Janković: Neki igrači preko Bosne i Hercegovine žele sebi dizati cijenu

Selektor mlade reprezentacije

Janković: Neki igrači preko Bosne i Hercegovine žele sebi dizati cijenu · Intervju

Adnan Beganović

Selektor mlade reprezentacije Bosne i Hercegovine, Igor Janković, jedan je od rijetkih sportskih radnika u našoj zemlji, koji bez dlake na jeziku govori o problemima sa kojima se susreće. "Kupio" je Janković na taj način bh. javnost, no u isto vrijeme je pokazao i drugim sportskim radnicima kako i na koji način se trebaju odnositi prema poslu kojeg obavljaju. Otvoreno, bez bilo kakvog umotavanja, a sve za bolje sutra bh. sporta, u ovom slučaju fudbala.

Mlada reprezentacija Bosne i Hercegovine nije otvorila kvalifikacije za Evropsko prvenstvo na najbolji način. Tri poraza u isto toliko mečeva sa Slovenijom, Austrijom i Francuskom su sasvim sigurno razočarali i navijače, ali i selektora i njegove saradnike.

No, vremena za kukanje nema. Pred mladom reprezentacijom su novi izazovi, a da je moglo rezultatski i nešto bolje, svjestan je i selektor mlade reprezentacije Igor Janković, koji često bez dlake na jeziku govori o problemima sa kojima se susreće, ne samo on, nego i selektori reprezentacija iz drugih sportova.



Nije Jankoviću teško preko jezila prelomiti to da mnogi mladi igrači za naše selekcije igraju zato što u datom trenutku ne mogu za selekcije naših susjeda. Malo je danas takvih, ali ono što Janković često ističe u razogovorima s medijima, je sasvim sigurno veliki problem.

A, ko je Igor Janković?

Prve fudbalske napravio sam u Kozari iz Gradiške. Nakon toga sam otišao u Slovenju, odnosno u Primorje iz Ajdovščine, da bi se potom nastupao za BSK iz Banja Luke. Sa 20 godina sam zbog teške povrede koljena morao reći zbogom igračkoj karijeri, ali nisam otišao iz fudbala, odnosno okrenuo sam se trenerskom pozivu. Odmah sam krenuo sa školovanjem. Do momenta diplomiranja za Profi licencu sa pionirskom i kadetskom selekcijom Kozare sam osvojio naslov prvaka Bosne i Hercegovine. Mislim da je to ogroman uspjeh jer se realno radi o "malom" klubu ali dugujem veliku zahvalnost ljudima koji su ga vodili. Preuzeo sam zatim prvi tim Kozare i u dvije sezone uzastopno smo bili na korak do plasmana u Premijer ligu, no finansije nam nisu to dozvoljavale".

Sa 33 godine radili ste u A selekciji Bosne i Hercegovine. Bili ste u stručnom štabu Mehemda Baždarevića. Kakva iskustva nosite iz tog perioda?

"Prelijepo iskustvo, prije svega raditi sa Mehmedom Baždarevićem, velikim čovjekom i sportistom. Nažalost nismo imali sreće, odnosno kroz dva baraža smo zaustavljeni na putu za veliko takmičenje. No, imali smo dobre rezultate, mislim da je taj stručni štab nakon onog na čijem je čelu bio Safet Sušić, imao najviše pobjeda kroz kvalifikacije".

Oglasi

Nakon rada u reprezentaciji uslijedio je vaš povratak klupskom fudbalu, kako seniorskom, tako i omladinskom.

"Upravo tako. Jedan period sam samostalno vodio Borac iz Banja Luke, bio jedan period i direktor kluba. Onda sam preuzeo Tekstilac, pa Rudar Prijedor, nakon čega je uslijedio povratak u Borac gdje sam preuzeo poziciju direktora omladinskih selekcija. Osvojili smo tada i titulu sa juniorima, prvi put u historiji kluba. Bilježili smo dobre rezultate i u ostalim starosnim kategorijama i izbacili smo dosta igrača za omladinske selekcije."

Prije tri i pol godine ste zaplovili u selektorske vode omladinskih reprezentacija.

"Da, nakon rada u Borcu dobio sam pozi da preuzemem pionirsku selekciju naše zemlje. Rado sam ga prihvatio, nisam se bojao posla. Imao sam već tada mnogo iskustva iza sebe. Bilježili smo dobre rezultate u pionirskoj selekciji, imali smo čak niz od osam utakmica bez poraza".

Dobar rad sa pionirskom selekcijom je zapravo čekirao vašu kartu za mladu reprezentaciju. Kada ste dobili ponudu, da li ste mnogo razmišljali, možda se i bojali jer voditi U-21 selekciju u Bosni i Hercgovini nije nimalo lako. Mnogo je pritisaka, kako od klubova, tako sigurno i od strane menadžera.

Oglasi

"Razmišljao sam naravno, no nisam se bojao. Znam da je u našim okvirima teško raditi u mladoj reprezentaciji. No, svjestan sam i da ne može biti problema ukoliko se na samom početku postaviš onako kako treba. Profesionalan i pošten odnos kad-tad dolazi do izražaja. Mislim da dobro radimo, no nismo miljenici sreće jer rezultat nas ne mazi, ali vjerujem da će i rezultati uskoro biti naš adut."

Bosna i Hercegovina je, da se ne lažemo, specifično uređena zemlja, pa se to odražava i na fudbal. Konkretno mislim na to da, pogotovo u omladinskim selekcijama, imamo mnogo igrača koji bi da mogu igrali za susjedne zemlje. Koliko vam to stvara problem u radu?

"Upravo tako, dosta specifična zemlja i nedavno sam govorio da imamo dosta igrača koji u dubini duše razmišljaju da igraju za drugu reprezentaciju. Fudbalski smo mali, pa se i ne možemo kockati da ne zovemo pojedine igrače ako nisu svim srcem za reprezentaciju. Imali smo taj "slučaj Ilinković". Radilo se o kvalitetnom igraču, koji je u prijateljskim susretima uigravan, a kada su krenule kvalifikacione, okrenuo nam je leđa i prihvatio je poziv Hrvatske. Bio je to sa sportske strane veliki udarac, ali odlučio sam tada da priliku pružam što mlađim igračima koji mogu igrati i naredne kvalifikacije. Moja želja je da kroz rad u reprezentaciji ali i klubovima dobijemo u budućnosti igrače za seniorsku reprezentaciju".

Kada ste preuzimali mladu reprezentaciju da li su iz Saveza pred vas postavili cilj plasmana na Evropsko prvenstvo?

"Vidite, uvijek je u Fudbalskom savezu cilj da se pokuša otići na veliko takmičenje. Ušli smo sa tim ciljem, no ne želeći da ispadne kako tražim alibi, uzmite samo da su Dedić i Tahirović u A selekciji, pa zatim i problemi o razmišljanjima da se igra za druge reprezentacije. Bez toga, te sa pomenutim Dedićem i Tahirovićem bismo bili 40 do 50 posto jači i mogli bismo otvoreno reći da smo optimalni za ostvarivanje tog cilja. No, zbog svih tih problema je teško izbalansirati ekipu i imati jedan normalan red. Svako okupljanje je stepenica više za svakog igrača, no nažalost, ne iznenađuje me kada se neki igračio ne odazovu pozivu. Da se ne lažemo, teško je raditi ali prihvatam odgovornost i težinu posla i svaku kritiku. Ipak, želim da izbacimo što više igrača za A tim i mislim da će vrlo brzo 3-4 igrača iz mlade reprezentacije biti dio seniorskog tima".

Oglasi

Danas u svijetu imamo mnogo metoda rada sa omladinskim selekcijama. Recimo, neki Savezi forsiraju da njihove selekcije od one najmlađe pa do najstarije, igraju istim sistemom kojim igra i A tim. Na taj način pripremaju igrače za ono što će ih čekati u seniroskoj reprezentaciji. S druge strane naravno imaju i Savezi koji rade po drugim metodama. Šta vi mislite o tome, odnosno koji je recept za uspjeh bh. reprezentativnog fudbala?

"Od starta sam zagovornik jednog potpuno drugačijeg principa i rada u omladinskim selekcijama. Mislim da bismo trebali pokušati napraviti akademiju tih mlađih uzrasta gdje bi najbolji igrači u našem trening kampu u Zenici radili zajedno tokom cijele sedmice, a onda za vikend igrali za klubove iz kojih dolaze. Bili bi na jednom mjestu, tu se školovali i siguran sam da bismo tako dobili kvalitet, homogene grupe i sutra potencijalne igrače za mladu i A selekciju. Nije to nepoznanica u svijetu fudbala. Istina je da iziskuje mnogo troškova, pa zatim i odricanja, ali mislim da bi se uz pomoć UEFA-e mogla pokrenuti ta priča. Po meni je to jedini ispravan put za budućnost bh. fudbala".

U tri utakmice kvalifikacije smo doživjeli tri poraza. Uglavnom ste računali na "standardne" mlade reprezentativce. Da li u Premijer ligi i dvije entitetske lige imamo nekih igrača na koje biste mogli računati, a da do danas nisu nastupali za mladu reprezentaciju?

"Imamo četiri pet igrača u tim rangovima takmičenja koji nas tjeraju svojim igrama da o njima razmišljamo. No, u ovom trenutku nam je jako bitno da nam se oporave neki povrijeđeni igrači, koji su u ovih godinu dana već dio tima. Dobro je što se nakon povrede na teren vratio Enver Kulašin, koji je član trenutno vodeće ekipe Premijer lige. Ipak, želio bih reći da se nadam da će pravilo U-21 u Premijer ligi biti ponovo vraćeno na ono staro te da će dva, pa čak i tri mlada igrača morati igrati. Na taj način bismo sigurno dobili igrača za mladu reprezentaciju".

Oglasi

Slovenija, Austrija i Francuska, Tri protivnika i tri poraza u kvalifikacijama. Nije lijep pogled na tabelu, iako je moglo biti i drugačije.

"Prvu utakmicu protiv Slovenije smo očajno otvorili. Prvo poluvrijeme za zaborav i kritiku. Osjećao se neki pritisak, da bismo u drugom dijelu bilo bolji, pa stigli i do vodstva. Ali, primili smo dva gola radi nesmotrenosti naše zadnje linije. Imali smo nakon toga nekoliko situacija za postizanje gola i mogli smo izaći iz utakmice neporaženi, što bi bio i realan rezultat. Protiv Austrije smo odigrali kvalitetno, na osnovu svih statistika bili bolji protivnik, ali dvije kardinalne golmanske greške su nas koštale poraza. Protiv Francuske smo igrali jedino kako možemo protiv takve velesile. Zatvoreno, gusto u sredini. I bio je dobar recept. U zadnjim trenucima smo izgubili, boli nas taj poraz, ali smatram da smo dobili jedan vjetar u leđa. Malo nam je nedostajalo da izvućemo pozitivan rezultat."

Slijedi utakmica sa Kiprom?

"Da, i ukoliko budemo na nivou kakvom smo bili protiv Austrije i Francuske sigurno se možemo nadati pozitivnom rezultatu. No, u ovom trenutku još ne znamo da li će Ivan Bašić biti pozvan u A selekciju. On nam mnogo znači i s njim smo u timu mnogo kvalitetniji?

Zinedin Smajlović, fudbaler mladog tima Leccea (Primavera) odlučio je na kraju prihvatiti poziv Švedske. Navodno nezadovoljan statusom u našoj mladoj reprezentaciji?

"On je iz treće lige Švedske stigao u Lecce. Odradio je pripreme sa prvim timom, no nije igrao zvanične utakmice. Željeli smo samim pozivom da mu olakšamo put i u njegovom klubu, odnosno da vide u Lecceu da računamo na njega. Nije igrao te dvije utakmice jer na njegoj poziciji su igrali igrači koji su standardni u svojim klubovima i igraju seniorski fudbal. Nakon toga, odnosno nakon što nije dobio minutažu njegova velika ljubav prema Bosni i Hercegovini je splasnula. Okrenuo se drugoj reprezentaciji. Ponavljam opet, imamo dosta igrača koji žele preko reprezentacije Bosne i Hercegovine da sebi dignu cijenu, te da nađu svoje mjesto u ligama, a ne dobijaju poziv od tih kvalitetnijih reprezentacije gdje žive. Dakle, bez dlake sam na jeziku, žele podići sebi cijenu, a veliko je pitanje kolika je ta ljubav prema državnom dresu i grbu iskrena i realna. To je ono što nama selektorima otežava put pri samom odabiru igrača."

Za kraj, imamo li u dijaspori igrača na koje treba obratiti pažnju?

"Pratimo sve igrače u dijaspori. Ne bih mnogo o imenima jer i tako se posao može pokvariti. Ali, evo znate i sami za Jašića, Omića i Bajraktarevića. Njegova priča je da tako kažem najsvježija. Vjerujte mi da je Savez uradio maksimum. Čak mu je napravljen termin u Sjedinjenim Američkim Državama da izvadi dokumente kako bi mogo igrati za nas. No, ostala je jedna slijepa ulica. On igra i dalje za SAD. Jašića uslovaljaju statusom u klubu. Nije tim momcima lako jer očito da promjenom državljanstva narušavaju svoj status u klubu. No, to je posebna tema. Ali, vjerujte da je Savez dao maksimum, no i ti igrači jednom moraju presjeći i odlučiti za koga žele igrati".

Top Komentari

Marro
Koji bi to mladi igrač iz dijaspore došao kada vidi šta se radi pogotovo u A selekciji prvi kapiten loče po Taverni i drugim kafanama tjera prave momke profesionalce pa koji mladi bi došao u takvo okruženje nije ni njih kriviti što neće vide Pjanića dudla gumeno crijevo drugi obilaze familiju kapiten slavi dječije rođendane u kampu dolaze žene rodbina ljubavnice
3 0
Brazuka
Igraju ti 5 igrača bez minute u klubovima i ti pričaš o poštenju
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi