UEFA reagovala po hitnom postupku nakon bruke sudija, skup ceh platio i arbitar iz Hrvatske!

Skinuti s liste

UEFA reagovala po hitnom postupku nakon bruke sudija, skup ceh platio i arbitar iz Hrvatske!

Endin Čaušević

Utakmica PSG-a i Newcastlea koja se igrala sinoć na Parku Prinčeva u okviru grupne faze Lige prvaka nalazi se pod lupom fudbalske javnosti zbog diskutabilne odluke sudija u zadnjim sekundama. Zbog svega je reagovala i UEFA koja je svojim potezom "priznala" grešku.

Newcastle je sinoć vodio sa 1:0 protiv Parižana i činilo se da će s tri boda napustiti Pariz, ali je PSG u zadnjim sekundama došao do penala iz kojeg je na kraju Kylian Mbappe postavio konačnih 1:1.

Međutim, penal koji je dosudio poljski sudija Szymon Marciniak izazvao je kontroverze jer je očito bilo da igrač Newcastlea nije imao namjeru igrati rukom, a uz to lopta se prvo odbila od njegov stomak.

Iako se činilo odmah da je to sve čisto na iznenađenje svih Marciniak je dobio poziv iz VAR sobe da pogleda tu situaciju, te je odlučio na kraju da svira penal što je igrače Newcastlea bacilo u očaj.

Svima je bilo jasno da to nije ispravna odluka glavnog sudije koji je nakon završetka utakmice dobio žestoke krtike fudbalske javnosti, a zbog svega je morala reagovati i UEFA.

Oglasi

Iako UEFA još uvijek nije izdala zvanično saopštenje povodom dešavanja na ovom meču svi su vidjeli da su već reagovali i najavili šta će da uslijedi.

Glavni sudija Marciniak će sigurno biti kažnjen, a prvi koji je skupo platio sinoćnju blamažu je poljski sudija Tomasz Kwiatkowski koji je bio u VAR sobi, te njegov asistent Ivan Bebek.

Upravo je Kwiatowski bio taj koji je pozvao Marciniaka da pogleda snimak iako za to čini se nije bilo potrebe. No, činjenica je da je Marciniak mogao ostati dosljedan svojoj odluci, no odlučio je istu promijeniti i svirati penal.

Naime, UEFA je Kwiatowskog odmah skinula s liste jer je Poljak i večeras trebao biti u VAR sobi na meču Lige prvaka između Real Sociedada i Red Bull Salzburga, ali se to neće desiti. Njegovo mjesto zauzeo je njemački sudija Marco Fritz.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Asistent u VAR sobi bio je Ivan Bebek koji je također skinut s liste a naredne mečeve. On je trebao biti prisutan na meču Benfica - Inter, ali ga je UEFA zamijenila i njegovo mjesto zauzeo je Bastian Dankert iz Njemačke.

Takvi potezi UEFA-e dokaz su da je svima jasno da PSG sinoć nije trebao dobiti penal u sudijskoj nadoknadi.

Top Komentari

Prvo ako je ovo pravilo da se u ovakvim situacijama svira penal i ako ga sudija mora svirat neka ide na Dusu UEFI i dabogda pocrkali svi, Drugo Ako je sudija mogo da ne svira a vjerovatno da jest dok ima mogucnost da gleda spornu situaciju i da sam procijeni sta da uradi onda dabogda pogino sudija kad svira ovakav Penal. I ovdje se zna ismijavat cesto Bosanska liga i sudjenje u istoj, pa ljudi ovo je sto put gore i ovo nema nigdje.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi