Jedan 'zaboravio' crtati linije, drugi ih povlačio gdje ne treba - Skandal za skandalom u Engleskoj
Katastrofalno i amatersko korištenje VAR-a od strane engleskih sudija ne može nadomjestiti bodove Arsenalu i Brightonu (Foto: Screenshot)

John Brooks suspendovan, čeka se Lee Mason

Jedan 'zaboravio' crtati linije, drugi ih povlačio gdje ne treba - Skandal za skandalom u Engleskoj

M. Šljivak

Sudija John Brooks suspendovan je sa dužnosti koje je trebao večeras obavljati u VAR sobi u gradskom derbiju između Liverpoola i Evertona, ali i s derbija koji se igra u srijedu između Arsenala i Manchester Cityja. Razlog je skandalozna greška koju je napravio u subotu kada je Brightonu crtao pogrešne linije ofsajda u duelu protiv Crystal Palacea i direktno je utjecao na rezultat.

Engleske sudije su nakon proteklog vikenda ponovo u centru pažnje. Desile su se dvije skandalozne greške i to na utakmicama Arsenal - Brentford, te Crystal Palace - Brighton.

Lee Mason je skandalozno 'zaboravio' nacrtati linije u duelu Arsenala i Brentforda kod izjednačujućeg gola gostiju i ukrao je dva boda Topnicima.

Sličnu grešku imao je i John Brooks. On je u duelu Crystal Palacea i Brightona izvlačio pogrešne linije. Poništio je čist gol Pervisa Estupinianu jer je povukao liniju s Jamesom Tomkinsom umjesto Marcom Guehijem, koji je bio zadnji igrač odbrane.

[twitter]https://twitter.com/RefmistakesUK/status/1624698381099573251[/twitter]

Tako je Brooks signalizirao da je fudbaler Brightona u ofsajd poziciji. Poništen je čist pogodak ovom timu, pa izvinjenje Udruženja sudija na čelu s Howardom Webbom neće previše pomoći u ovom slučaju Brightonu i Arsenalu.

Oglasi

John Brooks trebao je u naredna tri dana odraditi dvije velike utakmice. Određen je kao VAR sudija za derbije Liverpoola i Evertona, te Arsenala i Manchester Cityja, ali njega neće biti tamo.

Udruženje engleskih sudija (PGMOL) odlučilo je povući Brooksa s dužnosti. Umjesto njega u VAR sobi će na ovim mečevima biti Andre Marriner i David Coote.

"John Brooks je zamijenjen u VAR sobi za utakmice Liverpoola i Evertona, te Arsenala i Manchester Cityja. Andre Marriner i David Coote će preuzeti njegove dužnosti", potvrđeno je.

Odluke o Leeju Masonu još uvijek nema. Iz Arsenala traže njegovu suspenziju i izvjesno je da ni ovog 51-godišnjeg sudiju nećemo gledati u VAR sobi u narednim utakmicama Premiershipa.

Oglasi

Usprkos svim kaznama niko Arsenalu i Brightonu ne može vratiti bodove. Ove greške su ogromne i mogle bi neku od ekipa skupo koštati u ostatku sezone.

Chris Foy: "Uzrok je ljudski faktor"

Chris Foy iz Udruženja engleskih sudija (PGMOL) objašnjava šta se dešavalo i žali što je došlo do greške kojoj je uzrok ljudski faktor.

"VAR je provjeravao je li bilo ofsajda u začetku akcije i je li Ethan Pinnock blokirao Gabriela. Gledali su je li bilo prekršaja i odlučili da nije, pa na kraju i nije bilo reakcije".

"U izgradnji akcije kod gola, Christian Norgaard koji je bio asistent, nalazio se u ofsajd poziciji. Istina je da u VAR sobi nisu crtali linije. To se računa kao greška ljudskog faktora. Da su crtali linije gol bi bio poništen", rekao je Foy.

Novi šef sudija Howard Webb pozvao jen a strpljenje i razumijevanje za sudije.

Potražite više informacija na temu Premier league:

"Otvoren sam i transparentan te pokušavam spustiti zavjesu na priče o odlukama. Mnogi se ljudi ne slažu s odlukama, ali uz pomoć naših kolega iz TV kuća pokušavamo doći do toga da bolje razumiju odluke koje se donose i da ih lakše prihvate", rekao je Webb.

Ipak, ne postoji normalna osoba koja može prihvatiti brutalne greške iz sedmice u sedmicu koje se dešavaju u jednoj od najboljih liga svijeta i koje korištenje VAR-a srozavaju na amaterizam.

Zaprati Liverpool, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Liverpool Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

Top Komentari

adoguns88
Jbm vam svima,najgore sudije na svijetu u najjacoj ligi a dokazano je da je Howard Webb navijac Man.utd mamu ti
2 3
Ade1
@adoguns88 opet Manchester United kriv hahahahaha pa vama kad je loše vrijeme Manchester United je kriv
1 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi