Je li Luis Ibanez najzvučnije pojačanje u historiji Premijer lige?

Potpisao za Zrinjski

Je li Luis Ibanez najzvučnije pojačanje u historiji Premijer lige?

A. Čaušević

Zrinjski je ozvaničnio angažman Luisa Ibaneza, iskusnog argentinskog defanzivca koji je s Plemićima potpisao ugovor do ljeta 2021. godine. 

Premijer liga BiH iz mnogih faktora prije svih infrastrukturnih i finansijskih ne predstavlja mamac za zvučna imena pa se o Ibanezu s obzirom na njegovu reputaciju može raspravljati o potencijalno nazvučnijem inostranom pojačanju u historiji bh. prvenstva.

Rijetki su fudbaleri koji imaju CV kao Ibanez, a da su odlučili da svoj fudbalski hljeb zarađuju u BiH. Posebice ako se u obzir uzme da je ovaj 31-godišnjak u Trabzonsporu imao godišnju platu od čak milion eura.

Ibanez definitivno može stati rame uz rame sa Leonom Benkom, Matom Jajalom i Milanom Stepanovom koji su prije nekoliko godina bili članovi FK Sarajevo. Benko je bio prvi golgeter bh. prvenstva, Jajalo je za šest mjeseci pokazao klasu, dok je Stepanov brže otišao nego što je došao.

U grupu najzvučnijih pojačanja bh. premijerligaša se sigurno može uvrstiti i Nenad Stojanović koji je pred prvu zajedničko izdanje takmičenja stigao iz Crvene zvezde u Leotar na posudbu i tada pokazao da se radi o izuzetno kvalitetnom igraču. Dobre partije u trebinjskom klubu su ga odvele do belgijskog Genka.

Neki ostavili trag, neki ne

Igralo je u Premijer ligi BiH niz inostranih fudbalera koji su stigli na mala vrata, ali su se ispostavili kao odlična rješenja. Prvi na listi je bez sumnje Wanger Santos Lago. Brazilac je igrajući za Posušje i Široki 15-ak godina postao najbolji strijelac u historiji bh. prvenstva.

Tako je Željezničar znao napraviti prave poteze angažovanjem Bubacara Dialibe i Patricka Nyeme. Odlične partije u dresovima Čelika, Sarajeva i Širokog Brijega pružao je Brazilac Marciano, a tu je i Argentinac Juan Manuel Varea, bivši ofanzivac Željezničara i Širokog Brijega. 

Ne treba zaboraviti i Ricarda Baiana koji je poslije dobrih partija u Širokom Brijegu dobio i poziv u reprezentaciju BiH odigravši jedan meč za bh. nacionalni tim i to protiv selekcije Srbije i Crne Gore u kvalifikacijama za SP 2006.

Vrijedi istaći da je u Premijer ligi BiH jednu sezonu proveo i Luka Modrić igrajući za Zrinjski. Tada perspektivni fudbaler je u međuvremenu izrastao u jednog od najboljih veznjaka svoje generacije. Prošle godine je "pokupio" sve prestižne individualne nagrade uključujući Zlatnu loptu.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

U BiH je igrao i Lamine Diarra. Senegalac je od 2005. do 2007. godine bio član Zrinjskog, a kasnije je igrajući za Partizan i niz turskih klubova pokazao da se radi o odličnom igraču. U promašaje se, barem u novije vrijeme, mogu uvrstiti Harmony Ikande (Sarajevo) i Javier Hervas (Željezničar). 

Dok je nastupao za Dinamo i Crvenu zvezdu Ibanez je pružao sjajne partije i dokazao da se radi o vrhunskom fudbaleru, barem za ove prostore. Njegov kvalitet je neupitan, ali kao i uvijek to treba potvrditi i na terenu. Neki njegovi prethodnici su to uradili, a neki i ne baš.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

Top Komentari

nedoni46
dok se ne pokaže da prvo ima status pojačanja a onda da odigra na vrhunskom nivou tel tad može rame uz rame sa ostalim, do tad Leon Benko ubjedljiv
28 3
genter
Matej Delac, Chelsea! Kakav ovaj, mislim svaka cast al najveci klub u kojem je igrao je Dinamo. Daleko je on od najzvucnijeg.
23 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi