Ostavljao je srce i dušu, "orao" teren, a uskoro će u šestu deceniju i izgleda zaista impresivno!

Prije dvije decenije postigao antologijski gol

Ostavljao je srce i dušu, "orao" teren, a uskoro će u šestu deceniju i izgleda zaista impresivno!

A. Čaušević

Kao dječaka su ga otpisali jer su mu rekli da nije dovoljno fizički razvijen da igra fudbal što je u njemu probudilo i inat te je postao jedan od najboljih u historiji fudbalske igre.

Sa ukupno 1114 utakmica Javier Zanetti (47) se nalazi među pet igrača sa najviše nastupa u historiji fudbalske igre. Radi se o čovjeku koji je 861 put nosio kapitensku traku Intera, kluba kojem je dao svoje srce i dušu.

Javier se rodio u uobičajnoj radničkoj porodici. U djetinjstvu je radio u prodavnici, dostavljao je milijeko, a često je i pomagao svom ocu. Kada je odbijen u Independienteu jer nije bio fizički spreman kao vršnjaci priključio se anonimnom klubu Talleres de Remedios de Escalada.

Poslije toga je uslijedio period sasvim solidnih sezona u Banfieldu da bi 1995. godine stigao u Inter gdje se zadržao naredne dvije decenije, tačnije do kraja karijere.

Ostao je upamćen kao prototip istinskog kapitena i vođe na terenu koji u svakom trenutku daje svoj maksimum. Igrao je uglavnom u odbrani, na poziciji desnog beka, a mogao je popuniti i pozicije u veznom redu.

Zbog svoje prodornosti i prepoznatljivog trka te dugog koraka nosio je nadimak Traktor jer bi praktično u svakom meču "preorao" teren zbog čega je bio izuzetno cijenjen i od strane protivnika.

Oglasi

Tokom karijere igrao je protiv mnogih zvijezda i najboljih igrača u historiji fudbalske igre. Zbog njegovog unikatnog stigla igre mnogi su izbjegavali da ga napadaju ili su odlazili na drug ustranu terenu. Kao trojicu protiv kojih mu je najteže bilo izabrao je Zinedinea Zidanea, Ricarda Kaku i Ryana Giggsa.

Vrlo rijetko je bio strijelac, u karijeri je postigao 20-ak golova. Najbolji svakako još 1998. godine u finalu tadašnjeg Kupa UEFA kada je "pocijepao" mrežu Lazija projektilom sa ivice kaznenog prostora.

Kopačke o klin je okačio u maju 2014. godine. Godinu ranije u Palermu je doživio tešku povredu kada mu je stradala ahilova tetiva što je na neki način i ubrazalo njegov odlazak u penziju.

Nakon penzionisanja odmah je dobio funkciju u Interu gdje je imenovan za podpresjednika, funkciju koju i danas obnaša u milanskom klubu.

Oglasi

Iako je odavno u penziji izuzetno vodi računa o fizičkom izgledu i vrlo često je u teretani što pokazuju i njegove fotografije sa odmora pa mu na trbušnim mišićima mogu zaviditi i nekoliko decenija mlađi fudbaleri.

Kao igrač je s Interom na terenu osvojio četiri Scudetta dok mu je dodijeljen i onaj oduzeti Juventusu zbog afere Calciopoli. Osim Kupa UEFA bio je i predvodnik čuvene generacije Nerazzurra koja je 2010. godine osvojila Triplettu, uključujući Ligu prvaka.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Bez obzira što je igrao s vrhunskim igračima sa selekcijom Argentine čiji je dres nosio 143 puta na velikim takmičenjima nije uspio ostvariti zapažen rezultat.

Zanetti je dugo godina u braku sa Paulom de la Fuente koja mu je bila i djevojka u djetinjstvu. Imaju troje djece i žive u blizini jezera Como. Posjeduju i restoran u strogom centru Milana.

Zaprati Internazionale, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Internazionale Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi