Iranska televizija spremno dočekala protest igrača: U Iranu niko ništa nije vidio
Iranski fudbaleri odlučili su se na javni protest protiv režima u ovoj zemlji i nakon svega bi ih ove scene mogle skupo koštati (Foto: EPA)

Znali su da se nešto sprema

Iranska televizija spremno dočekala protest igrača: U Iranu niko ništa nije vidio

Midhat Šljivak

Fudbalska reprezentacija Irana poražena je u 1. kolu Svjetskog prvenstva od selekcije Engleske s uvjerljivih 6:2, ali nakon meča malo ko priča o onom što se dešavalo na terenu jer su na njemu fudbaleri odlučiti bojkotovati himnu Irana.

Iran je loše otvorio Mundijal u Kataru. Ova selekcija poražena je od Engleske sa 6:2, no misli većine fudbalera očigledno su bile izvan stadiona, odnosno kod kuće u Iranu.

Fudbaleri Irana kao da nisu željeli biti na terenu. Nisu ginuli za dres svoje zemlje, a razlog je sasvim jednostavan i dobro poznat.

Iranski režim nastavlja s brutalnom torturom svojih građana na ulicama. Ugušili su proteste koji su krenuli nakon ubistva 22-godišnje Mahse Amini, a veliki broj osoba je uhapšen i brutalno pretučen.

Zbog svega što se dešava u njihovoj zemlji, fudbaleri i navijači Irana u Kataru su odlučili izraziti protest na svoj način, te su bojkotovali himnu.

Oglasi

Reprezentativci su odbili pjevati tekst himne, a navijači s tribina su je ispratili ogromnim zvižducima.

U Iranu su znali da se tako nešto sprema i spriječili su da ostatak države vidi šta fudbaleri i navijači rade u Kataru. Državna televizija se isključila iz prijenosa i niko od Iranaca nije mogao vidjeti protest.

Kada je himna okončana, iranska televizija se uključila u utakmicu i prijenos je odrađen kao da se ništa nije desilo.

Zbog onog što su napravili na Svjetskom prvenstvu u Kataru iranske fudbalere vjerovatno očekuje žestoka kazna po povratku u zemlju i pitanje je šta će se mnogima od njih desiti.

Treba istaći da je iranski režim zbog učešća u protestima na smrtnu kaznu osudio najvećeg fudbalera ove države svih vremena Ali Daeija.

Oglasi

On je optužio režim za "policijsko nasilje", ali i za represiju nad demonstrantima prilikom protesta, što je zasmetalo iranskoj vladi.

Ali Daei se zbog svojih riječi našao na sudu. Po kratkom postupku je ovaj 53-godišnjak osuđen na smrt i ova vijest je zaprepastila čitav svijet.

Mnogi reprezentativci koji igraju u domaćem prvenstvu vjerovatno se neće ni vratiti u zemlju jer nakon ovog protesta će biti državni neprijatelji.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

"Vremena u našoj zemlji su teška i naš narod nije sretan. Trebaju znati da smo uz njih i da ih podržavamo. Uz njih smo bez obzira na sve", rekao je kapiten iranske selekcije Ehsan Hajsafi o dešavanjima u njegovoj zemlji.

Iran u Kataru će odigrati još barem dvije utakmice i vidjet ćemo hoće li protesta biti i u ovim susretima.

Top Komentari

plemic
demokratski!
3 1
volta
Vjera treba da bude stvar izbora svakog čovjeka, a ne da tamo neka islamska policija silom tjera ljude da budu muslimani vjernici
2 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi