Jedna od najpodcjenjenijih omladinskih škola u Evropi
Foto: Eric Dier (lijevo), Cristiano Ronaldo (sredina), Ricardo Quaresma (desno) (EPA)

Sporting Lisabon stvara velike igrače

Jedna od najpodcjenjenijih omladinskih škola u Evropi

Mnoge fudbalske ekipe imaju prepoznatljiv stil poslovanja i stvaranja tima koji se zasniva na kvalitetnom radu sa omladinskim pogonima. 

Neke od najpoznatijih fudbalskih škola u Evropi su ona Ajaxova, Arsenalova, Barcelonina, škola Dinamo Zagreba itd. Ipak, jedna od najpodcjenjenijih škola fudbala je ona Sportinga iz Lisabona. 

Iako njihovo ime nećete tako često čuti kada se spominju najbolje mlade škole fudbala, činjenice su ipak na strani ove portugalske ekipe. A, činjenice su fudbaleri koje je ova škola 'napravila' u posljednjih 10-ak godina. 

Na kraju krajeva iz njihove škole dolazi petostruki osvajač Zlatne lopte i trenutno zvanično najbolji fudbaler svijeta Cristiano Ronaldo. Osim njega, klub je tokom ovog stoljeća izbacio još mnogo vrhunskih igrača, a u ovom tekstu ćemo prikazati idealnu postavu njih 11. 

Foto: Idealna postava od igrača koji su karijeru počeli u Sporting Lisabonu  

Na golu bi bio Rui Patricio, golman koji čitavu karijeru stoji na golu svog matičnog kluba, a ispred njega bi u odbrani bili Cedric Soares, Eric Dier i Jose Fonte. Cedric je trenutno član Southamptona, Eric Dier Tottenhama, a Jose Fonte West Ham Uniteda. 

Po krilima bi igrali Quaresma (danas fudbaler Bešiktaša) i Gelson Martins (Sporting). Vezni red bi bio sastavljen samo od velikih zvijezda, a tu bi igrali Joao Mario, William Carvalho i Joao Moutinho. Prvi je trenutno član Intera, drugi Sportinga, a treći Monaca. 

U napadu bi igrao najbolji napadač današnjice Cristiano Ronaldo, a osim njega tu bi bio njegov nekadašnji saigrač iz Manchester Uniteda i današnji fudbaler Lazija Nani. 

Foto: Luis Figo na početku karijere u dresu Sporting Lisabona 

Osim pomenutih fudbalera, ovdje treba dodati i imena nekih igrača koji su krajem prošlog ili početkom ovog stoljeća započeli karijere u Sportingu, a okončali su karijere u međuvremenu. 

Najpoznatiji takav je naravno Luis Figo. On je karijeru počeo u Sportingu, a kasnije je bio član Barcelone, Real Madrida i Intera prije nego što se oprostio 2009. godine. Osim Figa, karijeru u Sportingu su počeli igrači poput Simao Sabrose (nekadašnji igrač Barcelone i Atletico Madrida), Miguela (nekadašnji bek Valencije) ili Miguel Veloso (još uvijek aktivan fudbaler - član Genoe).

 

 

 

 

Potražite više informacija na temu Primeira liga:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi