"Mogli smo onako trčati do Napulja, znam da mi nikad ne bi dao loptu"
Foto: Screenshot

Fudbalska romantika 2006. godine

"Mogli smo onako trčati do Napulja, znam da mi nikad ne bi dao loptu"

E. Ganibegović

Svjetsko prvenstvo je takmičenje koje svaki fan fudbala jedva čeka.

Svaki Mundijal donese nam mnoštvo zanimljivih priča, kojih se prisjećamo godinama kasnije. Jednu takvu pamtimo i sa Svjetskog prvenstva u Njemačkoj 2006. godine.

Fudbalska reprezentacija Italije bila je smještena u grupi E zajedno s Ganom, SAD-om i Češkom. Nakon pobjede protiv Gane (2:0) i remija s SAD-om (1:1), Azzurima je bila potrebna pobjeda protiv Češke u trećem kolu za potvrdu prvog mjesta.

Dobro je krenulo po Italiju. Već u 26. minuti stigli su do vodstva. Francesco Totti asistira, a Marco Materazzi glavom pogađa za 1:0. Sedam minuta prije toga, Materazzi je ušao na teren umjesto povrijeđenog Neste.

Međutim, imala je i Češka svoju računicu. Morala je pobijediti Italiju i osluškivati rezultat s utakmice Gana - SAD kako bi se nadala prolasku, te je napadala do posljednjih momenata.

Stvar im je uveliko bila otežana, s obzirom na to da je u finišu prvog poluvremena crveni karton dobio Jan Polak i tako svoju ekipu ostavio na cjedilu u drugom dijelu igre.

Oglasi

U 87. minuti sve je bilo gotovo. Česi napadaju s igračem manje, Barone krade loptu na sredini terena, lopta ide do Perrotte koji odmah upošljava Inzaghija.

Ovaj izlazi sam pred Cecha, a Barone u punom sprintu prati kontru i očekuje pas, no Pippo valja legendarnog golmana i zabija za 2:0.

Nakon utakmice Barone je imao legendarnu izjavu koja se i dan danas pamti:

"Mogli smo onako trčati i do Napulja, znam da mi nikad ne bi dao loptu."

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Italija je tako završila grupu kao prvoplasirana sa sedam bodova. Kasnije su preko Australije, Ukrajine i Njemačke stigli u finale, gdje su nakon boljeg izvođenja penala slavili protiv Francuske i osvojili 4. naslov prvaka svijeta u svojoj historiji.

Taj meč svakako će ostati upamćen po sukobu Zidanea i Materazzija.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi