Guardiola otkrio "staru krticu" - Pep i Edin Džeko bile su i ostale njegove neostvarene želje

"Radio je to iz prezira"

Guardiola otkrio "staru krticu" - Pep i Edin Džeko bile su i ostale njegove neostvarene želje

Edmir Škorić

Kad je Bayern 2013. godine senzacionalno doveo Pepa Guardiolu za novog trenera, pola Evrope, uključujući AC Milan, bilo je ludo za Kataloncem.

Početkom 2013. godine Bayern je objavio da će od ljeta iste godine na klupi imati jednog od najboljih svjetskih trenera i čovjeka koji je prethodno osvojio sve moguće trofeje sa Barcelonom čiji nogomet je bio nadaleko najljepši i najpriznatiji.

Nakon četiri uspješne godine u Barceloni od 2008. do 2012., Katalonac je uzeo produženi odmor u New Yorku, a zatim su ga povezivali sa svim vrhunskim evropskim klubovima koji su tražili trenera.

Utrku je na kraju dobio Bayern, što je prije službene objave već najavio Sky Italia. Izvor spomenute TV postaje bio je sada pokojni Silvio Berlusconi - vjerovatno iz prezira, budući da se Guardiola odlučio za Bayern iako je kontroverzni i danas pokojni bivši premijer Italije silno želio Pepa na klupi svog Milana.

"Čini se da je Silvio Berlusconi, koji je u to vrijeme bio italijanski premijer i predsjednik AC Milana, to otkrio", objasnio je Guardiola u intervjuu za Bayernov sponzor Audi u martu 2014. "Učinio je to vjerovatno zato što nisam potpisao s njegovim klubom".

Oglasi

Berlusconi je ranije potvrdio kontakte s Guardiolom: "Ko ne bi želio Guardiolu za trenera? Rekao sam i našem treneru Massimilianu Allegriju. Pokušavamo dobiti Guardiolu, ali bit će teško jer ga engleski klubovi žele tamo gdje ima prijatelje".

Međutim, engleski nogomet morao je još malo pričekati prije nego što je Guardiola stigao na otok. Tek nakon tri uspješne godine u Bayernu, 52-godišnjak je prešao u Manchester City, s kojim je u subotu prvi put osvojio Ligu prvaka, što mu je bilo uskraćeno u Bayernu.

Nedugo nakon što je Pep sa Cityjem osvojio Ligu prvaka u Istanbulu, stigla je užasna vijest iz Italije - preminuo je čuveni Milanov predsjednik Silvio Berlusconi, koji je nakon Milana bio na čelu Monze, zajedno sa svojim starim prijateljem Adrianom Gallianijem.

Nije nikakva tajna da je pod vodstvom čuvenog tandema Milan ostvarivao najbolje rezultate i možda igrao najljepši nogomet s čuvenom generacijom u kojoj su bili Dida, Nesta, Maldini, Kaka, Seedorf, Pirlo, Gattuso, Ševčenko...

Mnoge velike igrače su Don Silvio i Galliani dovodili na San Siro, ali neke ipak nisu uspjeli. Jedna od velikik, a neostvarenih želja bio je reprezentativac BiH Edin Džeko, koji je u nekoliko navrata bio blizu crveno-crnog dresa, ali u Italiji je na kraju igrao "samo" za Romu i Milanov gradski rival Inter.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Edin je trenutno na pragu odlaska iz Intera jer nema dogovora o nastavku saradnje, dok se uveliko govori da bi karijeru mogao nastaviti u Fenerbahčeu, koji mu je ponudio sjajan ugovor na dvije godine. Italijanski novinar Gianluca Di Marzio uz Fener navodi klubove iz Saudijske Arabije, ali i upravo Milan...

Zaprati AC Milan, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
AC Milan Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Baboisback
TV postaja??? Majmune nepismeni Valjda je TV stanica na Bosanskom
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi