Još jedan sportski kolektiv iz Zenice pred gašenjem?
Zeničanke se gase nakon 16 godina postojanja

ŽNK Čelik u gotovo bezizlaznoj situaciji

Još jedan sportski kolektiv iz Zenice pred gašenjem? · Saznajemo

D. Kurbegović

Zenički sport već godinama se nalazi u strahovitom padu, klubovi su na izdisaju ili su ugašeni, ponos grada NK Čelik nalazi se u trećem rangu nogometa, dok je OKK Čelik nedavno izbačen iz lige zbog finansijskih problema.

Sve je to posljedica lošeg sistema, odnosno vođenja klubova i ne brige gradskih i kantonalnih vlasti za sportom. Nakon 16 godina postojanja još jedan klub u Zenici nalazi se pred gašenjem.

ŽNK Čelik nalazi se u veoma teškoj situaciji, te je situacija alarmantna. Nekadašnji premijerligaš prvi dio sezone u Prvoj ligi Federacije BIH počeo je veoma ambiciozno. Uprava je dovela nekoliko iskusnih igračica sa kojima je željela izboriti povratak u društvo najboljih. Problemi su kulminirali već nakon nekoliko prvenstvenih kola. Zbog neisplaćenih a obećanih premija, ekipa je odbila otputovati na gostovanje protiv Željezničara u 11. kolu.

Igračice ne žele igrati u proljetnom dijelu da igraju za Čelik, a kako je za SportSport. ba kazala Vahida Mujčinović, v.d. predsjednica kluba pokušava na sve načine spasiti klub od gašenja.

"Ženski nogometni klub Čelik jedini je ženski nogometni klub na području ZDK. Igračice su zbog dugovanja čak odbile da vrate i zaduženu sportsku opremu. Osim neisplaćenih premija dodatni problem za klub su i pravosnažne sudske presude za neplaćene račune za korištenje sportskih terena. Zbog duga za sportske terene došlo je do blokade računa od strane Općinskog suda u Zenici. Trudim se i pokušavam danima da se račun odblokira kako bi imali pravo učešća na javne pozive grada i kantona za raspodjelu finansijskih sredstava za 2022. godinu. Bez gradske i kantonalne podrške klub neće moći opstati, ukupna dugovanja u ovom trenutku su 16.000 KM. To zaista nije veliki iznos za klub jedini u ZDK" ističe Mujčinović.

Nekolicina zeničkih nogometašica Čelika već je registrovana za SFK 2000 Sarajevo i igraće za ovaj klub. Prva ženska liga Federacije BiH nakon vjerovatnog gašenja Čelika u drugom dijelu ostaje sa 10 klubova.

Ovo je još jedna sramota kako za grad Zenicu, tako i za Zeničko-dobojski kanton. Sport je na najnižim granama u gradu koji ima uvjerljivo najbolju sportsku infrastrukturu u BiH.

Promo

Top Komentari

fukaraslana
Ovaj fuad kasumovic gasi Zenicki sport bruka
4 0
Samo se gasite jedan po jedan
1 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi