Bivšeg prvaka svi su otpisali, a sinoć su se vratili sa stilom: Slavlje je teško opisati riječima

Ponovo u eliti

Bivšeg prvaka svi su otpisali, a sinoć su se vratili sa stilom: Slavlje je teško opisati riječima

H. Zilić

Dosta evropskih liga se igra kalendarski tokom godine, kako bi za vrijeme zimskog perioda imali pauzu između dvije sezone, a jedna od takvih liga je i Irska. Upravo je novembar mjesec kada kalendarske lige ulaze u završnicu.

U Irskoj je sinoć odigran zanimljiv susret, u pitanju je bio baraž meč za popunu Premier divizije u Irskoj. Snage su odmjerile devetoplasirana ekipa iz Premier dvizije Cork City i pobjednik play-offa Prve divizije ekipa Waterforda.

Nakon produžetaka slavio je Waterford sa 2:1 i izborio plasman u elitu, tačnije vratili su se nakon dvije godine iako ih mnogi nisu vidjeli tu.

Waterford je imao dosta turbulencija, finansijski je bio nestabilan, ali Uprava kluba je za godinu dana uradila lavovski posao i klub je vrlo brzo vrazila u elitu.

Pomenuti klub je ispao 2007. godine iz društva najbolji pa je nakon toga imao još jedan povratak 2019. godine, kao i ispadanje 2021. godine.

Prošle sezone su zaustavljeni u finalu baraža od ekipe UC Dublin koja je ove godine ekspresno ispala iz društva najboljih.

Dakle, društvo najboljih u Irskoj napuštaju Cork City i UC Dublin, a novi premijerligaši su pomenuti Waterford i Galway koji je suvereno osovjio titulu u irskoj prvoj diviziji.

Što se tiče Waterforda oni su jedan od najpopualrnijih irskih klubova, a na vječnoj listi uspješnosti nalaze se na šestoj poziciji sa šest titula prvaka Irske i dva FA Kupa, dok su četiri puta bili viceprvaci svoje zemlje, no svi uspjesi kluba vežu se za šezdesete i sedamdesete godine prošlog vijeka.

U novijoj eri Wtaerford je imao dosta problema, posebno u posljednje tri godine nakon koronavirusa, klub je bio na klimavim nogama, tako da snioćnje ogromno slavlje dovoljno govori kakav su posao uradili i ponovo ćemo ih gledati u irskoj eliti.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi