Ivanković dovodi reprezentativca BiH: Robi ga je nahvalio, sve je dogovoreno

Hrvatski stručnjak za SportSport.ba

Ivanković dovodi reprezentativca BiH: Robi ga je nahvalio, sve je dogovoreno · Intervju

"Sa Elvisom Sarićem je, barem koliko ja znam, sve dogovoreno. On do 14. ostaje u Južnoj Koreji, a onda bi se u narednoj sedmici trebao da zvanično priključi Al-Ahliju", ekskluzivno je za SportSport.ba otkrio trener saudijskog prvoligaša Branko Ivanković.

Od 2018. godine Sarić (28) nastupa u Južnoj Koreji, a na partije koje pruža imun nije ostao ni jedan od najboljih hrvatskih trenera koji je odmah po dolasku u Al-Ahli čelnicima kluba dostavio popis želja na kojem se nalazilo i ime standardnog reprezentativca BiH. U pregovore se brzo stupilo, dogovor između klubova je postignut i potpis je, kako je otkrio Ivanković, samo pitanje dana. 

"Poznajem Sarića od ranije, jer kao trener Persepolisa s njegovim klubom sam prošle godine trebao igrati u finalu Azijske lige prvaka. Mnogo sam se raspitivao u proteklom periodu o njemu. Zvao sam ljude iz Južne Koreje, zatim i selektora Prosinečkog, svi su mi rekli da se radi o vrlo dobrom igraču i uz to sjajnom karakteru. Vjerujem da će biti pojačanje za Al Ahli."

Ivanković je Al-Ahli došao prošlog mjeseca. Prethodno je u Iranu na klupi Persepolisa proveo četiri godine, osvojio je ukupno šest trofeja, navijači su ga obožavali...

"U Iranu je bio problem sa plaćanjem. Ovog ljeta se ukazala prilika da dođem po drugi put u Saudijsku Arabiju i stvarno sam zadovoljan kako se stvari odvijaju. Važno mi je što sam došao u klub koji stalno želi jačati momčad i napredovati, što se, uostalom, poklapa i sa mojim ambicijama. Cilj je pobijediti u baš svakoj utakmici, osvajati trofeje... Moram reći i kako ovdje vlada baš prava nogometna atmosfera, ljudi žive za ovaj sport, što i nije slučaj u sličnim zemljama poput Kuvajta i Ujedinjenih Arapskih Emirata."

Kroz razgovor dodatno nam je približio novi Sarićev klub.

"Al-Ahli važi za jedan od najvećih klubova u Saudijskoj Arabiji uz Al Hilal, Al Nassr i Al Ittihad. Dobro je što sam u ovoj zemlji već imao priliku ranije raniti, poznajem ligu, nogomet, običaje, tako da mi uopšte neće biti problem da se prilagodim."

Nije pratio samo Sarića, često pod lupom mu je i naš državni tim.

"Pratio sam, naravno, posljednje reprezentativne utakmice. U BiH je selektor danas moj veliki prijatelj Robert Prosinečki, koji je izrazito talentovan za trenerski posao, razumije nogomet i siguran sam da će napraviti mnogo. Reprezentacija kakvu imate zaslužuje da često ide na velika takmičenja."

Unatoč sjajnim rezultatima Ivanković se na klupi Vatrenih još nije okušao.

"Svaki selektor ima ambiciju da jednog dana vodi reprezentaciju svoje zemlje, to je vrhunac u karijeri, ali, eto, meni se dosad stvari nisu poklopile. Proteklih godina nekoliko puta sam bio u kombinacijama, no kada bi se god moje ime pomenulo bio sam najčešće zauzet ili Hrvatskoj nije trebao selektor kada nisam imao posla. Svejedno, u treneskoj karijeri imao sam sreću da radim u reprezentaciji kao prvi asistent Miroslavu Blaževiću. Bilo je to za mene jedno veliko iskustvo. Radio sam s toliko sjajnih nogometaša, upoznao filozofiju, razmišljanje, svakog od njih i ujedno obje metodologije rada, s obzirom da sam uporedo radio kao trener u tadašnjem Varteksu."

Često se može pročitati i da Ivankovića zovu profesorom nogometa.

"Nadimak se nekako zadržao, ali da, nije samo nadimak. Završio sam Kineziološki fakultet u Zagrebu, magistrirao sam kasnije na temu nogometa, tako da sam unazad nekoliko godina magistar nogometa i koliko znam najeduciraniji trener koji je profesionalno aktivan. Ima stručnjaka i koji su doktorirali, ali oni rade na fakultetima ili nekim akademijama..."

Potražite više informacija na temu 1. HNL:

Ivanković je rođen u Čakovcu, no porijeklom je iz naše zemlje.

"Moj otac je iz Tomislavgrada. Imam u tom kraju mnogo rodbine i moram priznati da mi je žao što zbog poslovnih obaveza ne mogu dolaziti često da ih obiđem. Znate kako je, dobijete pet do deset dana slobodno, malo je to...", rekao nam je Ivanković na kraju razgovora.

Top Komentari

Benjamingst
On nema sta traziti u Reprezentacij BiH
4 1
niko nikovic
Kakav je Sarić čovjek, vidjelo se kada je odbio da produži ugovor sa Sarajevom
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi