Osvojili prvu titulu u 103 godine klupske historije, a zbog bizarnog pravila ostaju bez Lige prvaka
FOTO: EPA

Bilo bi to jako tužno za njihove navijače

Osvojili prvu titulu u 103 godine klupske historije, a zbog bizarnog pravila ostaju bez Lige prvaka

Esmer Oštraković

Kako stoje stvari prvak Poljske, ekipa Jagiellonie mogla bi ostati bez nastupa u Ligi prvaka naredne sezone zbog bizarnog pravila UEFA-e za koje je malo ljudi uopšte čulo.

Liga prvaka na kakvu smo navikli ide u historiju i od sledeće sezone ovo takmičenje gledat ćemo u novom formatu sa 36 klubova koja će nbiti u ligaškoj fazi umjesto dosadašnja 32 kluba koja su bila raspoređena u grupe.

Širenje takmičenja znači i više prilike za timove koji nikada nisu nastupili u Ligi prvaka da po prvi put izbore ovo takmičenje, te da se "okušaju" u utakmicama protiv najboljih na svijetu.

Automatsku kvalifikaciju u ligašku fazu takmičenja izborilo je 29 klubova dok će se sedam klubova prikljčiti kroz kvalifikacije.

Ipak, jedan klub mogao bi biti eliminisan iz Lige prvaka čak i prije početka kvalifikacija, a sve zbog pravila UEFA-e o kojem se jako malo zna.

Proteklog vikenda Jagiellonia je osvojila titulu prvaka Poljske po porvi put u njihovoj historiji koja traje čak 103 godine, a to je značilo i da su osigurali mjesto u kvalifikacijama za Ligu prvaka.

Oglasi

Oni su poljednjeg dana prvenstva ostvarili pobjedu od 3:0 protiv Warta Poznana, te su imali isto bodova kao i Slask Wroclaw, ali zbog bolje međusobne gol razlike su postali prvaci.

Nažalost po njih, njihov nastup u Evropi mogao bi zavisiti od toga da li će uspjeti pronaći alternativni stadion na kojem bi nastupili.

Ne, nije problem to što je kapacitet njihovog stadiona 22 hiljade, nego to što u radijusu od 200 kilometara oko stadiona nema niti jednog aerodroma.

Detalj sa proslave titule. FOTO: EPA

Kako prenose mediji iz Poljske, pravila UEFA-e nalažu da aerodrom mora biti u radijusu od 200 kilometara od stadiona na kojem se igra utakmica.

Najbliži aerodrom nalazi se otprilike 210 kilometara od stadiona Jagiellonie i to pravi problem upravi ovog kluba.

Ukoliko UEFA ne bude tretirala ovaj slučaj kao "poseban" onda će klub morati tražiti alternativu koja bi ispunjavala kriterije.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Ako sve uspiju riješiti onda bi Jagiellonia igrala drugo pretkolo kvalifikacija za Ligu prvaka i to kao tim koji nije nosioc.

Žrijeb za pretkola Lige prvaka biti će obavljen 19. juna, a prvo pretkolo biti će odigrano 23. i 24. juna. Revanši su na rasporedu sedam dana kasnije.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi