20 godina od utakmice koja je šokirala svijet: "Prestanite više da me mrzite"

Masakr kakav se ne pamti

20 godina od utakmice koja je šokirala svijet: "Prestanite više da me mrzite"

E. Škorić

Na današnji dan prije tačno 20 godina odigrana je 'čuvena' utakmica Svjetskog prvenstva između Južne Koreje i Italije.

Svjetsko prvenstvo 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji pamti se po mnogim sjajnim stvarima. Brazil je osvojio naslov predvođen Ronaldom, Rivaldom i Ronaldinhom, čiji se gol Davidu Seamanu ''iz svlačionice'' i danas pamti. Hit prvenstva bio je Senegal koji je šokirao aktuelne prvake Francuze u prvoj utakmici i kasnije dogurao do četvrtfinala, kao i Turska čija je zlatna generacija predvođena legendarnim Hakanom Šukurom osvojila povijesnu broncu.

No, jedna utakmica će se posebno pamtiti. U utakmici osmine finala Mundijala u Japanu i Južnoj Koreji Italija je bila favorit protiv domaće selekcije Južne Koreje. Tada su za Italijane nastupali Buffon, Vieri, Totti, Inzaghi, Maldini, Nesta, Materazzi, Zambrotta... i naravno sve osim njihovog trijumfa moglo je da se smatra ogromnom senzacijom.

Na kraju je Južna Koreja pod vodstvom Guusa Hidinka došla do pobjede nakon produžetaka. Italijani su poveli golom Christiana Vierija u 18. minuti, ali je Seol Ki-hjyeon u 88. minuti izjednačio na 1:1.

Totti u 103. minuti dobija direktan crveni karton, a u 117. minuti Jung-Hwan Ahn pogađa za pobjedu Južne Koreje i za šokantno ispadanje Azzurra.

Hwan je tada bio član italijanske Perugije, pa je ubrzo dobio otkaz, a Italijani su rigali vatru i optuživali za sve ekvadorskog sudiju Byrona Morena. Taj čovjek je cijelu utakmicu dopuštao brutalnu ''tučnjavu'' Korejcima, a najbolje je sačuvao za produžetak u koji se ušlo s rezultatom 1:1.

Oglasi

Najprije je isključio Tottija prestrogim drugim žutim kartonom nakon pada u kaznenom prostoru koje je okarakterizirao kao simuliranje, nakon čega je Italijanima poništen zlatni gol zbog nepostojećeg ofsajda. Na scenu je tada stupio Ahn Jung-Hwan, strijelac pobjedničkog gola koji će ga učiniti superzvijezdom u domovini i najomraženijim čovjekom u Italiji.

"Bio je to poseban susret za mene i za cijelu državu. Niko nije slutio da možemo pobijediti Italijane. Nakon toliko vremena i dalje se priča o odlukama sudija. Bili smo jaka ekipa koja se nikoga nije bojala. Prošlo je već 20 godina. Italijani, prestanite me mrziti", rekao je napadač u intervjuu za La Gazzetta dello Sport.

Komentarisao je i kontroverzne sudijske odluke.

"Uvijek smo poštovali odluke arbitara. Sve smo prihvatili, iako je na trenutke bilo bolno. Bez obzira je li Moreno griješio ili ne, tada je bez VAR -a svaki zvižduk bio problem", nastavio je Ahn Jung-hwan.

Bivši nogometaš upitan je i je li njegova reprezentacija zaslužila pobjedu protiv Italije.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

"Da, zaslužili smo pobjedu. Dovoljno je pogledati kakve smo rezultate ostvarili u prijateljskim utakmicama uoči Svjetskog prvenstva. Guus Hiddink je također napravio odličan posao. Zahvaljujući njemu postali smo drugi igrači", zaključio je on.

Avantura Južne Koreje na Svjetskom prvenstvu 2002. završila je tek u polufinalu. Tada su domaćini izgubili rezultatom 1:0 od Njemačke. Na kraju Hiddinkovi igrači nisu osvojili ni brončanu medalju. U utakmici za treće mjesto poraženi su s 3:2 od Turske.

Top Komentari

kenny
''Masakr'' stay classy sportsport
3 0
DadiG
Kakav masakr ?
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi