Jagodić: Odgovorno tvrdim da više nema famozne četvorke bh. fudbala

Trener Borca govorio za SportSport.ba

Jagodić: Odgovorno tvrdim da više nema famozne četvorke bh. fudbala · Intervju

A. Čaušević, foto: T. Hebib

Borac je posljednji put prvaka Bosne i Hercegovine bio 2011. godine. Tada je na klupi Velikana iz Platonove sjedio Vlado Jagodić, baš kao i danas. 

Borac je u novu sezonu ušao s visokim ambicijama. Agilno rukovodstvo je banjalučki klub dovelo na čvrste i stabilne noge te su stvoreni svi preduslovi za nešto veliko. 

S Jagodićem smo razgovarali uoči utakmice Željezničara i Borca. Obje ekipe nakon prva dva kola imaju maksimalan učinak te je očekivati dobar meč na Grbavici. Bit će to najteži ispit za Banjalučane u dosadašnjem dijelu sezone.

"Kad je završen žrijeb kada smo vidjeli da prva dva kola igramo na domaćem terenu, a treće idemo Željezničaru, cilj nam je bio da se spremimo tako da pokušamo s maksimalnim brojem bodova da gostujemo na Grbavici. To smo uspjeli. Dobro smo radili na pripremama, sada očekujem od svoje ekipe da ove tri utakmice Željezničar, Zrinjski i Široki da napravimo iskorak u kvalitetu kako bismo dobili dodatno samopouzdanje za evropski nastup", rekao je Jagodić.

"Utakmice Borca i Željezničara su uvijek bile derbi, sada je to zaista tako, sastaju se ekipe s prve dvije pozicije, nisu još primile gol. Sav respekt prema Željezničaru, znam šta je Željezničar, pogotovo moj kolega Amar Osim s kojim se sastajem 14. ili 15. put. Susretao sam se ranije sa Željezničarom, uvijek je bilo dobrih utakmica, bilo je remija i pobjeda. To daje draž. Znam da bi na Grbavici bilo desetak hiljada gledalaca, upravo zbog pozicija, ali moramo se prilagođavati."

Može li Amar Osim iznenaditi Vladu Jagodića?

"Amar Osim je moj veliki prijatelj, ali nepredvidiv. Možda i najkarizmatičnija osoba u našoj ligi, od njega je uvijek očekivati neko iznenađenje. Princip i stil igre i neke navike su ipak realno za mene poznate, ali ova dva kola pokazala su da su igrali u dva sistema što Željezničar pod njegovim vodstvom i nije baš radio, protiv Veleža 4-4-2 što mu je dalo rezultat. Znajući kakav roster ima može imati slatke brige i koristiti igrače koje mu nalaže dati momenat. Ne vjerujem da može biti veliko iznenađenje. Očekujem da koristi iskusnije igrače.

"Dobro je izmiješao tim, dao je šansu malom Gasalu što je bilo veliko iznenađenje, i ja dajem tako Kujundžiću... Želim da dam značaj kao nekad Bilbiji ili Graovcu. Borac uvijek mora davati priliku mladim igračima. Ne vjerujem da se Amar i ja možemo iznenaditi, ali u prvoj postavi s nekim imenima vjerovatno da."

Da li je dozirana minutaža igračima u prva dva kola i jesu li postepeno spremani za predstojeći period od nekoliko teških mečeva?

"Sve su utakmice teške, tako će biti u prvoj trećini prvenstva. Vidjeli smo šta se desilo u Doboju kod Kaknja ekipi Sarajeva. Sam Osim je rekao da nije realan 3:0 njegovog tima protiv Veleža. Ja sam realan. Rekao sam da ćemo se za Mladost pripremali kao za Željezničar i Zrinjski, tako je i bilo. Otvorilo smo na utakmicu na vrijeme i to nam je dalo vjetar u leđa."

"Protiv Slobode je bilo 16 udaraca prema golu, a drugo poluvrijeme je donijelo to što je donijelo zahvaljujući iskustvu, kvalitetu i izmjenama. Neću reći da sam odmarao igrače, izuzev Subića s kojim je potrebno strpljenje nakon teške povrede. Neke igrače sam mijenjao kako bi druge razigrao. Mi i Željezničar smo tu negdje i po rosteru i po mladim igračima, tako da mislim da će sutra nijanse odlučivati."

Računajući domaće i međunarodne utakmice Borcu slijedi zgusnut raspored. Hoćete li tražiti odgode susreta?

"Ne! Danas smo imali sastanak. Tu je bivši predsjdenik, tu je novi predsjednik, generalni sekrektar je na putu ka Sarajevu. Borac je sada konačno Borac, ovo je pravi primjer organizacije kluba. Danas smo imali sastanak prije treninga, donijeli smo odluku gdje ne idemo u zahtejve odgađanja. Igramo domaće utakmice. Nadam se da ćemo igrati u Banja Luci te da će nam se dozvoliti dan ili dva pomjeranja u kalendaru."

"Nagomilavanje i odgađanje utakmice ne donosi ništa dobro. Moramo se naučiti igrati u zgusnutom rasporedu. Moramo hvatati korak za Evropom. Samo ćemo zamoliti takmičarsku komisiju da sve bude terminološli i da bude jedan dan kasnije utakmica sa Krupom, umjesto subote vjerovatno nedjelja i ponedjeljak."

Borac će u prvom pretkolu Europa lige igrati protiv Sutjeske. Koliko poznajete crnogorski tim?

Dobro poznajem Sutjesku, Budućnost, Zetu... Bio sam zaintersovan za posao u Crnoj Gori u jednom trenutku. Sutjeska je u posljednjih pet godina sami vrh crnogorskog fudbala, stalni učesnik kvalifikacija za evropska takmičenja, imaju veliko iskustvo igranja tih utakmica. Imam i ja iskusne igrače, ali Borac osam godina nije bio u Evropi. Očekujem da u prvom pretkolu većina naših klubova prođe, da napokon to više ne bude bauk. Sve je u jednoj utakmici moguće.

"Naš adut je što se igra u Banja Luci, a sa publikom bi prednost bila apsolutno na našoj strani, ali Sutjeska u svojim redovima izuzetno dobrih igrača. Vodi ih njihov bivši igrač, a sada trener Dragan Radojičić. Poznaje situaciju. Ne bismo smijeli upuštati se u bezglava obećanja i biti suludu optimistični. Već sam ih skautirao. Za vikend počinju prvenstvo. Ne mogu reći da sam nezadovoljan, ali da je moglo bolje moglo je. Poslije osam godina ponovo Borcu je Nikšić, tada je bio bolji Čelik, sada igramo protiv Sutjeske. Nadam se da ćemo imati snage i da Borac ispiše historiju i prođe prvo pretkolo."

Je li kompletiran igrački kadar?

"Igrački kadar nije još kompletiran, mada sam mislio da će biti u ovom trenutku. Neplanirano su nam se desile situacije s golmanom i desnim bekom. To nismo očekivali. Željeli smo doveli Ljubičića u vezni red, ali nam se to nije dalo pa smo doveli Brtana i Vojnovića. Na poziciji desnog beka smo u potrazi možda sutra dogovorimo dva transfera. Mogu obećati navijačima zbog ozbiljnosti situacije, ulazimo u derbi i evropsku meč, luksuz bi bio veliki, situacija koja može koštati glave.... Obećavamo navijačima da ćemo do evropske utakmice imati kompletiran tim. to znači dovođenje golmana umjesto Kukrike, te desnog beka zbog situacije sa Galićem."

Očekujete li zanimljivije prvenstvo nego prošle sezone i kakvi su Vaši pogledi na stanje u Premijer ligi?

"Odgovorno tvrdim da više nema famozne četvorke bh. fudbala. Tu nije bila Borca, ali Borac se sada uozbiljio. Ranije sam govorio da Velež ide pravim putem na čelu sa predsjednikom Hasićem i stvaraju sve ono što treba. Borac je uradio velike stvari, više neće biti ispadanja iz lige, Borac više nema prepreka što se tiče dobijanja licenci ni evropske ni domaće. Nema dugova, postoje potpisni reprogrami kao i kod drugih klubova, ali Borac ne duguje nikome da to nešto košta za licencu."

"Igrači i svi zaposleni imaju sigurnost, napravljen je konačno pomak, napravljen je pomoćni teren, šta se sve planira Borac ide dobrim putem i Borac više neće dozvoliti da ne bude u vrhu bh. fudbala, nadam se da će imati nešto novca od Evrope i od transfera igrača da pokrije makar četvrtinu budžeta."

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"U Veležu i Tuzla Cityju gdje je 'jedan čovjek jedan klub', od njih očekujem jedan iskorak. Bit će zanimljiva liga, smatram da ima sedam, osam ekipa gdje nijanse odlučuju. Ko bude imao kontinuitet, ko bude imao sreće oko povreda i kartona, biti u prednosti. Dobro je za sve klubova što igraju Evropu što će imati pet prvenstvenih utakmica. Šansa je da se u jednoj utakmici ostvari iskorak jer je sve moguće."

"Sarajevo ima odličan tim, kontinuitet ima dokazanog trenera ispod nas iskusnijih poput Osima, mene, Petrovića, Musemića. Željezničar je uvijek ozbiljan pogotovo s Osimom, a o Zrinjskom je suvišno pričati jer su uspjeli biti tri puta zaredom prvaci. Široki niko nije ubrajao ni blizu vrha, ali pokazuje se da su ekipa s glavom i repom. Kolega Karačić sigurno ima šta pokazati s mladim igračima. Očekujem zanimljivo prvenstvo i da svako radi svoj dio posla, da budemo disciplinovani i da ne dozvolimo prekid", poručio je Jagodić. 

Zaprati FK Borac, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Borac Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

podstanarsalavora
Najjača izjava,agilna uprava,dokle taj bezobrazluk ide,Dodik im trpa budžetske pare,snsd prčija,da ima i malo zakona u BiH,već bi išla prijava UEFI zbog mješanja politike u sport,sram i stid da vas bude.
52 5
papagaj
Jao kretena majko mila, digao se kao da Real vodi u pm
37 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi