Iz Zvijezde poručili: Kako da se branimo kada ne znamo šta nam se stavlja na teret?

Press konferencija na Banja Ilidži

Iz Zvijezde poručili: Kako da se branimo kada ne znamo šta nam se stavlja na teret?

E. Oštraković

Nogometni klub Zvijezda Gradačac održao je danas hitnu press konferenciju.

NK Zvijezda Gradačac je ostao bez četvorice igrača, s kojima je imala ugovore, ali su oni svejedno otišli u druge klubove, iako nije bilo osnova za to. Radi se o Ognjenu Jaćimoviću, Hrustanu Kadriću, Petru Iliću i Sabahudinu Jusufbašiću.

Danas su se novinarima obratili predsjednik Zvijezde Almir Unkić, kao i klupski advokat Dražen Nikolić.

"Ovim putem obraćamo se javnosti. Tu je naš advokat, razlog sastanka je naravno spor sa četiri igrača", kratko je rekao Almir Unkić predsjednik UO Zvijezde.

"Pravilnik o registraciji igrača jasno i decidno utvrđuje sve uslove za zaključenje ugovora i registraciju, ali i raskid ugovora. U ovom slučaju prilikom donošenja odluke Komisije za status i registracije igrača TK i NSFBiH, nije ispoštovan niti jedan član ugovora. Kada su u pitanju procesne povrede, postupci se sastoje iz prvostepenog i drugostepenog dijela. Nesporno je da su četiri igrača, Jusufbašić, Kadrić, Jaćimović i Ilić podnijeli zahtjev za raskid ugovora, ali on nikada nije došao u NK Zvijezda Gradačac. Dakle time je povrijeđeno prvo i osnovno pravo, a to je da druga strana da odgovor, na ono što joj se stavlja na teret. Nakon toga donesena je odluka o raskidu ugovora, što je nelogično. Igrači su tražili isplatu duga za januar i februar što nema smisla. Zahtjevi igrača još uvijek nisu stigli, a greška komisije je i to što se igrači nisu obratili klubu sa zahtjevom za isplatu duga, te ostavljanjem roka od 10 dana da se taj dug isplati, kao što pravilnik nalaže. Igrač ne može tražiti raskid ugovora dok od kluba ne traži da mu se isplati dug, i to je prepisano od FIFA-inog pravilnika. Komisija nalaže da je to dostavljeno, ali NK Zvijezda to nikada nije primila", izjavio je Dražen Nikolić, advokat Zvijezde, pa je dodao:

"Mi ne možemo da kažemo šta tu piše kad nikada nismo dobili te papire. Ta opomena je prethodni uslov za raskid ugovora. Sve ovo je navedeno u žalbi koju je NK Zvijezda poslala blagovremeno prvostepenoj i drugostepenoj komisiji. Ne postoji nikakva mogućnost da je Zvijezda zakasnila sa slanjem žalbe. Komisija NSFBiH je to odbacila kao zakašnjele. To nema smisla. Tim pitanjem će se baviti izvršni odbor NSBiH. Na kraju, odluke Drugostepene komisije nisu ovjerene potpisom niti jednog člana te komisije. Ko je zapravo te odluke sačinjavao? To je nemoguće utvrditi. Kako da odluka bude kredibilna, kada ne znamo ko ju je potpisao? Odluke su krajnje diskutabilne i bilo ko ko je završio pravni fakultet svjestan je da ovakve odluke prosto nisu u skladu sa pravilnikom o statusu registraciji i transferu igrača NSBiH. Za sve navode koji su iznijeti postoje materijalni dokazi sa jasnim brojevima protokola, sa svim mogućim pečatima, koji prate jedan postupak. Žalba se šalje prvostepenom organu koji je donio odluku, kako bi oni to poslali drugostepenom organu. Žalbe smo poslali komisiji za status i transfer igrača komisiji TK koji je trebao to proslijediti komisji NSFBiH, što je i učinjeno. NK Zvijezda, nakon dva mjeseca, još uvijek nije dobio zahtjeve kao ni dokaze koji su podnijeti uz zahtjeve, te još uvijek nije poznato šta se ovom klubu stavlja na teret. To je nevjerovatno. Svako ima pravo na odbranu. Da bi se mogli izjasniti i podnijeti dokaze, moramo znati šta nam se stavlja na teret, a to još nismo imali priliku, a igrači se nisu obratili niti klubu".

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

Zaprati NK Zvijezda, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Zvijezda Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti