Izuzetna vremena traže izuzetne ljude

Dok čekamo jednoglasnu odluku IO FSBiH

Pandemija koronavirusa na području Bosne i Hercegovine jenjava, ali ozdravljenje domaćeg fudbala nije na vidiku, naprotiv.

Reklama - nastavite čitati ispod oglasa

Izuzetna vremena traže izuzetne ljude, a takvih već odavno nema u Sarajevu, Mostaru ili u Banjoj Luci.

Deklarativno opredjeljenje dijela klubova za nastavak prvenstva, ali samo u terminu koji je nedozvoljen nije uvjerilo ni djecu u netom otvorenim vrtićima. Javna je tajna da su skoro svi klubovi treniraju u manjim ili većim grupama već sedmicama, te da se u gotovo svakom klubu našla osoba koja je za interes svog kluba bila spremna preuzeti odgovornost, čak i krivičnu, obzirom da su treninzi bili odlukama kriznih štabova zabranjeni. Tražimo li takvog preuzimača odgovornosti za nastavak prvenstva, predstavnici pojedinih klubova su u šoku, ograđuju se ljudskim životima, crnom sjenkom novog vala pandemije i sličnim zidovima društvene odgovornosti.

Na kraju krajeva, svi klubovi u Bosni i Hercegovini založili su se za opciju koja im u ovom trenutku najviše odgovara što je, nažalost i očekivano, te ne treba biti naivan pa pomisliti da su karte heroja i kukavica sasvim slučajno podijeljene prema rasporedu na tabeli. Tako su izrazito pažljivi i za zdravlje zabrinuti samo oni kojima prekid po plasmanu sasvim odgovara, dok je sportski duh i želja za fer i korektnim nadmetanjem ispunila baš one klubove koji smatraju da bi kroz još 11 kola mogli napraviti više nego sada.

Teško je i kriviti jednog Mensura Mušiju koji je prvo biznismen, pa onda sportski radnik zato što nije rad da glasa za nastavak i lutriju u kojoj ne može dobiti ništa, a može izgubiti sve. Ne treba gajiti iluziju da u slučaju da ima jednu pobjedu više upravo Željezničar ne bi bio onaj koji se krije iza navodnog straha od širenja COVID-19 pandemije ili povrede igrača zbog pregustog rasporeda, a da Sarajevo ne bi davalo konkretne prijedloge za nastavak sezone. Na karakterne poteze u Bosni i Hercegovini nismo ni navikli, pitanje je i da li bismo ih znali i cijeniti.

Uz sve to, živite li u FBiH, najlakše je prst uperiti u starog neprijatelja i krivca pronaći tamo gdje smo naučeni tražiti krivca za sve naše nedaće - prema Banja Luci. Činjenica je da Borcu itekako odgovara prekid prvenstva, te da ima logike povezati predsjednika FSRS sa značajnim utjecajem na dešavanja u entitetu, pa smo kosku u obliku Vice Zeljkovića, pomognutim uvijek pragmatičnim Ivanom Beusom koji štimaju odluke Kriznog štaba RS svi rado zagrizli kao da njih dvojica sami mogu nešto odlučiti, i pri tome zaboravili jedinu provjerenu i istinitu činjenicu u serviranoj lakrdiji:

Odluku o prekidu ili nastavku sezone na kraju krajeva neće donijeti ni FK Sarajevo, ni Borac, ni Željezničar ili Zrinjski, a ni krizni štabovi ili ministri raznih nivoa. Jedine osobe koje koje će odlučiti o nastavku ili prekidu sezone jesu članovi Izvršnog odbora N/FSBiH, njih 15 - 5 iz RS, 6 iz reda bošnjačkog naroda i 4 iz reda hrvatskog naroda s tim da predstavnici iz RS imaju jednog manje s obzirom da novi predsjednik FSRS još uvijek nije "potvrđen" od Skupštine FSBiH.

Prilika za popravni

Historija se htjela poigrati, pa je po mnogim sportskim parametrima jednom od najneuspješnijih IO u posljednjih 24 godine dala još jednu priliku da popravi sve silne greške koje su u svom mandatu napravili i negativan utisak u izbornoj godini preokrenu u pozitivan. Naime, radi se o jedinom izvršnom odboru u historiji fudbalskog saveza koji će po okončanju mandata naš državni renking na FIFA ljestvici ostaviti nižim od onog koji su zatekli (i to za čak 22 mjesta, sa 27. na 49). To je onaj Izvršni odbor koji je svojevremeno jednoglasno odabrao za selektora Roberta Prosinečkog, te mu nakon katastrofa u utakmici protiv Armenije i pored njegove ponuđene ostavke jednoglasno dao još jednu priliku za propravni u kojem nam je uništio nade za plasman na Evropsko prvenstvo kroz vjerovatno najlakšu grupu ikada.

U istom periodu nismo ozbiljno afirmisali niti jednog važnijeg igrača u reprezentaciji, a izgubili smo mnoge koji nisu na okončali svoje karijere i koji su još mnogo mogli dati za reprezentaciju (Ibišević, Lulić, Medunjanin). Nije samo muška A reprezentacija trpila tokom mandata aktuelnog Izvršnog odbora. I ženska fudbalska reprezentacija BiH, pala je u posljednje četiri godine na FIFA ljestvici. Nismo ostvarili nikakav hvale vrijedan pomak ni u omladinskim selekcijama, a ni u futsalu.

Silom prilika, sada je tih 14 fudbalskih znalaca dobilo priliku da u najvećoj globalnoj krizi koja je fudbal pogodila od 2. svjetskog rata spasi bh. fudbal i to njegovu srž ili da zakuca još jedan ekser u tabut Premijer lige. Jer, bez obzira koliko mi to željeli, bh. fudbal nije Edin Džeko koji okružen savršenom porodicom trenira kroz Villu Borghese. Bh. fudbal je sjaj i bijeda Grbavice ili Tušnja, Select lopte i dobacivanja sa Istoka Koševa. Oni, i samo oni su ti koji će odlučiti i svoju odluku poslati u UEFA. Nisu oni dužni slušati klubove (nisu ih, recimo, slušali ni kod određivanja sistema takmičenja), niti bi zdrav razum to trebao naložiti, jer jasno je da je primarni zadatak klubova da štite svoje interese, dok je primarni zadatak FSBiH da štiti interese bh. fudbala.

Ni tu ne smijemo upasti u staru bosanskohercegovačku zamku: "IO FSBiH uz šest Bošnjaka, nažalost, čini pet Srba i četiri Hrvata, a znate kako oni rade samo da unište sve bosansko", reći će oni koji nam žele pomutiti percepciju. Istina stoji u Statutu FSBiH i kaže da je za usvajanje bilo kakve "teške" odluke potrebno da za nju glasa 12 članova IO ili više od dvije trećine prisutnih na idućem sastanku sa istim dnevnim redom. To znači da je za prekid prvenstva u situaciji kada je izvjesno da će sve zemlje u regionu nastaviti takmičenje i kada pandemija jenjava, potreban i glas predstavnika iz reda Bošnjaka, onih koji i danas šapuću da su "oni za nastavak, ali eto ne mogu od tamo nekih koji baš i ne vole BiH". Jer upamtite, potrebno je donijeti odluku o prekidu odnosno o promjeni propisa, nastavak sezone se podrazumjeva i o njemu je odlučeno na početku sezona kada je odlučeno da se igra 33 kola. Šest glasova je u svim opcijama sasvim dovoljno za pat-poziciju kojom će se svi pojedinačni interesi raspršiti, pa bi se moglo razgovarati i o rješenjima za probleme, a ne samo o bježanju od njih.

Na kraju posjetimo se ko su članovi IO koji će donijeti odluku. Dakle, Elvedin Begić, Milorad Sofrenić, Ivan Beus, Muhamed Begagić, Irfan Durić, Mato Jozić, Dragan Kulina, Ivan Perić, Nurdin Peštalić, Muhidin Raščić, Midhet Sarajčić, Dragan Soldo, Zlatko Spasojević i Ranko Vučković drže karte u svojim rukama.

Želimo li prognozirati? Odluka će biti donešena jednoglasno.

Reklama - nastavite čitati ispod oglasa

Komentari (44)

Nogometni Savez grobar BH fudbala.

Plavi21

SARAJEVO ŠAMPION !

SonPen1946

Ja bi se stidio titule na ovakav nacin.

Nele.

Samo se ti stidi, ko ti brani! Ja bih se stidio 3 titule u kojima u sukobu interesa tata vuče konce u savezu, dok sin vodi klub. 0:1, 1:0, 0:1, 1:0, a sudije ne smiju da ne navlače za Želju. Manijaci se bune kod titule Zrinjskog, jer je se zaista radi o krađi u Bijeljini, zaboravljaući pri tome da su u 7 susreta gotovo transparentno kupili sudije, što je rezultiralo sa 5 suspenzija glavnih sudija. Da toga nije bilo, ni četvrti nebi bili, pa je Zrinjski poduzeo kontra mjere.

mirbes

MITOMANI 1921 !

SonPen1946

PREMIJER LIGA BIH SE NASTAVLJA. .... DAJTE GLASOVE KO JE ZA A KO PROTIV...

milanovac

Titula je naša i da se nastavi i prekine prvenstvo

Div iz šehera

Na kraju posjetimo se ko su članovi IO koji će donijeti odluku. Dakle, Elvedin Begić, Milorad Sofrenić, Ivan Beus, Muhamed Begagić, Irfan Durić, Mato Jozić, Dragan Kulina, Ivan Perić, Nurdin Peštalić, Muhidin Raščić, Midhet Sarajčić, Dragan Soldo, Zlatko Spasojević i Ranko Vučković drže karte u svojim rukama. Kad vidiš ko odlučuje o BH fudbalu bilje da se odmah ukine na bar 5 godina da se ne patimo dalje.

RAJablanica

Tekst 90% realno opisuje stanje i svijest menadžmenta i navijača većine klubova. Legitimno pravo svakoga da u svemu traži i vidi primarno svoj interes. Ne vidim razlog zašto to ikome spočitavati od auditorija. Navijač sam Sarajeva i logično je da razmišljam na način da ako se ne može nastaviti bez garancija o kontinuitetu, da ne treba ni počinjati tu priču. Samo 3 kluba imaju interes da nastave i to FKŽ, TC i Velež i sve samo u pokušaju da ostvare bolju poziciju. Priča o dobrobiti fudbala je smiješna. Na kraju nikakve ekonomske opravdanost nema, niti ima kakve zarade i nemojte da se lažemo. Željni igrači primili svega 172 KM toplog obroka u prethodnih nekoliko mjeseci, a igrači Veleža "dobrovoljno" pristali da im se plata smanji kao u granapu da rade. Za City sa sela nemam info. Željina želja da nastave traje svega 2 kola, dakle do derbija i jedino pobjeda bi im vratila osmjeh na lice, pa onda može i atomska pasti, jer bi bili prvi. City ***** o poštenje priča, jer su kupili sve što se može da dođu do PL, a sad kad ne mogu pojedine teme, jer ima jačih igrača, e onda je problem. Jedino Veležu skidam kapu, uložili ljudi pošteno, igraju lijep fudbal i definitivno su mogli više postići, da ih ne pokradoše protiv Želje i sl. Neke tekme su i sami posijali. Sve ok, jedino novinara ovog članka nabije, jer nije profesionalac i ne piše se objektivno ako si navijač nekog kluba, onda bolje ne pisati. Piši na forumu Želje.

mirbes

Tekst pisao zadrti navijac malog zeljkana, kojem FK. SARAJEVO ne izlazi iz glave. Prestanite vec jednom da preko ovog portalaa vršite pritisak na drzavne i entitetske organe, kriezne štabove da se prihvati prijedlog vaseg zeljkana. Bice kako struka kaze, a vi navijaci malog plavog kluba PATITE I PATITE.

hzsg

Opet Haračić kreće u ucjenu saveza i podilazenje budućim. ?

Maximilian

Tekst nastao iz opste histerije ovog portala oko ambicija zeljescara da se probaju domoci titule. Sportsport prikljucen na Fikretove ventilatore sa svakom informacijom koja nas priblizava prekidu prvenstva i novoj tituli Sarajeva. Najveci apsurd je recenica - da ce se posljednji ekser zabiti u kovceg Premijer lige ako se ugasi. Mos misliti, eto propast ce liga ako se ukine u maju i pocne ponovo u julu. A nece propasti ako se sad nastavi i igra do augusta, pa pocne u oktobru. Da nije smijesno, bilo bi zalosno. Neki nasjedaju.

EdwinPol

Jedini nacin da spasimo bh fudbal je da odemo ispred zgrade saveza

Adohordas

bravo i da im zapalimo one Porsche i onu visemilionsku zgradu

Ivica_Osim8

Tekst više nego objektivan. Savez koji je tu da bi se igralo treba da se protivi igri. Bagra ako prekine PL neka bude uvjerena da je zaustavila sport jer ne treba nama nova liga dok se ova ne okonča.

tcity055

Mudro zboris, onda ovu sezonu nastaviti u septembru, bez dezinfekcije i tunela, sa nadam se publikom na tribinama.

ratip irats

@ratip irats mene interesuje jesi li ti iskreno tako u strahu od korone ili je to samo zato što navijaš za Sarajevo? Jesi li ti počeo dolaziti na posao? je li tvoja žena? vodite li dijete u vrtić? idete li tramvajem, autobusom, trolom? Kupuješ li u granapu ili zoveš volontere da ti donesu? Izađeš li ili si u izolaciji? Mislim vidim da si u strahu do septembra, još tri i po mjeseca misliš da se ne smije početi izlaziti među ljude... pa nisam nikad takvu osobu sreo, reko da mi opišeš kakav je život?

Zeleni_zub

@Zeleni_zub Nemoj da vadis iz konteksta. Procitaj na sta sam odgovorio i onda kometarisi!! A odgovoricu cu Ti na ostala pitanja: 1. Iskreno, sa Coronom nisam nacisto sta je!? 2. Na posao sam isao svaki dan, bez prekida. Moji ukucani nisu. 3. Hvala za diskusiju, pozdrav

ratip irats

Sta ima objektivan ? Tekst nastao iz opste histerije ovog portala oko ambicija zeljescara da se probaju domoci titule. Sportsport prikljucen na Fikretove ventilatore sa svakom informacijom koja nas priblizava prekidu prvenstva i novoj tituli Sarajeva. Najveci apsurd je recenica - da ce se posljednji ekser zabiti u kovceg Premijer lige ako se ugasi. Mos misliti, eto propast ce liga ako se ukine u maju i pocne ponovo u julu. A nece propasti ako se sad nastavi i igra do augusta, pa pocne u oktobru. Da nije smijesno, bilo bi zalosno. Neki nasjedaju.

EdwinPol

Zašto svi novinari pisu da je samo spas fudbala da se igra!? Zašto nijedan novinar nije napisao koliko će koštati nastavak sezone? Ko će to platiti? Kada će početi naredna sezona? IO N/F Saveza je nesposoban, to nije sporno. Ali jeli bas sve i do njih? Zabrana igranja do 1.7. u RS! Do koga je? Kakav god da je, naš fudbal meni nedostaje i bilo bi odlično da se nastavi, ali nemože nazor.

ratip irats

kako nisu napisali koliko košta? koštaće po dva testa po igraču, a test košta 60 maraka. znači 50x2x60 - 6000 po klubu. savez ne trazi karantin, a i kako će kad igrači koji evo treniraju već skupa a hodaju po kafićima, džumama, besmisleno totalno. Od dodatnih troškova koji inače ne bi bili tu je još po jedan autobus pri putovanjima (vjerujem da bi na ovo pristali i da se ukine, mada nije kakva cifra). Stadioni će biti opremljeni dezinfekcionim tunelima, to donira savez svakako. Naredna sezona počinje početkom septembra, to je UEFA objavila kao plan, moze se samo pomjeriti za kasnije. Što se tiče zabrane igranja do 1.7. postoji plan koji je Željo poslao da se sve završi u roku a počne nakon 1.7. Sve piše i sve je objavljeno i sve može... druga stvar je što ti nećeš to ni da čuješ ni da pročitaš ni da prihvataš jer ti je guzica zinula za titulom... a i to piše evo ovdje.

Zeleni_zub

da dodam još da se troškovi organizacije utakmice drastično smanjuju, gdje će svaki klub uštediti na zaštitarima više od ovih 6000 za testove.

Zeleni_zub

Gdje to košta test 60KM? Nama je super da nova sezona krene u septembru, taman da igramo u decembru i januaru. Vjerovatno liga sa 14 klubova, 39 kola. Željin plan sa ligom po grupama, odgovara samo Želji. U toj grupi Zrinjski i Borac trebaju da se bore za trece mjesto, jer za titulu nemaju šansi. Ovi od 5 do 8 mjesta bi igrali onako, malo rekreacije...

ratip irats

Kupovina tunela je bacanje para!! Bolje te pare dati Klubovima da prežive.

ratip irats

Tuneli će imati svrhu kao ovi respiratori od maline. Ugrađivanje.

tcity055

1. Zato sto je samo spas fudbala da se igra. 2. Nije bitno koliko kosta ovo je nasa prva liga i koliko god kosta pare se mogu naci, a i uefa daje neke pare za pomoc klubovima pa vjerovatno zato nijedan novinar nije napisao koliko ce sezona kostati, ako nije napisao. 3. Platit ce klubovi, platit ce savez, platit ce uefa, platit ce drzava na kraju krajeva jer je to nacionalni sport br. 1, a i nisu neki veliki troskovi posebno ako uzmemo u obzir kakve se cifre vrte u fudbalu, a ko nema taj novac i nije za premijer lige (smijesna je to cifra za fudbalske prilike cak i u BH). 4. Naredna sezona ce poceti nakon sto zavrsi ova pa se igraci malo odmore poslje nje i pocinje nova. 5. Nije bas sve do njih. 6. Jos se ne zna do koga je, vidjet ce se. Nas fudbal je meni najbolji na svijetu, jedina liga koju pratim, realan fudbal bez prenapumpanih cifri, samo da hoce da nam dodje u glavu da generalno ljudi postanu posteniji pa tako i klubovi, bilo bi drama. I naravno da ne moze nazor i nije nazor, korona je supljak. Nadam se da si zadovoljan odgovorima na postavljena pitanja.

VelikiMislilac

Pošteno, svaka čast. Pozdrav

ratip irats

@ratip irats u Eurofarmu košta 60 KM (nadam se da neće obrisati ovo kao reklamu). I to je da sad ti odes i testiras se. Ako radiš 100 ili dogovoriš 1000 testova, sigurno može biti i jeftinije.

Zeleni_zub

@Zeleni_zub vidim ja da si ti bistra momčina, samo što si izostavio vrlo važnu činjenicu kod te tvoje računice i kod tog tvog nenamjernog reklamiranja pojedinih privatnih poliklinika, ti testovi u velikom procentu ne mogu biti pouzdani da bi ministarstvo zdravlja bilo kojeg entiteta dalo garanciju na validnost rezultata. Validan test tj.onaj koji preporučuju ministarstva zdravlja entiteta su cca 200KM a to pijačarsko snižavanje cijene na količinu možda prodje ali nedeljemo na autopijaci

Uranija

@VelikiMislilac kad su novci u našoj ligi u pitanju, onda je to jedan od najvećih problema jer više od pola klubova trenutno kasni sa platama i to po 6 mjeseci i više, jer sad je glavna tema da liga počne a niko ne sabira koliko to košta, a koliko god da košta za mnoge klubove su to ogromni novci, za pojedine klubove je sad 100-200 hiljada KM nemoguća misija. I onda kad počne liga aBd biće pomozite kantoni pomozite entiteti i razne humanitarne akcije. Daj Bože da počne pa da onda vidite problema kod pojedinaca ako ne bude novaca od entiteta kantona saveza a realno niko nije dužan da pomaže u ovim vremenima gdje ima prečih problema

Uranija

To nema veze sa prekidom zbog korone i nastavkom sezone. S tim da sada uefa pusta neke novce za pomoc klubovima. To je generalna prica o finansijskim problemima nasih klubova.

VelikiMislilac

Mislioče, novci imaju nažalost veze i sa nastavkom i sa mnogim stvarima, a kad su ‘neki novci’ koje ‘pušta’ uefa za pomoć klubovima u pitanju, tu kad svi uzmu svoj dio kolača i podjeli se na sve onda te pare mogu biti za održavanje jedne ili eventualno dvije utakmice. Ali samo treba dati garanciju da će svi imati pare za preostalih 11 kola a ne da nakon 3-4 kola jedan ili vise klubova kažu da nemaju 10-15 hiljada(cca35 članova x2 testa=70 x 200KM =14.000,00 KM)za testove na corona virus npr. a to vrlo lako može biti npr čelik sloboda itd da ne bih još koga uvrijedio. Šta onda, ili jedan igrač dobije koronu i šta onda, kompletan tim u karantin na 14 dana i još jedan tim sa kojim su igrali...

Uranija

@Uranija kako ce ti klubovi pocet sljedecu sezonu kada sve ovo prodje, kada ne bude korone?

VelikiMislilac

Kad ne bude korona i zabrana za navijače onda će npr biti novaca od karata, neće biti dodatnih troškova za korona testove, i doći će poneki sponzor, ne u velikoj mjeri ali uhar je koliko god. Izmijenjeno je pravilo za slijedeću sezonu kad su ugovori igrača u pitanju (pola tima može imati amaterske ugovore)

Uranija

Hajde, ti mislis da je bolje prekinut, imas pravo na misljenje, ne slazem se s tobom sto je moje pravo...ako se ne nastavi bice titula s repovima, nije fer realno. U svakom slucaju pozdrav

VelikiMislilac

Svakako ti misli šta god želiš a što se tiče Sarajeva, jučer su počeli sa treniranjem i ako savez kaže da se igra onda se igra ali sam se osvrnuo na neke probleme koje se realno mogu pojaviti i šta onda, onda tek prekidati, ili prekid sad ili garancija da će se odigrati svih 11 kola do kraja. Pozdrav za tebe, još ako si veležovac onda najveći pozdrav

Uranija

@Uranija kao prvo, ti testovi od 60km su oni koje klubovi vec rade. Pola klubova je vec uradilo jedan red testova i sami su radi sebe birali vrstu testa. Razlika u cijeni nije u kvaliteti testa vec u vrsti (60 su seroloski). Seroloski test dovoljan je za putovanja u zemlje EU, a da ne bude dovoljan nasem savezu? Ti drugi o kojim govoris nisu 200, vec 140 u drzavnim klinickim centrima.

Zeleni_zub

Samo da jos dodam da klubovi svakako rade prve testove pred pocetak treninga, oni koji jos nisu uradili, uradice. 99% je da ce ih svakako morati ponovo raditi pred pocetak takmicenja u narednoj sezoni ako se ova prekine. Tako da je dodatni trosak testiranja u biti pola od ovih 6.000, ako gs uopste i ima.

Zeleni_zub

Ne znam čemu toliko izmišljanje kad su cijene u pitanju i vrste korona testova, možeš ti za sopstveni trening izabrati kakav hoćeš ali takmicarska komisija nsbih a pogotovo ministarstva zdravstva u slučaju nastavka prvenstva neće sigurno pristati na ove iz privatnih klinika koji su najjeftiniji, pusti se te mitomanske price i poluinformacija, dovodiš ljude u svojoj okolini u zabludu i to svjesno.nije to lijepo, zato samo za jednu utakmicu svakom timu je minimalno potrebno 14-15 hiljada za testiranja ako će biti po svim pravilima, a ti te testove koje spominjes možeš i na eBay-u naručiti pa da još jeftinije prodjes da se ne moraš cijenkati.hahahahaha

Uranija

Super napisano, od rijeci do rijeci. Ljudi u savezu se bore sa neke skroz druge stvari a ne za fudbal.

Mani

Ova vremena traze da struka prica a neuki i potplaceni malo ucute. Radi se o ljudskim zivotima.

magistar

O kojoj ti struci govoriš? Jel o onoj što je u Federaciji otvorila obdaništa, natrpa 100 ljudi u tramvaj i vozi ih sat vremena od ilidze do bascarsije ili o onoj što je u RS otvorila tržne centre, kafiće i kladionice? De ba magistre, očigledno su i tebe ovdje spomenuli, lafo zabrinut za zdravlje... tu priču više nikom ne možeš prodati

Zeleni_zub

Odlican tekst, precizan. Svi spomenuti u kontekstu koji zasluzuju i kako stvarno jest. Al opet, koga briga...

jasmin1982

Svaka čast na tekstu.

istok24
Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.