Infantino ima novu ideju za "normalizaciju" fudbala

Promijenio priču

Infantino ima novu ideju za "normalizaciju" fudbala

A. Čaušević

Dolaskom na čelo FIFA-e Gianni Infantino se zalagao za što veći broj učesnika na završnim turnirima, posebno se to odnosi na Svjetsko prvenstvo. 

Infantino je zajedno s ostalim članovima Izvršnog odbora FIFA-e glasao da na Svjetskom prvenstvu 2026. godine nastupi 48 reprezentacija podijeljenih u 16 grupa sa po tri tima.

Uslijed pandemije koronavirusa Infantino je promijenio mišeljenje i sada predlaže da se smanji broj turnira, broj timova u ligama kako bi se "normalizovao" fudbal.

"Moramo da proučimo globalni uticaj ove krize. Sada je to teško, jer ne znamo kada će se situacija normalizovati. Ali, možemo da vidimo neke mogućnosti. Možda možemo da reformišemo fudbal vraćajući se korak unazad. Sa drugačijim takmičenjima, recimo. Manje turnira, ali interesantniji turniri", rekao je Infantino za Gazzettu dello Sport.

"Lige sa manje klubova, manje utakmica da bismo zaštitili zdravlje igrača. Moramo da vidimo kolika je šteta, pa da nađemo način da je saniramo."

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Prvi čovjek svjetskog fudbala je poručio da će svi trebati podnijeti žrtvu te da će jednom kada kriza prođe biti neophodno napraviti promjene.

"Jasno je da će biti potrebne teške mjere i da neće biti lako, ali svi moramo da prihvatimo i podnesemo žrtvu", kazao je Infantino.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi