Bliža i dalja budućnost bh. fudbala ili "Priča o novcu"

O nastavku PLBiH neće odlučivati ni ljekari ni sportisti, već ekonomisti i oni koji to žele biti

Bliža i dalja budućnost bh. fudbala ili "Priča o novcu"

A. Beganović

Finansije su, čini se, a ne epidemiološka situacija, zabrane entitetskih vlasti ili strah od koronavirusa, najveći problem za okončanje aktuelne fudbalske sezone na travnatim terenima.

Savez je prebacio lopticu na entitetske krizne štabove koji su promptno zabranili odigravanje utakmica do 1. jula što je činilo se praktično i okončalo sezonu. Ali kako se mjere labave iz dana u dan, iz kriznih štabova stigle su i naznake da bi se možda ipak i moglo igrati.

"Što se tiče samog nastavka sezone, tu puno faktora igra ulogu, da li će Savez nastaviti, kakvi su rizici po njih, isplati li se ili ne? Neko drugi će morati donijeti konačnu odluku, udruženje klubova ili fudbalski savez", kazao je danas Goran Čerkez, član Kriznog štaba federalnog Ministarstva zdravstva i pomoćnika ministra za javno zdravlje u razgovoru za SportSport.ba i tako odgovornost prenio na sportske radnike - tačno tamo gdje bi u biti i trebala biti.

S druge strane, Savez je odluku proslijedio klubovima koji su se tokom videokonferencije žurno sazvane u manje od 24 sata (klubovi su sinoć dobili pozive za sastanak koji je počeo danas u 14 sati) u suštini trebali oglasiti da li su za ili protiv nastavka sezone. 

Međutim, više se raspravljalo "kako" nego "zašto" i "da li" nastaviti sezonu. Prebačena odgovornost sa državnog nivoa na Savez i sa Saveza na klubove nije samo moralna, već je u paketu proslijeđena i ona mnogo komplikovanija - finansijska.

Naime, Savez je klubovima koji se susreću sa nezapamćenim gubicima namjenio ukupno 720.000 KM pomoći, tj. po 60.000 KM po klubu uz dodatnu pomoć oko dezinfekcionih sredstava. Sasvim je jasno da to nije dovoljno ni da se pokrije dio gubitaka uzrokovanih pandemijom koronavirusa, a kamoli za dodatne investicije koje bi svaki klub morao snositi kako bi se takmičenje nastavilo. Govorimo tu o testovima, karantinima, dezinfekciji, i sličnim troškovima.

Dodatnih para navodno nema, a onih 4,3 miliona eura koje je poslala UEFA i dodatnih 500.000 dolara od FIFA-e rezervisani su za druge stvari.

Međutim, iz dokumenata koje je objavila FIFA i UEFA, sasvim je jasno da su sredstva namijenjena upravo spasu fudbala u ovim kriznim trenucima, a ne edukaciji, seminarima, infrastrukturnim projektima i sličnim stvarima za koja su zaista bila predviđena prije par mjeseci, kada se u potpuno drugom ozračju govorilo o fudbalu i njegovom razdvoju.

Tako je prilikom hitnog oslobađanja sredstava iz Hattrick programa predsjednik UEFA Aleksandar Čeferin izjavio:

"Naš sport se susreo sa nezapamćenim izazovima koje donosi COVID-19 kriza. UEFA želi pomoći svojim članicama da odgovore na ovu krizu na način na koji oni to smatraju najboljim. Svaka država dobiće do 4,3 miliona eura za kraj ove sezone i za narednu, kao i dio investicijskog finansiranja koje Savezi mogu koristiti na način koji oni smatraju najboljim kako bi ponovo izgradili fudbal u svojoj zajednici".

Vjerujem da je razumna odluka da pomognemo najviše koliko možemo i ponosan sam da vidim da fudbal pokazuje jedinstvo u ovoj krizi. Bez sumnje, fudbal će biti jako značajan da bi se život vratio u normalu. Kada dođe vrijeme za to, fudbal mora biti spreman da odgovori na taj poziv."

Bilo je to 27. aprila, a UEFA je u tom trenutku podijelila 236,5 miliona eura na 54 federacije. To bi značilo da je svakoj pripao maksimalni iznos od 4,3 miliona eura o kojem je Čeferin govorio. Iz njegovih riječi, jasno je da bi se novac bez problema mogao koristiti da se pokriju troškovi nastavka sezone, kao i organizacije utakmica u specijanim uslovima i u narednoj sezoni. Osim ako nema nekih važnijih stvari u bh. fudbalu od Premijer lige BiH?

Međutim, ako savez ne želi pokriti troškove nastavka sezone iz UEFA sredstava, sasvim opravdano to može učiniti od 500.000 američkih dolara koje je već prebacila FIFA i to kao "hitnu pomoć Savezima za odgovor na COVID-19 krizu".

Radi se o novcu za perativne troškove koji je svakako trebao pristići na adresu Saveza u okviru programa "Forward 2.0" i to u julu ove godine.

U normalnim uslovima, ovaj novac su savezi trebali dobiti tek kad ispune specifične kriterije. Umjesto toga novac je prebačen kao aktivna podrška održanju fudbala u cijelom svijetu, stoji u saopštenju koji je objavila fifa.com.

Dodatno se u saopštenju navodi kako se radi o izravnoj finansijskoj pomoći koju treba koristiti za prevazilaženje COVID-19 krize u svim federacijama, prvenstveno za finansijske i operativne obaveze prema uposlenicima i trećim stranama. Upotreba sredstava i dalje direktno podliježe smjernicama navedenim u pravilniku Forward 2.0 programa.

Krenimo sad malo "forward" i pogledajmo šta kažu smjernice.

500.000 USD godišnje savezi mogu koristiti za tekuće operativne troškove isključivo za:

  • upravu i administraciju
  • reprezentativne selekcije
  • domaća takmičenja
  • stalno uposlenu administraciju i tehničko osoblje
  • finansijsko upravljanje (revizije)
  • web stranicu i druge komunikacijske platforme
  • treninge i obuku ključnih ljudi u fudbalu (administracije, tehničkog osoblja, doborvoljaca, isl)

Znači, nema nikakve prepreke da se ovaj novac iskoristi za nastavak domaćeg takmičenja, a kojeg važnijeg nego Premijer lige BIH. Osima ako nema nekog značajnijeg problema koji treba prevazići tokom COVID-19 krize u BiH.

Za sada, značaj Premijer lige BiH u bh. fudbalu sveden je na manje od 10%, tačnije na tih 720.000 KM koje su zaista namjenjene klubovima. Klubovima je "objašnjeno" da moraju sami snositi ekstra troškove nastale COVID-19 krizom i sada je odgovornost na njima.

U narednim danima, klubovi će se i definitivno zvanično izjasniti da li su za nastavak prvenstva i imaju li mogućnost da to sami pokriju, a sredstvima pristiglim iz UEFA i FIFA ove godine ćemo spašavati neki drugi fudbal.

A šta u narednoj sezoni?

Ipak, razmišljajmo koliko-toliko optimistično. Sredstva pristigla iz UEFA i FIFA namjenjena su za tekuću ali i narednu sezonu. Ukoliko ova sezona bude otkazana, a imajući u vidu da su otkazana i sva reprezentativna takmičenja, kao i sve eventualne edukacije, usavršavanja na seminarima i slično, kompletan iznos ostaje za narednu sezonu.

To bi za premijerligaše mogle biti izvrsne vijesti, obzirom da će im u narednoj sezoni pomoć biti itekako potrebna kako bi nadoknadili drastične gubitke koji im se smiješe, te uspjeli preživjeti do nekih boljih vremena.

Ne mislimo tu isključivo na gubitke zbog neprodatih ulaznica, obzirom da ne treba ni pomisliti da će se igrati pred publikom u 2020. godini, a sasvim lako bi se moglo desiti i duže. Pa ni na gubitke od sponzora koji će se ove godine vrlo vjerovatno lizati vlastite rane i pokušavati nadoknaditi vlastite gubitke.

Klubovi se trenutno umjesto na terenu za zelenim stolom bore za pozicije koje vode u Evropu i ostanak u eliti i nekako se može steći dojam da su mnogi od njih zadovoljni trenutnom situacijom, no ipak razgovarajući sa većinom, fakat je da su financije zapravo glavni razlog i njihovog možemo reći i pomalo kukavičkog ponašanja po pitanju nastavka sezone.

Ali, razmišljajmo zrelo i uzmimo u obzir, da je UEFA na početku krize zauzela stav da nema nikakvih odgađanja, a da danas se sve glasnije priča o otkazivanju i Lige nacija, ne treba isključiti da zbog zauzetosti kalendara dođe i do promjena u kvalifikacijama Lige prvaka i Evropa lige pa i samoj grupnoj fazi. Ništa nije isključeno pogotovo što niko sa sigurnošću ne može reći da će korona virus već sutra odlepršati kao što je juče i stigao te na koljena bacio fudbal. 

Kvalifikacije za Evropska takmičenja u normalnim uslovima trebale bi početi sredinom jula, ali iz ovog ugla, čak i avgust, pa i septembar zvuče sasvim nerealno za internacionalna takmičenja, jer trebalo bi prije toga uspostaviti avionski saobraćaj, osposobiti hotele za prijem gostiju, stvoriti uslove za takmičarske utakmice, ali ne u jednoj zemlji, već u svakog pojedinačnoj zemlji u Evropi. Uključuje to recimo i jednu Rusiju u kojoj pandemija još uvijek nije dostigla vrhunac, Bjelorusiju gdje se vlast pretvara da pandemija i ne postoji ili Švedsku koja ima sasvim drugačiji pristup od ostatka kontitenta.

Mnogo realniji scenarij, iako se o njemu trenutno ne priča, kao što se jučer nije pričalo o otkazivanju Lige nacija, jeste taj da će UEFA skratiti kvalifikacije, pa umjesto četiri pretkola, odigrati jedno ili dva. Samim tim, moraće biti skraćena i lista klubova koji učestvuju u kvalifikacijama, a gdje drugo skraćivati nego u državi iz koje nikad nije bio niti jedan predstavnik u grupnoj fazi.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

U takvom scenariju, koji ako smo realni, uopće ne izgleda kao naučna fanstastika, neki od klubova iz BiH bi mogli ostati bez svog najvećeg godišnjeg prihoda. Čak i ako bi UEFA financijski nadoknadila prihod iz prvog pretkola, što je za očekivati, značajan gubitak bio bi ono što bi klub zaradio sa par pobjeda koje naši predstavnici ostvare, a izostao bi i prihod od TV prava i naravno od ulaznica. Čak i prvak koji bi u svakom slučaju trebao igrati minimalno 4 utakmice u Evropi, pred sobom ima crn scenarij, jer bi odmah udario na protivnike s kojim se vjerovatno ne može mjeriti.

Tu bi se opet mogao pojaviti Savez, no da li će? Sa sredstvima namijenjenim za spas fudbala, spasiti fudbal u našoj zemlji i to ne ženski, mali, kadetski ili administrativno-sudijski... već onaj koji svi volimo i pratimo, pa budimo iskreni, jedini pravi, jedini na čijim plećima treba graditi sve ostalo - Premijerligaški.

Top Komentari

Hasanaga
Ja samo ne razumijem sta ovaj fudbalski savez radi za sport? Malo, malo pa padne neki milion u budzet, a nikakvog pomaka ne vidimo na fudbalskim terenima. Oni ce sad da rastezu pa rastezu sa odlukama sve dok se ovi milioni ne izvuku, e onda ce da donesu bilo kakvu odluku, pa u miru cekaju sledece milionce da upadne u njihovu mrezu.
7 0
Laola
Ovo je dobro receno i ovaj tekst treba više puta procitati da bi se shvatio. Hoštapleri iz Saveza sa ovim što su dobili mogu komotno finansirati nastavak takmicenja i pokriti gubitke klubova, ali ne oni ce ovo raz****ti u svojim talovima, seminarima, picka materinama samo da njima ostane. E zato se ovo neće nastaviti jer bolje sebi u đep nego drugom...
4 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi