The Times: Katar kupio domaćinstvo SP-a za 880 miliona dolara!
FIFA se konstantno povezuje sa velikim skandalima. Ovo je zasigurno do sada najveći (Foto: EPA)

Novi skandal u FIFA

The Times: Katar kupio domaćinstvo SP-a za 880 miliona dolara!

M. Šljivak
Teme:

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) ponovo se povezuje sa velikim skandalom.

Engleski The Times objavio je dokaze do kojih je došao i tvrde da je Katar kupio domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2022. godine i to za ukupno 880 miliona dolara.

Kako tvrdi The Times, cijeli posao je obavljen preko posrednika, televizijske kuće Al Jazeera. Kako je ona u vlasništvu emira Hamada bin Khalifa Al Thanija, dokumentovano je kako je upravo on kupio domaćinstvo.

Al Jazeera je tri sedmice prije odluke o domaćinu SP-a kupila od FIFA-e TV prava za utakmice za 400 miliona dolara. Jedna od klauzula u ugovoru je otkrila prevaru i sve je sada pod istragom.

Ugovor kojeg su potpisali FIFA i Al Jazeera, ova kuća će platiti 100 miliona dolara, ako domaćin SP-a bude Katar. Nakon tri sedmice taj je uslov i ispunjen i FIFA je dobila dodatnih 100 miliona dolara.

Interesantno je svakako da je zatim dogovoren i još jedan ugovor vrijedan 380 miliona dolara. Ovaj novac mora biti isplaćen narednog mjeseca, pa je vrijednost "kupovine" čitavih 880 miliona dolara.

Švicarsko tužilaštvo je odlučilo "pročešljati" slučaj. Pokrenuta je velika istraga i ovo je sasvim sigurno veliki skandal, novi u režiji FIFA-e.

Ranije je svjetsku kuću fudbala potresalo dosta skandala kada je u pitanju mito i pronevjera novca. Ovaj je sasvim sigurno najveći dosad i vidjećemo kakav će biti rezultat istrage.

Engleski mediji tvrde da će Al Jazeera do okončanja istrage morati da "zamrzne" isplatu FIFA-e, a iz ove organizacije se za sada nisu oglašavali o cijelom slučaju.

SP u Kataru će biti prvo u histroji koje će se igrati u zimskom periodu. Igraće se od 21. novembra do 18. decembra 2022. godine i biće posljednje u kojem će igrati 32 tima.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Promo

Top Komentari

Alkma
Fifa i uefa kriminalne organizacije,mafija,masoncine zlo zla
1 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi