Inzaghi: Allegri je završio moju karijeru, godinama nakon toga sam se bojao života

Iskreno priznanje bivšeg napadača Milana

Inzaghi: Allegri je završio moju karijeru, godinama nakon toga sam se bojao života

E. Škorić

Legendarni italijanski napadač Filippo Inzaghi uskoro će službeno predstaviti svoju autobiografiju Il momento giuto.

U ovom slučaju, novine Gazzetta dello Sport su objavile nekoliko odlomaka iz knjige vezanih uz Pipov pobjednički pogodak u posljednjoj utakmici za Milan nad Novarom 2012., ulogu Massimiliana Allegrija u povlačenju bivšeg italijanskog reprezentativca iz nogometa te poteškoće koje je doživio 2015. zbog nedostatka nogometa u svom životu.

"Kontrola podnošenja je poput plesnog koraka na daljinu s vašim partnerom. Morate dobro raditi u tandemu. On vam mora dodati loptu u pravo vrijeme i vi morate biti na pravom mjestu. Bio sam posvuda u ovoj predstavi. Počeo sam na rubu zasjede. Seedorf je unaprijed znao moje namjere i njegovo dodavanje je bilo savršeno. Zaustavio sam loptu na prsima i skrenuo je malo udesno. Gol nisam trebao ni da gledam, "osjetio" sam ga. Fontana, golman Novare, izašao mi je u susret i zatvorio ugao, ili je barem tako mislio. Napravio sam pravi potez i lopta je završila u mreži. Poludio sam od radosti. Otrčao sam do Curve Sud, a Nesta me prvi zagrlio. Posljednji udarac u mom životu bio je gol", ispričao je Inzaghi, dodavši:

"Nisam dvojio, ne bih došao u iskušenje s bilo kakvim ponudama, ovo je bila moja posljednja utakmica. Gotovo je. Prije nego što sam sprintao do sredine igrališta, kleknuo sam, podigao dres i poljubio grb. Bio je to emotivan i sladak poljubac, prožet vječnom zahvalnošću. Sudija je odsvirao kraj i vidio sam svog nećaka Tommasa kako trči prema meni. Čvrsto sam ga držao uz sebe i srce mi je stalo. Pogledao sam svoju ekipu i mahnuo im na pozdrav... Zbogom Milane, zbogom "San Siro". Bilo je prekrasno..."

"Allegri je bio taj koji je završio moju nogometnu karijeru. Naime, Milan i ja smo u proljeće 2012. postigli dogovor da produžimo ugovor na godinu dana. Bio bih važno "ljepilo" u svlačionici koja je u kratkom roku izgubila Maldinija, Pirla, Nestu, Gattusa i Seedorfa. Značajne figure koje su ostavile duboku prazninu. Ne bih imao nikakve zahtjeve... Galliani se rado složio sa mnom. Allegri je, s druge strane, odbio ovaj dogovor. Nije me više htio u svlačionici i zamolio je direktore da mi ne produže ugovor. Bio je to težak udarac za mene".

"U jesen 2015. prvi put je ispucana lopta, više se nije moglo igrati. Nisam mogao prevladati udaljenost od svog svijeta, od mirisa trave, od svetosti svlačionice. Ujutro sam ustao i nisam znao kako izdržati do večeri. Išao sam u teretanu, ali bez entuzijazma - samo da prođe vrijeme, ispuni dan i ne dopusti dosadi i demotivaciji da me obuzme. Moje tijelo će mi slati nepogrešive signale da nisam dobro. Počeo sam se bojati. Zapravo, govorim to potpuno svjesno i bez srama, bilo me strah."

"Prošao sam četiri gastroskopije i druge neugodne pretrage, uvijek putujući s torbom punom CD-a s nalazima ultrazvuka i magnetske rezonance koje sam pokazivao raznim specijalistima. Bojao sam se da imam nešto ozbiljno, čak i ALS. Bili su to mjeseci nelagode i patnje u kojima sam teško nalazio izlaz. Neki to nazivaju bolešću života, a drugi drugačije, ja sam radije izbjegavao takve definicije i dijagnoze i gledao realno. Shvatio sam u čemu je problem i polako ga prevladao, okružujući se ljubavlju svoje porodice. Moji roditelji su bili izuzetni, razumjeli su tačno šta mi treba".

Potražite više informacija na temu Serie A:

Inzaghi je bio legenda Milana i napadač koji je itekako znao kako loptu poslati u mrežu. Često su ga zvali "kralj šesnaesterca" jer mu je tako malo trebalo da postigne pogodak.

U Milanu je proveo 11 godina, a prethodno je igrao za Piacenzu, Parmu, Atalantu i Juventus. S Rossonerima je dvaput osvajao Scudetto i dva puta Ligu prvaka, a kasnije je radio kao trener Milana.

Zaprati AC Milan, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
AC Milan Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi