Izuzetna vremena traže izuzetne ljude

Dok čekamo jednoglasnu odluku IO FSBiH

Izuzetna vremena traže izuzetne ljude · Komentar

E. Haračić

Pandemija koronavirusa na području Bosne i Hercegovine jenjava, ali ozdravljenje domaćeg fudbala nije na vidiku, naprotiv.

Izuzetna vremena traže izuzetne ljude, a takvih već odavno nema u Sarajevu, Mostaru ili u Banjoj Luci.

Deklarativno opredjeljenje dijela klubova za nastavak prvenstva, ali samo u terminu koji je nedozvoljen nije uvjerilo ni djecu u netom otvorenim vrtićima. Javna je tajna da su skoro svi klubovi treniraju u manjim ili većim grupama već sedmicama, te da se u gotovo svakom klubu našla osoba koja je za interes svog kluba bila spremna preuzeti odgovornost, čak i krivičnu, obzirom da su treninzi bili odlukama kriznih štabova zabranjeni. Tražimo li takvog preuzimača odgovornosti za nastavak prvenstva, predstavnici pojedinih klubova su u šoku, ograđuju se ljudskim životima, crnom sjenkom novog vala pandemije i sličnim zidovima društvene odgovornosti.

Na kraju krajeva, svi klubovi u Bosni i Hercegovini založili su se za opciju koja im u ovom trenutku najviše odgovara što je, nažalost i očekivano, te ne treba biti naivan pa pomisliti da su karte heroja i kukavica sasvim slučajno podijeljene prema rasporedu na tabeli. Tako su izrazito pažljivi i za zdravlje zabrinuti samo oni kojima prekid po plasmanu sasvim odgovara, dok je sportski duh i želja za fer i korektnim nadmetanjem ispunila baš one klubove koji smatraju da bi kroz još 11 kola mogli napraviti više nego sada.

Teško je i kriviti jednog Mensura Mušiju koji je prvo biznismen, pa onda sportski radnik zato što nije rad da glasa za nastavak i lutriju u kojoj ne može dobiti ništa, a može izgubiti sve. Ne treba gajiti iluziju da u slučaju da ima jednu pobjedu više upravo Željezničar ne bi bio onaj koji se krije iza navodnog straha od širenja COVID-19 pandemije ili povrede igrača zbog pregustog rasporeda, a da Sarajevo ne bi davalo konkretne prijedloge za nastavak sezone. Na karakterne poteze u Bosni i Hercegovini nismo ni navikli, pitanje je i da li bismo ih znali i cijeniti.

Uz sve to, živite li u FBiH, najlakše je prst uperiti u starog neprijatelja i krivca pronaći tamo gdje smo naučeni tražiti krivca za sve naše nedaće - prema Banja Luci. Činjenica je da Borcu itekako odgovara prekid prvenstva, te da ima logike povezati predsjednika FSRS sa značajnim utjecajem na dešavanja u entitetu, pa smo kosku u obliku Vice Zeljkovića, pomognutim uvijek pragmatičnim Ivanom Beusom koji štimaju odluke Kriznog štaba RS svi rado zagrizli kao da njih dvojica sami mogu nešto odlučiti, i pri tome zaboravili jedinu provjerenu i istinitu činjenicu u serviranoj lakrdiji:

Odluku o prekidu ili nastavku sezone na kraju krajeva neće donijeti ni FK Sarajevo, ni Borac, ni Željezničar ili Zrinjski, a ni krizni štabovi ili ministri raznih nivoa. Jedine osobe koje koje će odlučiti o nastavku ili prekidu sezone jesu članovi Izvršnog odbora N/FSBiH, njih 15 - 5 iz RS, 6 iz reda bošnjačkog naroda i 4 iz reda hrvatskog naroda s tim da predstavnici iz RS imaju jednog manje s obzirom da novi predsjednik FSRS još uvijek nije "potvrđen" od Skupštine FSBiH.

Prilika za popravni

Historija se htjela poigrati, pa je po mnogim sportskim parametrima jednom od najneuspješnijih IO u posljednjih 24 godine dala još jednu priliku da popravi sve silne greške koje su u svom mandatu napravili i negativan utisak u izbornoj godini preokrenu u pozitivan. Naime, radi se o jedinom izvršnom odboru u historiji fudbalskog saveza koji će po okončanju mandata naš državni renking na FIFA ljestvici ostaviti nižim od onog koji su zatekli (i to za čak 22 mjesta, sa 27. na 49). To je onaj Izvršni odbor koji je svojevremeno jednoglasno odabrao za selektora Roberta Prosinečkog, te mu nakon katastrofa u utakmici protiv Armenije i pored njegove ponuđene ostavke jednoglasno dao još jednu priliku za propravni u kojem nam je uništio nade za plasman na Evropsko prvenstvo kroz vjerovatno najlakšu grupu ikada.

U istom periodu nismo ozbiljno afirmisali niti jednog važnijeg igrača u reprezentaciji, a izgubili smo mnoge koji nisu na okončali svoje karijere i koji su još mnogo mogli dati za reprezentaciju (Ibišević, Lulić, Medunjanin). Nije samo muška A reprezentacija trpila tokom mandata aktuelnog Izvršnog odbora. I ženska fudbalska reprezentacija BiH, pala je u posljednje četiri godine na FIFA ljestvici. Nismo ostvarili nikakav hvale vrijedan pomak ni u omladinskim selekcijama, a ni u futsalu.

Silom prilika, sada je tih 14 fudbalskih znalaca dobilo priliku da u najvećoj globalnoj krizi koja je fudbal pogodila od 2. svjetskog rata spasi bh. fudbal i to njegovu srž ili da zakuca još jedan ekser u tabut Premijer lige. Jer, bez obzira koliko mi to željeli, bh. fudbal nije Edin Džeko koji okružen savršenom porodicom trenira kroz Villu Borghese. Bh. fudbal je sjaj i bijeda Grbavice ili Tušnja, Select lopte i dobacivanja sa Istoka Koševa. Oni, i samo oni su ti koji će odlučiti i svoju odluku poslati u UEFA. Nisu oni dužni slušati klubove (nisu ih, recimo, slušali ni kod određivanja sistema takmičenja), niti bi zdrav razum to trebao naložiti, jer jasno je da je primarni zadatak klubova da štite svoje interese, dok je primarni zadatak FSBiH da štiti interese bh. fudbala.

Ni tu ne smijemo upasti u staru bosanskohercegovačku zamku: "IO FSBiH uz šest Bošnjaka, nažalost, čini pet Srba i četiri Hrvata, a znate kako oni rade samo da unište sve bosansko", reći će oni koji nam žele pomutiti percepciju. Istina stoji u Statutu FSBiH i kaže da je za usvajanje bilo kakve "teške" odluke potrebno da za nju glasa 12 članova IO ili više od dvije trećine prisutnih na idućem sastanku sa istim dnevnim redom. To znači da je za prekid prvenstva u situaciji kada je izvjesno da će sve zemlje u regionu nastaviti takmičenje i kada pandemija jenjava, potreban i glas predstavnika iz reda Bošnjaka, onih koji i danas šapuću da su "oni za nastavak, ali eto ne mogu od tamo nekih koji baš i ne vole BiH". Jer upamtite, potrebno je donijeti odluku o prekidu odnosno o promjeni propisa, nastavak sezone se podrazumjeva i o njemu je odlučeno na početku sezona kada je odlučeno da se igra 33 kola. Šest glasova je u svim opcijama sasvim dovoljno za pat-poziciju kojom će se svi pojedinačni interesi raspršiti, pa bi se moglo razgovarati i o rješenjima za probleme, a ne samo o bježanju od njih.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Na kraju posjetimo se ko su članovi IO koji će donijeti odluku. Dakle, Elvedin Begić, Milorad Sofrenić, Ivan Beus, Muhamed Begagić, Irfan Durić, Mato Jozić, Dragan Kulina, Ivan Perić, Nurdin Peštalić, Muhidin Raščić, Midhet Sarajčić, Dragan Soldo, Zlatko Spasojević i Ranko Vučković drže karte u svojim rukama.

Želimo li prognozirati? Odluka će biti donešena jednoglasno.

Top Komentari

Plavi21
Nogometni Savez grobar BH fudbala.
15 3
SonPen1946
SARAJEVO ŠAMPION !
14 14

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi