Infantino doživio veliki poraz: Evropski velikani ne žele igrati u skupocjenom takmičenju!
Od ogromne zarade neće biti ništa. Klubovi ne žele igrati dodatne utakmice pored svih obaveza koje imaju (Foto: EPA)

Ništa od proširenja Svjetskog klupskog prvenstva

Infantino doživio veliki poraz: Evropski velikani ne žele igrati u skupocjenom takmičenju!

M. Šljivak

Najveći evropski fudbalski klubovi odbili su prijedlog predsjednika Svjetske fudbalske federacije (FIFA) Giannija Infantina o organizaciji Svjetskog klupskog prvenstva, takmičenja u kojem bi učestvovale 24 najbolje ekipe svijeta.

Predsjednik Svjetske fudbalske federacije (FIFA) Gianni Infantino održao je prošle godine sastanak sa predstavnicima najboljih evropskih timova, a tema je bila formiranje Svjetskog klupskog prvenstva od 24 tima.

Infantino je u maju prošle godine na pregovore u Zurich pozvao predstavnike Real Madrida, Barcelone, Bayerna, Manchester Uniteda, Manchester Cityja, Juventusa i PSG-a, a pregovaralo se o proširenju klupskog prvenstva svijeta sa sedam na 24 ekipe.

Na ovom takmičenju nastupaju šampioni svih kontinenata plus organizator, ali se FIFA nakon bogate ponude koju su dobili od neimenovanih investitora, vrijedne 25 milijardi dolara za 12 godina odlučila na proširenje i Infantino je bio spreman da proširi SP za klubove od 2021. godine.

Međutim, od toga kako stvari stoje neće biti ništa. Najbolji evropski klubovi su potpisali pismo i predali su ga na adresu Evropske fudbalske federacije (UEFA) i u njemu se jasno tvrdi kako nijedan od velikana sa Starog kontinenta neće učestvovati u ovom takmičenju.

Njihov stav je jednoglasan. Ne žele da im fudbaleri budu izloženi još većim naporima i jasno su poručili da nemaju namjeru da učestvuju u takvom takmičenju.

Očigledno je da FIFA samo misli na novac, a ne na zdravlje igrača. Proširenje ovog takmičenje donijelo bi im još utakmica u ionako pretrpane kalendare i sigurno da bi se rizik od povreda, ali i od neželjenih događaja na terenima itekako povećao.

Sa druge strane UEFA na čelu sa predsjednikom Aleksanderom Čeferinom je protiv ovakvih reformi u svijetu fudbala. On je na strani klubova i tvrdi da je Infantinov prijedlog ciničan.

Pismo sa potpisima čelnika najvećih evropskih klubova sigurno je veliki udar za Infantina. Ostao je bez planiranog posla, pa će se morati okrenuti drugim projektima, kao što je stvaranje mini Svjetskog kupa.

U tom prijedlogu predsjednik FIFA planira zamijeniti Kup Konfederacija takmičenjem osam najboljih selekcija svijeta koje bi se sastajale svake dvije godine na turniru koji bi se nazvao Final 8.

Međutim, i organizacije ovog takmičenja je sada pod upitnikom i Infantino je doživio itekako veliki poraz.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi