Pokupio je ženu kapitenu i najboljem igraču Evrope pred start Mundijala, znao je šta mu slijedi

I to u danima kada je počeo da osvaja fudbalski svijet

Pokupio je ženu kapitenu i najboljem igraču Evrope pred start Mundijala, znao je šta mu slijedi

Admin Čaušević

Sa 23 godine osvajao je fudbalski svijet. Proglašen igračem godine u svojoj zemlji sa šampionskom medaljom oko vrata spreman za svoje prvo veliko takmičenje - Svjetsko prvenstvo. 

Već je skupio 15 nastupa i postigao osam golova te su mnogi vidjeli kao startera, ali luda ljubav mu je zauvijek uništila reprezentativnu karijeru. Srce je nadvladalo razum i tu mu je počeo kraj.

Šarmantan i lijepog izgleda Jean-Francois Larios je imao poprilično kontorverznu karijeru, a usudio se "skinuti" ženu svog tadašnjeg kapitena te najboljeg igrača Evrope, Michela Platinija.

Toliko je kontroverzi okruživalo karijeru veznjaka rođenog u Alžiru da je teško odabrati odlučujući trenutak, no dvije epizode između 1980. i 1983. vjerovatno su dovele do njegovog konačnog pada.

Larios je već osvojio dva naslova prvaka Francuske sa St-Etienneom i igrao je u finalu Kupa UEFA dok je bio na posudbi u Bastiji, prije nego što se vratio u St-Etienne je postao saigrač sa Platinijem.

Larios je bio duboka odskočna daska za Platinija, a vrhunac su dosegli 1981. godine kada su Zeleni konačno postali prvaci.

Oglasi

Šta je tu moglo krenuti po zlu? Larios i Christelle, Platinijeva supruga, su se zaljubili.

I dok je St-Etienne neko vrijeme uspijevao javno držati stvari pod kontrolom, u pozadini je bilo turbulencija, budući da su se nekoć bliski prijatelji, razumljivo, pojavljivali na suprotnim stranama.

  
Larios(lijevo) i Platini(u sredini) kao saigrači

Bližilo se Svjetsko prvenstvo 1982. godine i francuska javnost je očekivala da Platini i Larios budu nositelje igre i svojoj zemlji donesu zlato.

"Ovo je priča o Adamu i Evi.. Ali bila je to ljubav na prvi pogled, prava ljubavna priča. Mislili smo da smo dobro skriveni, ali nažalost pričalo se..."

"S njim (Platinijem) više nismo razgovarali. Čak se ni pozdravljali. Ali smo nastavili igrati zajedno. Kad imate ugovor, začepite usta. Bili smo usred prvenstva, dolazilo je Svjetsko prvenstvo... U januaru 1982. otišao sam do trenera Michela Hidalga da mu objasnim situaciju. Predlažem mu da za dobrobit ekipe da odglumim povredu i ne idem na Svjetsko prvenstvo. On je odbio."

Oglasi

"Ali sam postao treća karta. On (Platini) je bio taj koji je odlučivao ko će igrati ili ne igrati u ekipi Francuske. Znao sam, preuzeo sam svoje obaveze. Bilo bi drugačije da je bio prosječan igrač."

"Postoje takve stvari koje su se događale u drugim klubovima, a nisu izašle na vidjelo. Žena koja ode s najboljim prijateljem svog muža ponekad se dogodi u životu."

"Napokon se oprostila od mene telefonom, odlučila je da me ostavi. Morao sam to prihvatiti."

" Sa Platnijem sam se tek vidio 2001. godine na plaži na Mauricijusu. Stavio je ruke na glavu kada me je vidio, ali nismo razgovarali."

Larios i Platini su bili starteri u prvom meču na Mundijalu protiv Engleske. Francuzi su izgubili sa 1:3, a Platiniji je odmah nakon meča zaprijetio da će igrati ili on ili Llarios koji je na kraju zaigrao tek u meču za treće mjesto protiv Poljske, to mu je bio posljednji reprezentativi meč. Platinija tada nije bilo u timu.

Na ljeto 1983. godine prešao je u Atletico Madrid gdje se ozbiljno povrijedio te se vratio u Francusku na liječenje, protiv klupske volje pa je na kraju bez ijednog nastupa za Jorgandžije otišao u švicarski Xamax. Igrao je u Kanadi za Montreal, a karijeru je završio u Francuskoj.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

  
Larios je prije pet godina objavio autobiografiju

Njegova biografija iz 2017. otkriva priče o uzimanju amfetamina "samo u dobrim prilikama kako bi bio u rangu s Nizozemcima ili Nijemcima”, kockanju, seksu, alkoholu i drogama

"Razdirao sam se alkoholom i drogama", naveo je Larios koji se između ostalog jedno vrijeme bavio i fudbalskim menadžerstvom, ali je osuđen na pet godina zbog prevara te je prošao i sa kaznom od 200.000 eura.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi