Počela je izborna bitka: Iz FS Gradačac optužbe na račun Peštalića i Arnautovića

Izbori su za godinu dana

Počela je izborna bitka: Iz FS Gradačac optužbe na račun Peštalića i Arnautovića

A. Beganović
Teme:

Nazadovoljni su u Fudbalskom savezu Gradačac radom Minstarstva pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona, a u isto vrijeme za nezakonite radnje otpužuju nekadašnjeg člana UO FSBiH, Nurdina Peštalića, i dugogodišnjeg sekretara FS TK, Midhata Arnautovića.

Svake četiri godine Fudbalski savez Bosne i Hercegovine na izbornoj Skupštini dobija novo rukovodstvo, a iako su UEFA i FIFA deklarativno protiv uplitanja politike u fudbal, javna je tajna da prilikom izbora u Bosni i Hercegovini, na svim nivoima, politički moćnici imaju veliki uticaj.

Neće biti drugačije niti iduće godine, kada moraju biti održani izbori, a iako je do njih ostalo više od godinu dana, čini se da je već počela borba za što bolje pozicije.

A, kako su izbori za krovnu kuću bh. fudbala poprilično složeni, pa veliku ulogu u konačnim rezultatima imaju izbori u kantonalnim (Federacija BiH) i područnim (RS), te gradskim ili općinskim savezima, logično je da se za bolje pozicije počinje boriti na nižim nivoima.

No, nikada ranije nije zabilježeno da borba kreće više od godinu dana prije održavanja izbora, ali za sve postoji prvi put, a prve informacije koje se povezuju sa pomenutim fudbalskim izborima dolaze nam iz Garadačca, grada Zmaja od Bosne.

Naime, predstavnici sedam klubova iz Fudbalskog saveza Gradačac (NK Zvijezda, NK Omladinac, OFK Mionica 85, NK 12 decembar, fk Biberovo Polje, OFK Vida i FK Sloboda Kerep) i članovi Izvršnog odbora smatraju da politički moćnici već pokušavaju uticati na izbore, pa su se dopisom obratili Ministarstvu pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona.

Oglasi

U pismu su iskazali i svoje nezadovoljstvo radom Ministarstva pravosuđa i uprave Tuzlanskog kanton a objasnili su da iza svega stoje nekadašnji član Izvršnog odbora FS BiH, Nurdin Peštalić, i dugogodišnji sekretar Fudbalskog saveza Tiuzlanskog kantona, Midhat Arnautović.

Optužili su pomenuti dvojac da sa nekoliko istomišljenika pokušava organizirati novu izbornu Skupštinu Fudbalskog saveza Gradačca sa ciljem preuzimanja i kontrole nad gradskim savezom.

"U međuvremenu, bivši predsjednik sa nekoliko istomišljenika uz potporu sekretara FS TK Midhata Arnautovića pokušava organizirati novu izbornu Skupštinu u Gradskom fudbalskom savezu Gradačac, formirajući nestatutarnu i nezakonitu grupu istomišljenika sa ciljem preuzimanja i apsolutne kontrole nad našim savezom kao članicom FS TK. Iako su upozoreni da ne mogu vršiti nikakve izborne aktivnosti dok sud ne donese konačnu odluku, navedena grupa na čelu sa bivšimpredsjednikom Nurdinom Peštalićem pokušava na sve načine podmićivanjem, djeljenjem novca, obećavanjem svega i svačega, okupiti većinu i održati novu izbornu Skupštinu.

S obzirom da u Gradskom fudbalskom savezu Gradačac ima dvanaest klubova, od kojih njih sedam su dosljednji poštivanju ranije donesenim odlukama i provedenim izborima u savezu, te sve to potvrđuju potpisima članova Izvršnog odbora i pečatima svojih klubova", između ostalog se navodi u dopisu kojeg kompletnog možete pročitati na fotografijama u tekstu.

Bilo kako bilo, izborna borba je počela, a politika će bez obzira na UEFA-ine i FIFA-ine zabrane miješanja politike u fudbal, sasvvim sigurno imati jednu od ključnih uloga u izborima. I to ne samo gradskim, nego i onim na najvišem nivou, odnosno u FS BiH.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi