Jedna od najvećih nogometnih sramota viđena je u Gijonu: Komentator od muke prestao komentarisati

Kako su Nijemci i Austrijanci "podvalili" Alžiru

Jedna od najvećih nogometnih sramota viđena je u Gijonu: Komentator od muke prestao komentarisati

E. Škorić

Alžir je bio najveći pobjednik Svjetskog prvenstva 1982. godine u Španiji, pa i pored činjenice da je eliminisan u grupnoj fazi.

Naime, Alžir je u 1. kolu SP-a 1982. pobijedio Zapadnu Njemačku 2:1, a Elf se nakon toga trebao vaditi protiv Austrije u posljednjem kolu kako bi prošao u drugi krug turnira.

Njemačka je već u 10. minuti povela s 1:0, a upravo je taj rezultat vodio obje reprezentacije dalje. I od tada su se igrači obje momčadi, na čuđenje cijelog svijeta i bijes Alžiraca, na terenu izbjegavali. Alžircima je uzaludna bila i ranija pobjeda nad Čileom od 3:2.

"Poljubite se, poljubite se", uzvikivali su svi na stadionu u Gijonu, a ogorčeni Alžirci u šoku gledali šta se to dešava i novčanicama gađali aktere koji su ciljano eliminisali Alžir.

Kombinacija je bilo nekoliko, no svjesno su Austrija i Njemačka odigrale tek toko da Alžir ispadne. Da je Austrija remizirala ili pobijedila, Njemačka bi ispala, dok bi pobjeda Nijemaca od tri gola razlike eliminisala Austrijance.

Osude su stizale sa svih strana svijeta, tražilo se i ponavljanje utakmice, ali FIFA je na sve ostala gluha. Upravo zbog toga je kasnije uvedeno pravilo da se sve utakmice posljednjeg kola igraju u isto vrijeme.

Alžir je na spomenutom Mundijalu postao prva afrička reprezentacija koja je porazila evorpski tim, ujedno postali i prva selekcija s njihovog kontinenta koja je osvojila dvije utakmice na jednom Svjetskom prvenstvu.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Zanimljivo je da je njemački komentator na ARD-u Eberhard Stanjek u jednom trenutku odbio da komentariše utakmicu, dok je austrijski komentator Robert Seeger zatražio od gledatelja da isključe televizore i da prestanu gledati sramotu.

Zapadna Njemačka je igrala finale, no nije mogla da pobijedi Italiju Enza Bearzota.

Top Komentari

ratip irats
Njemačka nam je simbol poštenja, a ono i oni kao i mi. Kad treba, moze se i dogovoriti...
10 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi