Rođen u "nedođiji", Stam ga "bacio" u reklame: Žilavi virtuoz konačno popio posljednju tabletu

Bio je briljantan

Rođen u "nedođiji", Stam ga "bacio" u reklame: Žilavi virtuoz konačno popio posljednju tabletu

Admin Čaušević

Rijetki su fubaleri koji su stisli zube pa se suprotstavili "zloglasnom" Jaapu Stamu. Svojevremeno je to oradio i glavni akter ove priče. I nije dobro završio. 

Mnogi fudbalski fanovi Jespera Hronkjaera pamte po njegovim igrama u Chelseaju. Danas je mežu najzaslužnijim zašto je Chelsea postao ono što je danas jer je zabio gol vrijedan plasmana u Ligu prvaka nakon čega je uslijedila kupovina silnih zvijezdi zahvaljujući novcu Romana Abramovicha.

Skandinavci nikad nisu slovili za vrsne fudbalere jer su se uglavnom bazirali na zimske sportove. Niko nije ni mogao ni zamisliti da će jedan od najvećih u historiji Danske doći sa dalekog Grenlanda. Upravo tu se rodio Gronkjaer.

U karijeri je igrao još za Ajax, Birmingham City, jednu sezonu se zadržao u Atleticu, poslije čega je uslijedio odlazak u Stuttgart. Karijeru je okončao u Kopenhagenu prije deset godina.

Kao fudblar bio je izuzetno "žilav". Odlična desna noga i mršava građa su za njega bile savšena kombinacija kojom je protivničke odbrane dovodio do ludila.

Dok je igrao za Chelsea u meču Lige prvaka sukobio se i sa Stamom. Obzirom na njegov izgled u poređenju s legendarnim Nizozemcem nije teško pogoditi ko se lošije proveo. Jedan potez rukom je bio dovoljan da Danac završi u reklamama.

Oglasi

Poslije odlaska u penziju 2011. godine neko vrijeme je radio kao komentator, a prije pet godina nastali su njegovi najveći problemi u životu. Uslijedila je borba sa depresijom i tabletama, stalne posjete psihijatrima...

"Sve je počelo osipom na vratu, onda su počeli herpesi. Izgubio sam i kose. Teško sam uspjevao da radim", prisjetio se Gronkjaera koji je nakon svega završio u hitnoj.

Tek godinu dana kasnije se ustanovilo da pati od depresije, anksioznosti i stresa. Gubitak kose, problemi s vidom, nemogućnost da sluša muziku ili gleda televiziju, iscrpljenost... Samo su neki od problema s kojim se suočavao.

"Morao sam reći ženi: Dosta! Ovo je neizdrživo. Potrebna mi je pomoć. Nakon toga sam počeo ići kod psihijatra", prisjeća se nekada odlični krilni fudbaler kojem je terapija trajala četiri godina.

Nedavno je popio posljednju tabletu. Ponovo se osjeća kao nov i nije krio svoje zadovoljstvo zbog toga. Sve je i javno objavio.

"Popijena posljednja tableta nakon četiri godine od prve. Bili ste mi velika podrška da stres i depresija izblijede. Iako mi nikad nije bio cilj da vas izbacim iz života, mislim da je pravo vrijeme", napisao je Gronkajer u oproštaju od tableta.

S Chleseajem je najviše dogurao do polufinala Lige prvaka, a najtrofejnije godine je imao u Kopenhagenu sa četiri titule prvaka Danske.

Za nacionalni tim je odigrao 80 utakmica uz pet golova. Igrao je na Svjetskim prvenstvima 2002. i 2010. godine te na Euro 2004 kada je nastupio nekoliko dana nakon smrti majke.

Zaprati Chelsea, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Chelsea Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

BogatiDijasporac
Jesper Grønkjær ili Gronkjer, nikako Hronkjaer, pobogu. Google je besplatan u p.m., pogledajte.
7 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi