Odluka o Izraelu pada na Kongresu FIFA-e 17. maja, na strani Palestine za sada tek pet zemalja

Izrael se brani od izbacivanja iz FIFA-e

Odluka o Izraelu pada na Kongresu FIFA-e 17. maja, na strani Palestine za sada tek pet zemalja

Edmir Škorić

Sredinom narednog mjeseca u Bangkoku će 211 nacionalnih saveza glasati o zahtjevu Palestine da se "odgovarajuće sankcioniše Izrael s trenutnim učinkom" zbog kršenja ljudskih prava i međunarodnog prava.

To se odnosi na ratna dešavanja i napad na Palestinu. Cijela fudbalska infrastruktura na tlu Palestine je uništena ili teško oštećena, uključujući i stadion Yarmouk u gradu Gazi.

Stoga će na Kongresu FIFA-e 17. maja nacionalni savezi glasati o zahtjevu Palestine, a FIFA pod predsjednikom Giannijem Infantinom (54) ne želi komentarisati prijavu koju podržavaju Alžir, Irak, Jordan, Sirija i Jemen.

Na pitanje, Izraelski savez (IFA) objašnjava:

"Palestinski poziv FIFA-i da suspendira ili isključi IFA je ciničan i besraman. Ne shvaćamo ovo olako i dobro smo pripremljeni za borbu po ovom pitanju, što je u prethodnim pokušajima rezultiralo moralnom i praktičnom pobjedom protiv licemjerja i neprijateljstva".

Ron Prosor (65), izraelski ambasador u Berlinu, kaže:

"Od Eilata na jugu do Haife na sjeveru, Židovi i Arapi igraju zajedno u izraelskim fudbalskim timovima za zajednički cilj. Timovi su most prema zajedničkoj budućnosti. Činjenica da Palestinska fudbalska organizacija traži sankcije za naše timove dubok je uvid. Palestinske organizacije koriste svaku priliku za sijanje nove mržnje. Vjerujemo da će naši prijatelji iz DFB-a zauzeti jasan stav protiv ovog nesportskog ponašanja".

Josef Schuster (70), predsjednik Centralnog vijeća Židova u Njemačkoj, kazao je: "Postoje trenuci u kojima javna solidarnost s Izraelom dovodi do očekivanja konkretnih akcija. Ovo je jedan takav trenutak.

Pretpostavljam da će DFB podržati svoju partnersku udrugu u UEFA-i. Okidač za rat u Gazi bio je barbarski napad Hamasa na Izrael. Posljedična patnja palestinskog stanovništva ne smije se iskorištavati.”

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Nakon osnivanja države 1948. Izrael se pridružio Azijskoj fudbalskoj zajednici (AFC), ali mnoge arapske i muslimanske zemlje odbile da igraju protiv Izraela. Stoga je UEFA 1991. prihvatila IFA-u kako bi Izrael mogao igrati u međunarodnim takmičenjima.

Prema informacijama koje ima sportsko izdanje njemačkog Bilda, UEFA trenutno provjerava je li FIFA-in kongres uopšte odgovoran, te da li je Palestina trebala podnijeti zahtjev 37-članom Vijeću FIFA-e.

Top Komentari

hevew53007
Suprug i ja izgubili smo višak kilograma bez dijeta i vježbanja i to u samo dva tjedna. Najučinkovitiji lijek koji je pomogao milijunima i pomoći će vam:----> use.my/iketo
0 0
bazaorao
Ako je izbačena Rusija onda je izbacivanje malo za ove teroriste.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti