Osim je napravio ono što niti jedan drugi "neutralni trener" ne bi i to dva puta!

Trebalo je imati hrabrosti

Osim je napravio ono što niti jedan drugi "neutralni trener" ne bi i to dva puta!

Admin Čaušević

Ivica Osim će biti upamćen po ostvaci na klupu reprezentacije Jugoslavije u danima kada je počela agresija na Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. 

"Ostavka je, ovako, najdirektnija stvar, da kaže čovjek: odlazim i gotovo je. Opet vam kažem, a to sam već ponovio, da ne vjerujem da mogu da idem, niti ću ići, ni u Firencu ni u Švedsku. Sve što mogu da napravim, ovako ljudski, i ako me neko bude pitao, tu nema problema nikakvih, to je moj privatni gest, a vi ga možete protumačiti kako hoćete... To je neka moja lična odluka, a ja neću da govorim radi čega i da objašnjavam, vi vrlo dobro znate. Ali ako ništa drugo, i ono jedino što mogu da učinim za taj grad, bar da se i vi sjetite da sam se rodio u Sarajevu, a znate šta se dešava", izjava je kojom je Osim postao simbol patriotizma i ljubavi prema svojoj domovini.

Popularni Švabo je u trenerskoj karijeri vodio Željezničar, Partizan, repreprezetnaciju Jugoslavije, Panathinaikos, Sturm Graz, Jef United i reprezentaciju Japana. Svugdje ga smatraju istinskom legendom.

Dok je bio na vrhuncu karijere uspio je odbiti najveći klub na svijetu. Svi treneri koji nisu vezani za Barcelonu sanjaju da sjednu na klupu Real Madrida, međutim Osim to nije uradio.

Mnogi na njegovom mjestu bi objeručke prihvatili poziv iz Madrida, ali ne i Ivica. Svojevremeno je objasnio zašto je to uradio.

"Iskreno rečeno, bojao sam se, nisam znao što ću tamo. Da me neko tada pitao - što ideš? Ipak je to dobra stvar, čast je to, samo lud čovjek može odbiti. Ja nisam, ali jednostavno sam sebe pitao - a što ću sad tamo. Toliko je velikih imena, toliko je velik klub da se moraš pitati, ako si malo korektan, što ću, što ću ja sad govoriti, što ja znam, Butragueñu ili Sanchezu ili Hierru ili drugim igračima što trebaju raditi", objasnio je Švabo.

Kao trener je Željezničar doveo do polufinala Kupa UEFA, vodio je Jugoslaviju do četvrtfinala Svjetskog prvenstva, s Partizanom je osvojio Kup Jugoslavije.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Uspješan je bio i u inostranstvu. S Panathinaikosom ima dva grčka Kup, dok je najuspješniji period imao u Sturmu.

U Grazu gdje je preživio postao je fudbalski simbol. Sa Sturmom je osvojio osam trofeja uključujući i dvije titule prvaka. Austrijance je vodio i do grupne faze Lige prvaka.

Zaprati Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE
Oglasi