Je li Lopeteguijev tim U21 najbolji koji je ikad gostovao u BiH?

Sjećanje na blisku prošlost

Je li Lopeteguijev tim U21 najbolji koji je ikad gostovao u BiH?

Slučajna potraga do kad je Kylian Mbappe igrao za svoju juniorsku reprezentaciju i da li je bio u rosteru kada je Francuska, inače tadašnji aktuelni juniorski prvak, poražena od BiH u Romorantinu 0:2 prošle godine, navela nas na Zenicu i novembar 2013.

Istražujući tako kakve smo sve virtuoze imali priliku vidjeti golim okom, uživo, prisjetismo se nadrealne utakmice mladih reprezentacija BiH i Španije.

"Bilo bi suludo staviti se u ulogu favorita u ovom susretu. Poštujemo Španiju jer su oni evropski i svjetski prvaci. Mi smo u prošlom susretu pokazali da možemo da im pariramo i pružit ćemo naš maksimum i u ovom meču“, kazao je Dragan Perić, trener u stručnom štabu U21 reprezentacije BiH.

Prva utakmica za izabranike Vlade Jagodića nije bila loša. Domaćin je u Mursiji slavio samo 3:2, ali tu je očito posrijedi bila neka "greška u sistemu".

Tada je u Zenici bilo 6:1, a iz ove perspektive ta ekipa sa Julenom Lopeteguijem kojeg su pred Mundijal u Rusiji otjerali sa pozicije selektora A reprezentacije jer je preuzeo Real Madrid čini se vjerovatno najboljom koja je gostovala u BiH ikada.

Pacheco (Alaves), Carvajal (Real Madrid), Jordi Amat (Swansea), Bernat (Bayer), Saul Niguez (Atletico Madrid), Pardo (Real Sociedad), Sergi Roberto (Barcelona), Torres (Porto), Sarabia (Sevilla), Jese (PSG), Munian (Bilbao), Deulofeu (Watford), Morata (Chelsea), Suso (Milan)...

Mnoge od ovih igrača nemoguće je ne prepoznati. Tolika koncentracija talenta zaista se rijetko sreće, pa i iz retrospektive. Obično iz mladih reprezentacija ponikne nekolicina dobrih igrača, no da ih 90 posto postanu vrhunski fudbaleri, to se rijetko sreće.

"Ovo što Španija igra mi vjerovatno nikada nećemo moći. Nismo uspjeli udvojiti Delafoa, slabo smo reagovali u odbrani. Rezultat je previsok ali Španci su zaista demonstrirali fenomenalnu igru, potvrdili da su najbolji na svijetu“, rekao je tada selektor Vlado Jagodić.

Za BiH su igrali: Jajalo, Barišić, Kovačević, Sead Hajrović, Bevab (od 46. Letić), Zakarić (od 84. Duljević), Grahovac, Čajić (od 69. Kvesić), Prcić, Krunić, Mešanović. Među pozvanima bili su i Gojko Cimirot, Amer Bekić, Aleksandar Subić...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije