U Partizanu nikad neće zaboraviti šta je za njih napravio pokojni Švabo!

Legendarni trener

U Partizanu nikad neće zaboraviti šta je za njih napravio pokojni Švabo!

A. Čaušević

Ne samo Bosna i Hercegovina već cijeli region i svijet su ostali bez istinskog fudbalskog autoriteta. U 81. godini je preminuo Ivica Osim.

Osim je sinonim za Željezničar, ali gdje je god radio ostavio je neizbrisivi trag i smatra se legendom. Možda to najbolje govori o pokojnom Švabi.

Jedan dio trenerske karijere Osim je proveo i na klupi Partizana s kojim je uspio osvojiti Kup Jugoslavije 1991. godine.

Beogradski velikan je bio među prvim klubovima koji su odali počast bivšem fudbalskom asu i čuvenom treneru.

"U ranim prepodnevnim časovima, iznenada nas je napustio legendarni jugoslovenski igrač i trener i nekadašnji trener crno-belih, Ivica Osim.

FK Partizan izražava iskreno saučešće prijateljima i porodici", poručili su iz Partizana.

Oglasi

Da nije bilo Osima pitanje je da li bi Partizan danas bio toliko uspješan i imao svoju ''fabriku fudbalera'' koja mu iz godine u godinu donosi milionske zarade.

Naime, dok je Švabo bio trener Partizana bio je na jednom ručku sa tadašnjim klupskim rukovodstvom u restoranu preduzeća Teleoptik gdje je vidio stadion i zelenu površinu.

Predložio je da se tu treba napraviti trening kamp što su u Partizanu odmah uvažili te je na tom mjestu nikao čuveni trening kamp Zemunelo na oko 100.000 kvadratnih metara.

Potražite više informacija na temu Super liga Srbije:

"To je živa istina! Tom čovjeku, čiji je bio restoran, moj otac je ostavio svoj auto. Eto, takav je Švabo bio. Kad je Ivica vodio Partizan 1992. godine, oni su stalno trenirali na Vojnoj akademiji. Jednom su ga Zeka i Bjeka odveli u Zemun, u restoran. Ustao je, procunjao okolo... Odmah je iznio plan pred njih dvojicu i rekao: 'Šta čekate, napravite sportski centar'", za srbijanske medije je prije nekoliko godina ispričao Osimov sin Amar.

Vrijeme je pokazalo da je to bio jedan od najboljih poteza u novijoj historiji Partizana. 

Oglasi