Jedan od najuspješnijih trenera svih vremena stao u odbranu Salihamidžića

Ottmar Hitzfeld dao podršku sportskom direktoru Bavaraca

Jedan od najuspješnijih trenera svih vremena stao u odbranu Salihamidžića

E. Škorić

Unatoč silnim kritikama, sportski direktor Hasan Salihamidžić dobio je punu podršku čelnih ljudi minhenskog Bayerna, ali i onih koji su na bilo koji način uz njemačkog prvaka.

Nedavno je Uli Hoeness stao u odbranu Salihamidžića, sada je to učinio i Ottmar Hitzfeld (70), jedan od najuspješnijih trenera na svijetu i nekadašnji strateg Bavaraca.

Osvojio je, između ostalog, pet prvenstava i Ligu prvaka s Bayernom. Prije toga, s Borussiom Dortmund (1997) već je osvojio krunu kontinentalnog klupskog nogometa.

Hitzfeld je najprije komentarisao sezonu u kojoj Bayern brani naslov prvaka, a sada gostuje vodeće Leipzigu. Leipzig ima devet, a Bayern sedam bodova nakon tri kola.

"Na početku sezone Bayern uvijek ima veći teret, jer su očekivanja ogromna - na kraju, računa se samo naslov. Zato je početak sezone uvijek pomalo smolast. Imate nove igrače, trener se mora obvezati, treba vremena da se momčad ponovno dovede u formu. U Bayernu nema puno vremena, trebate odmah da napravite sve što od vas traže i zato je nekada teško trenirati Bayern", rekao je legendarni Švicarac.

Ipak, očekuje da Bayern na kraju bude prvak i da ima uspješnu sezonu.

"Vrlo sam uvjeren u dobru sezonu jer znam mehanizme u tako vrhunskom klubu. Zato me ne čudi da Bayern samo mora opet poduzeti pravi korak. To je za mene logičan razvoj".

Kako je biti trener Bayerna?

"Bayern ima visok prioritet, čast je ako dobijete priliku trenirati najbolji klub u Njemačkoj. Za trenera je uvijek najvažnije da može dokazati uspjeh".

Hoeness je nedavno najavio da odlazi iz Bayerna.

"Bila je to iznenađujuća vijest za mene. Mogu mu samo čestitati na donošenju ove odluke. Uostalom, postoji život velike odgovornosti kada ste predsjednik, usmjerite svoju sudbinu i uvijek budete u žiži javnosti. Mogućnost da se malo povuče tada povećava kvalitetu života. Ali Uli Hoeness je uvijek bio lice Bayerna, on ostaje klub. Njegova će riječ uvijek imati težinu, gdje god se nalazio".

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Osvrnuo se i na kritike koje proživljava Hasan Salihamidžić.

"Ne razumijem kritiku, koja se iznova i iznova prakticira kod Salihamidžića, pa i Kovača. Prvo trebate nekome dati priliku, a zatim procijeniti - a ne trajno komentirati. Nogomet se pretvorio u sport u kojem se svaka utakmica ocjenjuje kao da o njoj ovisi naslov. Naravno da je teško mladom menadžeru poput Salihamidžića da radi po svojim zamislima. Morate se pokušati koncentrirati na svoj primarni posao, osnovnu djelatnost, a ne na sve".

Zaprati FC Bayern Munich, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FC Bayern Munich Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Eto Salihamidžić bi mogao biti BH selektor umjesto Prosineckog. Ja misim da e ideja dobra.
2 0
Shik
Ma jos Mijatovicu dati neku ulogu i da im vratimo Desant na Drvar na Allianz Areni.
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi