unatoč svemu, ne želi da ode

Barcin nesretni rekorder - 101 utakmica i još uvijek bez debija u La Ligi

Edmir Škorić

Prije četiri i po godine po prvi put je bio član seniorske ekipe Barcelone, te je od tada do danas bio na 101 utakmici La Lige, ali nijednom nije nastupio.

Inaki Penak je 24-godišnjak koji se smatra domaćim igračem katalonskog kluba, iako je došao s 13 godina iz Villarreala.

Potom se probijao kroz sve dobne kategorije u mlađim uzrastima do ulaska u prvu ekipu, ali ipak nije uspio debitovati u ligi, unatoč tome što je čak 101 put bio imenovan u tim za utakmice La Lige.

Tri puta je u karijeri uspio da se izbori za mjesto na golu, ali sva tri puta je to bilo u kup takmičenjima. Dva puta je nastupao u Kupu kralja i jednom u Ligi prvaka protiv Plzena. Osim toga, uvijek se radilo o gostujućim utakmicama.

Interesantno da je jedini seniorski debi na Camp Nouu imao kao golman Galatasarayja. Posuđen je turtskom velikanu 2022. godine, a u jednoj od utakmica Evropske lige nastupio je protiv svog kluba jer nije bilo u ugovoru klauzule koja bi mu onemogućila sastajanje sa Barcom. Zanimljivo, nije primio gol i utakmica je završila bez golova.

Iako je uvijek u drugom planu i u sjeni Marc-Andre ter Stegena, njemu to ne smeta. Produžio je ugovor do 2026. godine, svjestan da će uglavnom najveći doprinos dati na klupi i da će najviše aktivan biti na treninzima.

Oglasi

Govorilo se da bi Pena mogao u Betis, interes je pokazao i Real Sociedad, ali na kraju 24-godišnji golman ostaje na Camp Nou.

Prošao je sve omladinske kategorije Španije za koje je skupipu ukupno 29 nastupa. Prošle godine je i bio na širem spisku seniorske reprezentacije Španije, ali nije upisao debi još uvijek.

Za Penu je očito to što samo boravi u Barceloni sasvim dovoljno velika stvar, pa se ne zamara činjenicom da je rezerva koja još nema ligaški nastup za prvi tim svog dugogodišnjeg kluba.

Potražite više informacija na temu La Liga:

No, za razliku igrača poput Edena Hazarda, koji u Real Madridu gotovo ne igraju, Inaki barem ne "pljačka" klub i nema neki unosan ugovor, već sasvim solidno primanje, daleko manje u odnosu na većinu igrača prvog tima Barcelone.

I pored svega, Inaki Pena u biografiji sada ima osvojen naslov prvaka Španije jer je Barcelona ove sezone bila jako dominantna i na kraju četiri kola prije kraja sezone osiugrala naslov.

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi